3-5 Ocak Şiddetli Kar Fırtınası (İstanbul)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Günlerdir bizi yerden yere vuran, çileler içerisinde bırakan kar fırtınası sonunda kapımıza dayandı. Yarın öğleden itibaren rüzgarın kuzeyli yönlere (başta poyraz ve yıldız) dönmesiyle birlikte sistemi yavaş yavaş hissetmeye başlayacağız.


    Perşembe günü akşam saatlerinde başta Trakya olmak üzere, ilerleyen saatlerde İstanbul'un batısından başlayarak yağış yoğun kar ve tipiye dönüşecek.


    Özellikle cuma sabahın erken saatlerinde rüzgârın hakim yönünün karayel olması ve saatte 100 km hıza varacak hamlelerle birlikte kar fırtınası ve tipi hâlini alacak.


    AB modellerde gözüktüğü gibi ilerlerse yoğun kar il genelinde akşama kadar aralıklarla devam edecek. Cumartesi sabah erken saatlerde rüzgârın hızını kesmesi ve yağışın hafiflemesiyle birlikte önce sahil, sonra da iç kesimlerde sıcaklığın yükselmesini bekliyorum.


    Cumartesi ise sahillerde karla karışık yağmur ve yağmur, yükseklerde ise kky ve kar yağışı hafif bir şekilde aralıklarla devam edebilir. Sonrasında ise yağış İç Anadolu ve Karadeniz'e doğru ilerleyecek.


    Örtü kısmına gelecek olursak il genelinde kar öncesi yağmur olacağından dolayı fazla bir birikim olabileceğini düşünmüyorum. Cuma akşamı Çatalca, Silivri ve Çamlıca gibi yerlerde 5-7 cm, sahillerde ise kar fırtınası esnasında biriken, fakat yağış durduğu anda eriyen bir örtü öngörüyorum.


    Cuma sabahı 05.00 gibi karayelin de etkisiyle sıcaklıkların eksili değerlere düşecek.


    Bu sebepten dolayı; Cuma günü sabah İstanbul'da ulaşımın aksayacağını düşündüğüm için okulların bir gün tatil edilmesi gerektiğini düşünüyorum.


    İkinci dalga için konu ilerleyen günlerde gelecek, hoşça kalın!

  • Hayırlı olsun hocam, genel olarak benzer bir tahminim var. Rakım farkına göre oldukça fazla değişkenlik gösteren kar kalınlığı olabileceğini düşünüyorum. Mesela yakacık 20cm olmuşken kartal sahilde hiç olmayabilir. Sahiller için de anca yoğun yağış sırasında oluşan beyazlamalar bekliyorum :)

  • Çok yerinde ve gerçekçi bir tahmin. Şimdiden tebrik ediyorum. Kar sever olsam da sadece kar fırtınasına odaklanmayıp, Cumartesi günü yaşanacak hafif ısınma ve kar erimesinden dolayı kar birikimi olmayacağını belirtmenizi özellikle taktir ettim. Cuma gününün gereğinde fazla ümit yarattığını düşünüyorum.