İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arkadaslar acaba 7 , 8 Ocak sisteminde siklonik yağış olacak mı yoksa dek yağışı mı olacak . Cevap verirseniz sevinirim .

    Dek+Siklon

    MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

  • b2ae93c73ec84a71b.png

    Ort. Alırsak üç günde 18 kg , maks. İse 26 kg yağış. Hiç fena değil . 10 kg saf kar düşse herkes ziyadesiyle mutlu olur tam da iki yıl sonra.


    9 ocak 2017 de sabahtan akşama Maltepe merkez de çatımıza 30 cm yağmıştı. Demek ki 15-18 kg düşmüş ısı adasına rağmen de tutmuş :)

  • 7-8 yağışları hatrı sayılır örtü bırakır mı 85 m rakım avrupa yakasında? ve yağışlar ne zaman başlıyor?

    Bunu mgm dahi bilemez Allah cc. bilir. Yoğun kar uyarısı verdi mgm, ç.kale de okullar tatil edildi, saf kara bile dönüşemedi yağış.


    İlave etkili soğuk girişi ile yer yer yoğun kar yağışı bekleniyor inşaAllah. Yağış miktarının tahmini en zor mesele, yaşayıp görmek lazım

  • Bunu mgm dahi bilemez Allah cc. bilir. Yoğun kar uyarısı verdi mgm, ç.kale de okullar tatil edildi, saf kara bile dönüşemedi yağış.


    İlave etkili soğuk girişi ile yer yer yoğun kar yağışı bekleniyor inşaAllah. Yağış miktarının tahmini en zor mesele, yaşayıp görmek lazım

    7-8 için mi yoğun kar verdi mgm istanbul adına?

  • Bodrum bile 5 bile 5 derecelerde. 850 sogugu daha da azalicak. Yarin haberlerde Bodrumda sulu kar yagdi diye duyarsak sasirmayalim bence. Nerdeyse kar yagcak. Karayele ruzgar hala donemedki. Hatta yildiza bile donemedi.

  • merhaba arkadaşlar ısı adası konusu hakkında ben de birşeyler söylemek istiyorum. Isi adası kesinlikle var olan ve inkar edilemeyecek bir şey. Ama kar yağışına ve tutmasını olan etkisini konuşabiliriz. Simdi ısı adası yapan durumları sayalım.


    1) Eskiye oranla daha fazla nüfus, endüstri, araç var. Bunların yaydığı ısı ve karbondioksit.


    2) Biliyoruz ki karalar suya göre kolay ısınıp kolay soğur. Burada kara olarak saydığımız toprak ve ormanlardır. Beton için aynısını söylemek kolay değil. Ormanlara göre daha geç soğurlar. Şehrimizde betonlaşma aşırı arttığı için betonun soğumama sıkıntısı ikinci nedeni.


    Şimdi bu bilgileri yorumlayalım. Yazları aşırı ısınan betonların hızla soğumaması sebebiyle, sıcaklık istatistiklerine bile 2-3 derece yansıyan bir gece sıcaklığı artışı var. Yani güneşlenmenin fazla olduğu günlerde şehir merkezinde bu ısı adasının etkisini bunaltıcı geceler olarak görüyoruz.


    Peki kışın ne kadar etkisi olabilir. Kışın betonlaşma etkisini güneşlenme fazla olmadığı için fazla göremeyiz yani bu kayda alınacak bir durum değil. Ancak ilk önermedeki beşeri unsurların artışı sebebiyle, yerleşim olmayan bölgelere kıyasla şehirde daha fazla sıcaklık yayan parçacık olduğunu görüyoruz. O sebeple 170 metredeki silivri istasyonu 2 dereceyken 200 metrelik silivri orman sahası istasyonu 0 derece olabiliyor.


    Bir örnek de kendi gozlerimlerimden vermek istiyorum. 21 yıldır Aydos ormanının bitişiğinde 250 metre rakımda oturuyorum. Eskiden buralarda yerleşim aşırı derecede azdı ve rüzgarlı günlerde camlarımız titrerdi. Rüzgarın uğultusundan uyuyamazdık. Şehirle aramızda 5 dereceye yakın sıcaklık farkı olurdu ve bu sebeple karlı gun sayımız aşırı fazla olurdu. Hatta soyle ki 2004teki iki sistem arası kar yerden hic kalkmamıştı. Subat sonunda 2 metreye yakin bir kar kalınlığı oluşmuştu.

    Günümüzde ise evimizin kuzey ve batısı hala tamamen orman ancak güney ve doğusunda aşırı derecede bir şehirleşme yaşandı. Son 10 yıldır o rüzgarın korkunc sesini hiç duymadım. Hala merkezlere kıyasla oldukça soğuk bir bölgedeyim ancak eskisi gibi uçuk farklar göremiyorum. Eminim ki yaşadığım yerde orman olmasaydı 250 metre rakımı olan herhangi bir semtten farkı kalmazdı. 200 metre rakımda 1 derece değişmesi gereken sıcaklık sebebiyle sahillerden 1 bilemedin 2 derece sıcak olurdu. Oysaki eskiden bu fark 5 dereceydi, şuan ise 3 dereceden birazcık fazla.


    Isı adasının varlığını kabul ettik, kar açısından bizi olumsuz etkilediğini gözlemledik peki bu kar yağmayacak mı demek. Elbette hiç bir alakası yok. Sadece sınırdaki sistemler için bize bir dezavantaj olarak yansıyacak. 1 derece gibi küçük etkilerden bahsediyoruz. Eskiden 3 birim gücünde gelen bir sistem kıyılara örtü bırakıyor ise artık 4 birim gücünde sistem aynı etkiyi verecek hepsi bu kadar. Hatta yeryüzündeki bu dengesizliğin ekstrem koşullara ön ayak olduğunu biliyoruz. Bu dengesizlik sonucuyla eskiye nazaran her yıl ekstrem sistem alma ihtimali yuzdemizin arttığını düşünüyorum.


    Okuyan herkese teşekkür ederim :)

  • rüyadayken olmasın o :))

    Okul bahçeleri kar ölçümleri için bence en ideal yerlerdir.Kimsenin basmaması gerekiyor ve zeminin de çim olmaması gerekiyor çünkü çimde kar daha kolay tutuyor.Bir okulun bahçesinde belimi geçen kar mevcuttu 2015'te.

  • 7-8 için mi yoğun kar verdi mgm istanbul adına?

    Perşembe günü mgm nin tutarsız tahminiyle klavyesi yandığı için şimdi sıcaklığı radarı ve Kadıköy de saf karı görmeden yoğun filan demez.


    Ama şöyle bir kütle görürse mutlaka der akşama kadar yoğun yağacak vs. Diye ddd41a0.png

  • Perşembe günü mgm nin tutarsız tahminiyle klavyesi yandığı için şimdi sıcaklığı radarı ve Kadıköy de saf karı görmeden yoğun filan demez.


    Ama şöyle bir kütle görürse mutlaka der akşama kadar yoğun yağacak vs. Diye ddd41a0.png

    Teşşekkür ederim ilgilendiğin için