Türkiye Neden 7 Bölgeye Ayrılmıştır?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Türkiye Neden 7 Bölgeye Ayrılmıştır?

    Birçoğumuzun aklına dahi gelmeyen bu soru benim kafamı uzun süredir kurcalıyordu? Neden 7 bölge? 3 tane ana iklimimiz olmasına rağmen nasıl 7 bölge olabiliyor? ‘’Niye sekiz değildir? Veya altı?’’ diye sormuş bir zamanlar Yılmaz ÖZDİL haklı olarak J

    Öncelikle ne zaman 7 bölgeye ayrıldığımızı söyleyecek olursak 1941 I. Coğrafya Kongresi’dir yanıt. Ancak geçmişi çok daha eskilere dayanıyormuş. Farabi için milletler arasındaki tabii ayrılıklar, onların gök cisimlerine göre olan durumlarından, yani coğrafî koşullardan oluşmaktadır. Ona göre yeryüzü şekilleri sonucunda oluşan iklimsel farklılıkların, halkın örf ve adetlerinin oluşmasın üzerindeki önemi yadsınmamalıdır. Ayrıca yine coğrafi koşullardaki farklılıklar, iki millet arasında bir engelin oluşmasına sebep olur ki, bu durumda iletişim azalır. İşte lisan farkları da böylece ortaya çıkmaktadır.

    Coğrafi bölgelere ayrılma çalışmalar 1887 Hüseyin Paşa tarafından yazılan ‘’Ziraat Coğrafyası’’ ve bundan 10 yıl sonra Mehmed Hikmet tarafından yayınlanan ‘’Coğrafyay-i umran-î Kısm-ı evvel: Devlet-i Âliye-i Osmaniye’’’ye göre Osmanlı Devleti 15 bölgeye ayrılmıştır.


    1— Osmanlı Asya’sının kuzey tarafı

    2— Osmanlı Asya’sının kuzey ve kuzeybatı taraf:

    3— Kuzeybatıda Hüdavendigâr iklimi

    4— Adalar Denizi iklimi

    5— Merkez yaylası iklimi

    6— Güney Anadolu ve Toros iklimi

    7— Kızılırmak iklimi

    8— Kuzeydoğuda Erzurum iklimi

    9— Elcezire iklimi

    10— Irak-ı Arabi iklimi

    11— Kızıldeniz iklimi

    12— Cebel Lübnan ve Suriye iklimi

    13— Osmanlı Avrupa’sı doğu iklimi

    14-— Osmanlı Avrupa’sı batı iklimi

    15— Trablusgarp iklimi


    1915 yılından Faik Sabri (Duran) ise şu şekilde bölgeler belirtmiştir.


    1. Anadolu Yarımadası

    2. Erzurum Yaylası ve Cezire-i Ulya

    3. Irak ve Badiyet-üş Şam

    4. Suriye ve Filistin

    5. Arabistan


    1938 yılından çıkan Türkiye coğrafyasında, büyük şehirler şu şekilde incelenmiş.


    1. Marmara ve Trakya Bölgesi

    2. Karadeniz Bölgesi

    3. Merkez Yaylası Bölgesi

    4. Ege Bölgesi

    5. Akdeniz Bölgesi

    6. Şark Yaylası Bölgesi


    Günümüz bölgelerine çok benzeyen bu ayrımda belki de günümüz bölge ayrımına ilham olmuştur.


    1921 yılında Hâmid Sadi tarafından yayınlanan ‘’Anadolu Yarımadası’nın Coğrafi Nahiyelere Taksimi’’ adlı çalışmasında Türkiye’yi 7 bölgeye ayırmıştır.

    1. Kuzey Anadolu(Karadeniz Mailesi)

    2. Marmara Mıntıkası

    3. Batı Anadolu

    4. Güney Anadolu

    5. Orta Anadolu

    6. Doğu Anadolu

    7. Güneydoğu Anadolu(Gezire-i Ulya)


    Sadece Türkler değil yabancı bir bilim adamı olan Ulrich Frey’de 1937 yılından aşağıdaki haritayı hazırlamış.



    b85cf9d1da52542b41b5.jpg

    Harita Doç.Dr.Cevad R Gürsoy, Türkiye'nin Coğrafî Taksimatında Yapılması İcabeden Bazı Tashihler adlı çalışmasından alınmıştır.


    “Romen rakamları bölge gruplarını ve diğerleri ise münferit bölgeleri gösterir.

