Türkiye'de Kasırga İhtimali: "Kırbaç"

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Havaforum, nadiren takip ettiğim bir yerdi; ancak bu kaos sırasında öyle yorumlar gördüm ki üye olmak ve bir şeyler yazabilmek istedim. Burası, uzmanlık alanı hava olmayanların bir çok terim hakkında, modeller hakkında güncel bilgiler alınabilecek site bana göre. Hatta devletin resmi meteoroloji sitesi dahi bilgilenmek isteyenler için buranın yanında çok kısır kalıyor -şahsi fikrim-.


    Akli ve vicdani eksiklikle, özürlü olarak yetişmiş bireylerin, internet üzerinden resmen kasırga dilendiğini gördük: yok, extreme hava olayı görülecekmiş de bu yaşama sevinciymiş, yok kasırganın gözüne dalarak izleyesi varmış....vs vs. Kasırga esprisi yapan ahmak iki haneli yaşam formlarına ise bir şey diyerek klavyemi ziyan etmeyeyim.


    Meteoroloji bilimcisi elbette böyle bir sistemi gözleyebilmek, mekanizmasını çözebilmek ister; ancak bu bizim ülke gibi yattığı yerde tedbir alan bir memlekette olacak felaketleri tahmin edememek değildir, bizim ülkemiz alt-üst yapı açısından üflesen uçacak vaziyette, hele İzmir!


    Ben şimdi diplomasına sahip birisi olarak, 8.0 büyüklüğündeki bir depremin mekanizmasını İzmir üzerinde merak ediyorum diye deprem duasına mı çıkayım? Allah korusun. Her ne ise, söylemek istediğim insanlık boyutundan nasibini almadan "fırtına, kasırga" diye ağzının suyunu akıtan herkesin evine kasırga uğrasın umarım, ama yalnızca kendilerine!


    Daha önce de belirttiğim gibi, 95 İzmir felaketini hatırlayan -insan-lar bu kasırganın teğet geçmesine sevinmiştir. Bahçede ürünü olan çiftçi, hayvan otlatan ağıl sahibi olmak istemezdiniz şu iki günde... O 95deki selde dibimizdeki bir yerde anne-kız ölmüştü, bir çok hayvan telef olmuştu; kimse ne olduğunu anlamadan gecenin bir yarısı geldi su, mahalle aralarını sildi süpürdü bir anda. Neyse yaşayan bilir, salt heyecan arayan ergenler bungee-jumpingle "extremelik" hormonlarını coşturmayı deneyebilirler! Dilerim belediyeler de valilik de bir daha bu kadar geç uyanmaz ve sözde tedbirler(!) ilan etmez.


    Forumu daha sık takip edeceğim, arkadaşlarım da takibe başladılar. Bu mesajı yazma niyetim aslında, bunca gün uyumadan, dinlenmeden sık sık modelleme yorumları yaptığınız için, erkenden uyardığınız için, bizi bir çok farklı kaynaktan bilgilendirdiğiniz ve kendi çapımızda endişeyle karışık tedbir almaya yönlendirdiğiniz, olası bir felakette evimizdeki eksikliklerimizi düşündürdüğünüz için çok gönülden bir teşekkür etmek... Emeğinize sağlık, Allah razı olsun.

  • eger bu yaziyi bana yazdiysan, soyle soyleyeyim dusuncemiz ortak ben sadece ve sadece tedbiri elden birakmamamiz gerektigini cunku hala gelebilme ihtimali oldugunu gostermeye calistim yanlis anlasildiysam ozur dilerim.

  • Konu ile alakalı biz site olarak son değerlendirmemizi yaptık hem sosyal medyadan hem de site içerisinden duyurduk.Bunu duyururken de bazı model çalışmalarının artık klasik orta akdeniz sistemine dönüşmüş olan bu tropikal fırtınayı bir umut verdiğini bilerek yaptık.Buna rağmen artık İzmir için çok kötü şartların kalmadığını sadece denize yakın kesimde rüzgarın etkili olacağını yağışın da buna bağlı olarak çok miktarda değil de orta seviye de olacağını belirttik.Bu saatten sonra adı sanı duyulmamış modelleri paylaşıp senaryolarını ortaya sunup kafa karıştırmaya gerek yok arkadaşlar.Bu saatten sonra büyük bir mucize olmaz ise çok büyük bir tehlike kalmadı.

    Zaten herhangi bir değişim olursa da tıpkı #Kırbaçkasırgası'nda olduğu gibi kimsenin aklının ucundan geçmediği gibi yine biz bilgilendirmeye devam edeceğiz.Bu süreçte 3 gün boyunca sitemizi 350 bin kişi ziyaret etti.Coğrafyamızda nadir görülen bu olay şunu bize göstermiş yada öğretmiş olmalı.Eğer biz bu ikazlarda geç kalsaydık ve önceki akşama kadar gösterdiği boyutta vurmaya başlasa idi bugün sosyal medya hesaplarımızdan paylaştığımız yunanistan görüntüleri İzmir'de yaşanacaktı. Olaya sadece tek taraflı bakmadan yörede yaşayan balıkçısından.çiftçisine,esnafına kadar herkes son ana kadar büyük bir endişe ile beklediğini bilelim ve ona göre davranalım lütfen.Bu süreçte bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederiz.İlerleyen süreçte de benzer oluşumları takip edip en kısa sürede kamuoyunu bilgilendireceğimizden kuşkunuz olmasın.

  • Her şey böyle başlamıştı, sonra heyecanla takip ettik. Senaryolar çizildi, tahminler yapıldı. Senaryolardan Türkiye için iyi olan gerçekleşti. KIRBAÇ Yunanistan'da etkili oldu, gücünü karada tüketti. Bundan sonrası için yine de takip edeceğiz ama ilk baştaki heyecan Türkiye için bitti :)

    Olası kasırga için bir isim bulmamız gerekiyor arkadaşlar. Herkes bir isim önerisi yazabilir mi?


    Yabancılar ZORBAS demiş biz ise KIRBAÇ diyelim.:hfyeni (29)::hfyeni (29):

  • uzmanlık alanım olmamasına rağmen var olan meterolojik ilgimin çok daha fazla artmasına sebep olmuştur bu platform.

    bu nedenle sizinle benzer düşüncelere sahibim.

    faydalı paylaşımları ile bilgi dağarcığımızın gelişimine ortak olan tüm katılımcıları ve platform kurucularına kendi adıma teşekkür ederim..