Türkiye'de Kasırga İhtimali: "Kırbaç"

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 4 gün boyunca heyecanlı bir takip sonunda zararsız olarak bu defteri kapatıyoruz

    Meteorolojide kesinlik olmadığını çoğu insan anlamıştır ve artık insanların tahmin yapanlara saygısı artmıştır umarım

    Bu kasırga ihtimali artık sadece bu sene değil diğer senelerde görebileceğimiz bir durum haline gelecek bu yüzden bu tür olaylara artık hazırlıklı olmamız gerekir.

  • Daha öncede belirtmiştim gerek resmi kurum MGM gerekse piyasada bulunan tüm hava sitelerinden önce bu forumda kasırganın oluşumunun farkına varılmış ve farkındalık anlamında önemli işlere imza atılmıştır. Gerek haber sitelerinde gerekse sanal alemde Havaforum, bu olayla daha çok saygınlık ve itibar kazanmıştır. Biz her yaştan ve her bilgiden insanı barındıran amaçları hava olaylarının her türlüsünü takip eden büyük bir aileyiz..


    Model konusu takibinde olayın ilk farkına varan,kasırganın oluşacağını öngören Enes Güleç(17) ye ve kasırganın isim babası Samet admin başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürler.


    Türkiye kasırga kuşağında olmayan bir ülke ancak iklimlerin artık değişim sürecinde olduğunu bu olay bize kanıtladı. Bundan sonrada biz işimizi yapmaya devam edeceğiz, insanları bilgilendirmeye ve bildiklerimizi aktarmaya çalışacağız..


    Son olarak artık kasırga tehlikesi ortadan kalktı en azından felaket senaryosu çok şükür ki olmayacak, Medicane bildiğimiz bir AB ye dönüştü. Yağış ve rüzgar için gerekli bilgilendirmelerde yapıldı.


    Herkese iyi forumlar

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Heyecanlı bır 4. gun gecirdik forumda guzel meteorolojik deneyim oldu hepimiz için cok sukur ki afet durumu ortadan kalktı yorumlarıyla uyarılarıyla katkısı olan emegi gecen herkese tesekkurler

  • Allah bizi afetten korusun dedik ve dualarımız kabul oldu. Kırbaç bizi vurmayacak fakat meteorolojik tecrübelerimize bu yeni doğa olayını da kısmen eklemiş olduk ve Hava Forum yine bu muhtemel olayı ilk duyuran kuruluş oldu. Emeği geçen hocalarımıza, doğru bilgiler paylaşan üyelerimize ve 4 gün boyunca yoğun mesai yapan site yöneticilerine teşekkürler.


    Önümüzde kış var. Tropik kasırgayı zararsız atlattık şimdi sıra kutupsal kar kovalama dönemine gelsin artık 8o

  • Arkadaşlar kasırgaya ait bir kac video buldum doğru gibi geldi. Fakat bahsedildiği gibi çok süratli rüzgarlar veya afet derecesinde bir etki görmedim. Yine kötü olmuş fazlasıyla tabi ama yunanistana çıktıktan sonra hemen zayıflamış mi anlamadım. Siz bilgili arkadaşlar daha iyi yorumlarsınız.

  • Ben konuyla alakalı bişey sorucam, ilk anda yönü bize dönmüş olan fırtına ya da kasırga her neyse hangi neden ya da nedenlerle yön değiştirdi yani yine yarın (gelecek başka bir kasırgada yani) böyle bir durumda aynı şeyi yapar mı? ilk zamanlar zira sıcak suya gider dediler.. sonra o teori çöktü başka şeyler dendi. bir neden var mı peki şuna dayalı yön değiştirdi diye direk söyleyebileceğimiz?



    NOT :


    özel istek gibi oluyor ama rica etsem amatör görüş değil uzman arkadaşlardan yorum bekliyorum :)

  • Kuresel iklim degisikligi sebebiyle ulkemizde artik ekstrem hava olaylarinin yasandigi ulkeler sinifina girmistir. Denizlerimiz bu riskleri tetikleyen en onemli unsurdur. Uzun vadede modeller Akdeniz'd yine tropikal firtina ongoruyor anca bir gorunup bir kayboluyor.


    Oyle yada boyle denizlerimiz bu sekilde sicak oldugu surece istemesekte bir gun bu topraklarda da kasirga gorulecek. Oyuzden yapilan uyarilar dikkate alinip gerekli tedbirleri hem devlet hemde bireyler almali.


    Sanki 4 5 gun suren karli bir sistem sonrasina donmus burasi :)


    On kîs tahminini de kasirga yuzunden ertelemek zorunda kaldik. Ekim ayinda gelecek taze verilerle yapagim. En gec 8 Ekim'de yayinlayacagim. Kasim'da ise guncelleme olacak.