    I.ANADOLU YÜKSEK ELI : 1) Galatya, 2) Frigya, 3) Likaonya (Izavriya ile), 4) Kapadokya (Komagene ile); II . "DOĞ U ANADOLU YÜKSEK ELİ " : 5) Kuzeyin volkan platosu, 6) Güneyin (akışsız) sahası; III. "GÜNEY DOĞU ANADOLU" : 7) Dicle bölgesi, 8) Fırat bölgesi; IV. DOĞU AKDENIZ SAHASI : 9) Kilikya, 10) Pisidya ve Pamfilya, 11) Likya; V. EGE SAHASI : 12) Karya, 13) Lidya, 14) Misya; VI . BOĞAZLAR ve MARMARA SAHASI: 15) Truva, 16) Bitinya, 17) Trakya; VII. KARADENİZ SAHASI: 18) Paflagonya, 19) Pontos, 20) Lâzistan. (İ. = Izavriya, K. = Komagene)”


    Neden coğrafî bölgelerin ayrımına gerek duyulmuştur?

    Bütün yerine parçayı öğrenmek daha kolaydır. Ders çalışırken veya işte çalışırken bile hep parça parça gitmeye çalışırız yemeğimizi bile lokma lokma yeriz yani her şeyi bir anda yutup sindirmek mümkün değil. Türkiye’nin Coğrafî bölgelere ayrılmasının temel nedeni de budur. Bölgelere ayrılırken de birbirine benzer olmasına dikkat edilmelidir. Gaziantep ile Rize’yi aynı bölgeye koyamazsınız ne insanı benzer ne kültürü ne coğrafyası benzer ne de iklimi… Ancak bu konuya birazdan değineceğim.

    1941 ve Sonrası…

    Gel gelelim öyle veya böyle Türkiye 7 coğrafî bölgeye ayrılmış durumda o dönemler bu konu çok tartışılsa da şimdilerde unutulmuş ve adeta tüm ülke yurttaşlarına ezberletilmiş artık geri dönmesi zor. Mu acaba?

    Yılmaz Özdil’den yazımın başında bahsetmiştim. Türkiye’yi bölgelere ayırdık ayırmasına da acaba ne kadar doğru ayırdık? İşte birazdan geleceğim değineceğim dediğim noktaya değiniyorum. Yılmaz Özdil konuyu Atatürk’e kadar bağlamış ve bence haklı bir isyanıda var merak edenler için kaynakçada belirteceğim. Ancak özetlemek gerekirse belli başlı bazı sorular var? Bazı şirketler, kuruluşlar hatta devlet kurumları Orta Karadeniz-Doğu Karadeniz vs. bölge müdürlükleri diye arım yapabiliyor. Ancak öyle şehirler var ki örneğin Bilecik hem Marmara’da hem Ege’de hem Karadeniz’de ve hem de İç Anadolu’da toprağı var görülüyor. (Bölge ve bölüm ayrımları biraz daha değişik uzun bir konu) Haydi onu geçtim Çorum, Tokat ve Amasya neden Karadeniz’de? Karadeniz’e benzer iklimi de yok Karadeniz’e kıyısı da yok. Çankırı’nın farkı neydi de İç Andolu’da? Gaziantep, Kilis ve çevresi Akdeniz’e daha yakın hisseder kendisini. Eskişehirle Kütahya’nın farkı ne biri İç Anadolu’da biri Ege’de. Afyon niye Ege’de? Daha da derine ineyim Ege Bölgesi niye var? İsmi Yunan tanrılarından gelen bir bölge ve maalesef Yunan propagandasının mağlubu olmuşuz. Atatürk ‘’Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!’’ derken nereyi kastediyordu? Tabi ki İzmir’i! Yani demem o ki bölgelere ayırmışız ayırmasına da çok hatalı olduğumuz noktalar var. Ayrıca keskin hatlarla da ayıramayız bölgeleri bu yüzden güya bölümlerde oluşturulmuş ama ne fayda?

    İyi bir gelişme ise MEB kitaplarından coğrafi bölgeler haritası kaldırılmış artık. Yanlış anlaşılmasın bölgeler kaldırılsın taraftarı değilim ancak çocuklara ezberletilmesinden yana da değilim. Çocuk Karadeniz’e neden Karadeniz Bölgesi dendiğini kendisi bulmalı. Çorum’un bile Karadenizle illaki benzer yanı vardır ama Çorum Karadeniz’dedir diye ezberletilmesini doğru bulmuyorum çocuk Çorum’u görür iklimini ve yer şekillerini değerlendirir kültürüne bakar ve Çorum şu bölgeye daha yakındır diye kendisi bulur ve düşünür doğru olmak zorunda da değil.


