Antarktika’da Hiç Kar Tutmayan İlginç Vadi/Katabatik Rüzgarları

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Dry_Valleys,_Antarctica.jpg


    Antarktika, Güney Yarımküre’nin en güneyinde bulunan ve içinde ülke bulunmayan, dünyanın en kurak tek kıtası. Buz kalınlığının neredeyse 5 kilometre olduğu, yeryüzünün en soğuk kıtası Antarktika’da bulunan bir tek vadiye hiç bir zaman kar yağmıyor. Antarktika, Victoria Topraklarında yeralan ve hiç kar tutmayan bu ilginç vadi’nin adı Kuru Vadi (Dry Valley). Son yağmurun bile 2 milyon yıl önce yağdığı McMurdo Kuru Vadileri içinde yer alan bu ilginç vadi yaşam şartları bakımından, Dünya’nın Mars’ı olarak da adlandırılıyor. McMurdo boğazının batısında kalan Kuru Vadi dünyanın en kuru ve en kurak bölümü. Sanki Dünya’ya ait değilmiş gibi gözüken uçsuz bucaksız bu kum çölünde hiç bir hayvan barınamıyor. Çevrede sadece rüzgarın etkisiyle çanak şeklini almış ilginç kayalar, kum ve artık sadece iskeletleri kalmış ölü fok balıkları bulunuyor. Saatteki hızı 300 km’ yi bulan Katabatik Rüzgarı bu bölgede oldukça etkili. Bölgedeki volkanik gaz delikleri de bir hayli ilginç. Vadinin hiç kar tutmamasının nedeni ise sert esen Katabatik Rüzgarları. Bu rüzgarlar nedeni ile vadiye hiç kar düşmüyor ve burası dünyanın en kuru yeri olarak adlandırılıyor. Kuru Vadiyi biraz daha gizemli yapan bir başka şey ise, hiç bir zaman yağmur ve kar düşmeyen bu ıssız çölün üstünde oluşmuş bir göl. Bilim insanları gölün kaynağının yerin altında olduğu tahmin ediyor ve burada başka bir canlının yaşayıp yaşamadığı konusunda araştırmalarını sürdürüyor. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda bulunan tek yaşam belirtisi ise çevreye göre daha nemli olan bazı kayalarda rastlanan, besin üretirken ışıktan enerji alan bakterilerin yaşaması.


    Katabatik Rüzgarları'nın oluşumu


    Katabatik rüzgarı Antarktika'da görülen bir rüzgartürüdür. Atmosferdeki soğuk havanın 10.000 metrelik bir dikey alçalması ile katabatik rüzgarı ortaya çıkar. Vadilerden aşağı doğru esen bu rüzgarın saatteki hızı 240 km'ye çıkabilir. Bu rüzgar ortaya çıktığında etkisi dünyanın birçok yerinde görülür.


    9NnYmN.jpg



    Q26PVy.jpg


    X6abP3.png




    Burada da 10 saatlik bir versiyonu var :)




  • Google Haritalar üzerinden sizde bu vadiye kolayca ulaşabilirsiniz.Cidden çok ilginç :) Nasa'nın Mars'a araç yollamadan önce bu bölgede çalıştığı bilinen bir durum. Ayrıca bölgede ölen hayvanlar doğal mumya olmuşlar.Bozulmuyor cesetler.


    a040193fa9c4c5.png

  • Föhn rüzgarları ile çok uzaktan akraba diyebiliriz aslında :D Çoğu yabancı kaynakta zaten FOEHN(Fön) ve Katabatic(Katabatik) rüzgarları birbirlerinin bazı benzerlikleri var diye yazıyor yanlış anlamadıysam baktığım İngilizce kaynaklarda.