  • Benim bildigim yok. Bu tur sorulara atmosfer oyle istedi diyorum.

  • Benim cok bi katkim olmadi. Cocunlukla izleyici olarak takip ettim. Bu sure zarfinda sitede kendini gelistiren bir cok kisi gordum. Kisilere bagli olmadan ayakta duran bir site olmasi sevindirdi beni. Umarim bu sekilde devam eder.

  • Ben bu tarz oluşumların bundan sonra sık görüleceği tezine şartlı katılıyorum.Deniz suyu sıcaklıklarının yüksek olması Medicane oluşumu için gerekli değildir ancak güçlendirici unsur olabilir.15 derece ve üstü deniz suyu sıcaklığında görülebilmektedir.Bu sistemin oluşumunda en büyük etken 500 hPa'da -25 derecelik sıcaklığa sahip bir hava kütlesinin 1042 mb değerindeki Azor tarafından koparılması ve Akdeniz'e inmesidir.Bu kadar erken dönemde Azor'un bu kadar yüksek basınç değerine ulaşması da nadir görülecek bir olaydır.Bu açıdan sinoptiğin etkisi de önemlidir.Ayrıca Medicane'ler oluşum açısından Fransa ve İtalya sahillerini sever çünkü orada daha geniş bir deniz vardır oluşabilmesi için.İyon Denizinde kasırga oluşumu ve doğuya ilerlemesi nadirdir topoğrafya etkisinden dolayı ve bu sistemde de bunu gözlemledik.Gelecekte de böyle bir sistem olsa muhtemelen Türkiye bundan yine çok etkilenmeyecektir diye düşünüyorum zira Ege Adaları da bir engel teşkil edebilir.Yüksek SST,ekstrem yağışlara sebep olmaktadır bunu inkar edemeyiz ancak kabul edelim ki biz tornadoların,kasırgaların ülkesi değiliz.Her şeyden önce topoğrafyamız ve içinde bulunduğumuz havza buna engel teşkil etmektedir.Saygılarımla.

  • Artık Tropik Fırtına ve Kasırgalara Türkiyemiz hazır olmalı kasırga dibimize kadar yaklaştıysa yarın birgün daha çok şiddetlisi gelebilir herkesin önlem alması gerek uyarıları dikkate almaları gerek neyse çok şükür Kasırga da gelmedi Allah büyüktür...

  • Bir yerde okumuştum Girit'in güneyinden geçip gelmesi en tehlikelisiymiş çünkü girit'de dağlara çarpıp dönen rüzgar sıcak su akıntısı yaratıyormuş birde giritle kıbrıs arası bildiğim kadarıyla kara parçası yok

  • Beklenen Meteorolojik Hadise

    TROPİK FIRTINANIN ETKİSİ AZALMAYA DEVAM EDİYOR.

    Başlama-Bitiş Zamanı

    30.09.2018 12:55 - 01.10.2018 18:00

    Genel Durum

    Orta Akdeniz’de Libya açıklarında oluşan Tropik Fırtına Yunanistan’ın güneyinden Ege Denizi üzerine hareket etmiş ve burada şiddetini azaltarak bir alçak basınç merkezine dönüşmüştür. Alçak basınç merkezi halen Ege Denizi’nin batısında ve Yunanistan’ın doğu kıyılarında şiddetli yağış ve fırtınalarla birlikte etkili olmaya devam etmektedir.

    Sistemin hızı azalmış olup; Ege Denizi üzerindeki kuzeye doğru hareketini yarın akşama kadar devam ettirmesi tahmin ediliyor. Bugün yurdumuzun batı kıyı illerinde (Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir kıyı ilçeleri, Çanakkale, Edirne ve İstanbul’da) meydana gelecek yağışların metrekareye 50-75 kg civarında olması bekleniyor. Yağışların aralıklarla yarın akşam saatlerine kadar devam edeceği ve akşam saatlerinden sonra batı kıyı illerimizi terk etmesi tahmin ediliyor.

    Rüzgârın bugün Güney Ege’de güney ve batı, Kuzey Ege ve Marmara’da kuzey ve doğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) ve zaman zaman fırtına (60-90 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. Rüzgârın yarın (1 Ekim 2018 Pazartesi) Güney Ege’de etkisini kaybetmesi; bununla birlikte Kuzey Ege ve Marmara’nın batısında, yönünü kuzeydoğudan güneybatıya çevirerek, yarın akşama kadar etkili olması (50-70 km/saat) bekleniyor.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Az önce TGRT haberde kasırga haberi yapıldı. Yunanistan diye geçen haftaki kasırga görüntüleri verildi bol bol. Yok otel yıkıldı yok kuşlar kaçacak yer bulamadı yok insanlar uçtu felan. Türkiye'de habercilik iyice bitmiş bunu bir kez daha gördüm.