    Gözlerinizi yorduğum için özür dilerim beyninizde bir ampul yakabildiysem ne mutlu bana herkese iyi forumlar…

    Bu ara da ekleme yapmak isteyenin klavyesi elinde memnun olurum :)


    Gray Cities


    Kaynakça:


    http://www.hurriyet.com.tr/turkiye-niye-yedi-bolge-22007892

    https://muratgulgor.blogspot.c…iye-neden-yedi-bolge.html

    http://www.haber7.com/egitim/h…tik-7-cografi-bolge-degil

  • bu konuyla ilgili yıllar önce bazı şeyler okumuştum. Hatırladığım kadarıyla bölgelere ayırma işini biz yapmadık. Amerika'dan gelen bir ekip yaptı. Bizde yapılmışı var alın bunu kullanın dediler. Hazırlanmış bir projeyi aldık kabul ettik diye biliyorum yani.İsimleri de onlar koydu.


    Mesela ATATÜRK "ordular ilk hedefiniz akdenizdir" der. oysa yunanı izmirden ege denizine döker ?

    Çünkü orası akdenizdir.

    Sonra nasıl oluyorsa biz coğrafi bölgelere ayırıyoruz ve dünya literatürüne eagean sea yani ege denizi giriyor? Bizim coğrafi bölgemiz bir denize adını veriyor ve dünya hemen bunu benimseyip literatüre alıyor. Tüm dünyada haritalara bu isimle geçmeye başlıyor. Ne büyük iş yapmışız değil mi ?!

    Komplo teorisi de diyebilirsiniz ancak bu coğrafi bölgelere ayırma işi iklim koşullarına bitki örtüsüne göre vs değildir. Bu bölgesel yapı; yer altı kaynakları, jeopolitik önem ve azınlıkların bulundukları ve yurt kabul ettikleri yerlere göre hazırlanmıştır. böl parçala yönetin alt yapısıdır bir nevi. eyalet sisteminin alt yapısı ve planıdır. daha sonra eyaletlerin bağımsızlık ( kimisi buna öz yönetim demeye başladı bile) istemeleri.. Bunun arkasındaki güçlerin yer altı ve yer üstü kaynakları ele geçirme stratejisi.. Sevrdeki işgal haritasının daha titiz çalışılıp düzenlenmişi..

    Oysa bizim yönetim sistemimizde bölgesellik yoktur. Bölge valisi yoktur mesela? neden bölge var o zaman? illerde valiler ve hepsinin bağlı bulunduğu bakanlık mevcut. coğrafi bölgeler neden var o zaman? hiç bir bölgesel yönetim yok. örnekler çeşitlendirilebilir.

    marmara bölgesinde trakya var mesela. doğal yollarla (boğazlarla ) bölünmüş. neden bursa balıkesir izmit falan dahil edilerek bir bölge oluşturulmuş?

    neden akdeniz bölgesi güney batı anadolu bölgesi değil? güneydoğu anadolu var doğu anadolu var. batı anadolu değil. ege.

    ege bölgesinin iklimi de kardeniz bölgesini iklimi de kendi şehirlerinde birbirinin aynı değil. bitki örtüsü de öyle.

    dolayısıyla bu tamamen siyasi amaçlı hazırlanmış bir projedir.

    Bunun dışında hiç bir amaca hizmet etmeyen bir çalışmadır.


    Hava durumlarının bölgelere göre verilmesi dışında hatırlanmaz da.

    ama bu şekilde sürekli göz önünde tutulur.


    uzattım sanırım.

    affola.

  • enis59 Amerika değil Almanya diye biliyorum ben dediklerine katılıyorum zaten Atatürk öldükten sonra yürürlüğe konması ilginç. Dünya'nın başka bir ülkesinde var mıdır böyle bir bölge sistemi bilmiyorum ancak eyalet ve özerkliğin alt yapısı hazırlanmış ama başarılı olamamış. Bizim bilim adamlarıda Osmanlı etkisinde kaldığı çabucak kabul etmiş olabilirler. Osmanlı Devleti eyalet sistemiyle yönetildiğinden bizde böyle böyle yönetelim demiş olabilirler sonuçta kültürel miras var ortada.