Konu Dışı [Genel Sohbet]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)


  • İndigo Dergisi


    1 Ağustos 2019

    Ulaştırma Bakanı’ndan İstanbul Havalimanı için kötü hava şartları itirafı


    ulastirma-bakani-istanbul-havalimani-kotu-hava-sartlari-itirafi.jpg


    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı ve yakın çevresinde özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerinde kötü hava şartları meydana geldiğini itiraf ederek bu dönemde trafik akışında uzun süreli beklemeler, pas geçme ve devamında yaşanan divertler (uçuşların yedek meydana yönlendirilmesi) gibi olumsuzluklar yaşanacağını açıkladı.


    Ulaştırma Bakanı cahit turhan İstanbul Havalimanı için kötü hava şartları itirafı


    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Türk Hava Yolları’na (THY) ait uçağın kuş sürüsüne çarpıp hasar almasına ilişkin CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi‘nin soru önergesine yanıt verdi.

    Bakan Turhan’dan İstanbul Havalimanı için kötü hava şartları itirafı

    Turhan, İstanbul Yeni Havalimanı ve yakın çevresinde özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerinde kötü hava şartları meydana geldiğini itiraf ederek bu dönemde trafik akışında uzun süreli beklemeler, pas geçme ve devamında yaşanan divertler (uçuşların yedek meydana yönlendirilmesi) gibi olumsuzluklar yaşanacağını açıkladı.

    Turhan, “Bu hadiselerin yaşandığı zaman dilimlerinde, ilgili Hava Trafik Kontrol Birimleri ile uçuş aşamasındaki pilotların, uçuş emniyetleri ilkesinden taviz vermeden standart prosedürleri uygulamakla yükümlü olduklarının bilinmesinde fayda görülmektedir” dedi.

    İstanbul Havalimanı’ndaki kötü hava şartları

    İstanbul Havalimanı yolcu sayısı Atatürk geçemedi


    ÇED raporuna göre havalimanının bulunduğu bölge yılın 107 günü fırtınalı, 65 günü ise yoğun bulutlu. Bu da hava taşımacılığı ve piste iniş ve kalkışların fiziksel çevre şartları bakımından sorun yaratabilir.

    Pilotların gündeme getirdiği sorunlardan biri de, pistlerin konumunun yarattığı aşırı yan rüzgar problemi. Türk Hava Yolları rüzgar limitleriyle ilgili bir düzenleme yapmıştı. 17 Mayıs 2019 tarihinde aşırı rüzgar nedeniyle divert krizi yaşanmış, bazı uçuşlar Çorlu ve İzmir’e yönlendirilmişti. Pilotlar, kış mevsimi ile beraber rüzgarın şiddetlenmesi ve hava durumunun sertliğini göz önüne alındığında işlerin hiç kolay olmayacağını düşünüyor.

    İstanbul Havalimanı uçuşlar rötar cb bulutu

    Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: İdeal pist, çapraz rüzgârdan etkilenmeyen pist demektir

    Havalimanının inşaatı öncesinde pistlerin konumuna dair uyarılar ve önerilerde bulunan İTÜ Uzay ve Uçak Mühendisliği Fakültesi Meteoroloji Bölümünden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da, doğu-batı yönünde pist yapılmasının savunulacak bir yanı olmadığını belirterek şu açıklamayı yapmıştı:


    “İdeal pist, çapraz rüzgârdan etkilenmeyen pist demektir. Toplam altı pist planlandı diye biliyorum. Bir tanesi doğu-batı pisti. Onun kesinlikle yapılmaması lazım. Tüm rüzgârlara açık bir pist o. Yeni yapılacak pistlerin, yapılan iki pistin avantajları ve dezavantajları dikkate alınarak yeniden planlanması lazım. Uçaklar hangi yönlerde rüzgâr problemi yaşıyorsa ona göre farklı pistler yapılabilir. Uçaklar çapraz rüzgârın daha düşük olduğu bir piste inip kalkabilir.”

    Kuş sürüsü tehlikesi

    Geçtiğimiz günlerde Türk Hava Yolları’nın (THY) İzmir – İstanbul seferini yapan yolcu uçağı İstanbul Havalimanı’na inişi sırasında kuş sürüsüne dalmış, uçağın gövdesinde ciddi hasar meydana gelmişti.

    thy uçağı kuş sürüsü

    Yine Haziran ayı sonunda da İstanbul – Antalya seferini yapan THY uçağı, kalkıştan kısa bir süre sonra kuş sürüsüne çarpmış, uçak İstanbul Havalimanı’na geri dönmek zorunda kalmıştı.

    Bilim insanları kuş sürüleri konusunda uyarmıştı!

    Uzmanlar, Kuzey Ormanları üzerinde yapılan havalimanının dünyanın en önemli kuş yollarından birinin ortasında konumlandığını, bu sebeple yılda en az iki-üç büyük uçak kazası yaşanabileceğini belirtiyor.

    Raporlar ne diyordu?

    O dönem adı ‘3. Havalimanı’ olarak geçen ancak Atatürk Havalimanı’nın kapatılmasıyla eldeki iki taneden birine dönüşen İstanbul Havalimanı’na dair hem Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB), hem de Kuzey Ormanları Savunması‘nın hazırladığı 2014-2015 tarihli raporlarda, inşaatın Türkiye’nin önemli kuş göç yollarından birinin geçtiği rota üzerinde olduğu ısrarla vurgulanıyordu. Aynı bilgi, daha sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sitesinden kaldırılan ÇED raporunda da vardı.

    “Leylek ufak kuş gibi değildir, motorları dağıtır”

    Deneyimli bir pilot, inişte alçalma hattında dönen bir leylek grubu gördüğünü söyleyerek, “Leylek, ufak kuş gibi değildir; Allah esirgesin, dağıtır motorları” sözleriyle uzmanların 5 yıl önce yaptığı uyarıların güncelliğini yitirmediğine dikkat çekmişti


  • Hayirli cumalar guzel gunler HF..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Narsil hocam bu ifade doğru mudur?Kimyasal tepkime olarak soruyorum

    şöyle daha doğru olur, dunyaya gelen gunes isinlari yeryuzu tarafindan sogurulur ve ortaya isi cikar bu isi bazi atomlarin titresmesine ve dolayisiyla kizilotesi isima yapmasina sebep olur.Bu kizil otesi isima azot ve oksijen tarafindan sogurulmazken co2 veya kloroflorokarbon gazlari tarafindan sogurulur ve isinin yeryuzeyinde kalmasina sebep olurlar.Buna sera etkisi diyoruz

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

    Einmal editiert, zuletzt von Narsil ()

  • Yani bir deney yapsak bir hava dolu balonun içine karbondioksit eklemeye devam etsek (patlatmayacak şekilde) elimizden bıraktığımızda yere mi düşer yukarı mı yükselir?

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Yani bir deney yapsak bir hava dolu balonun içine karbondioksit eklemeye devam etsek (patlatmayacak şekilde) elimizden bıraktığımızda yere mi düşer yukarı mı yükselir?

    co2 yanlis bilmiyorsam havadan agirdir dolayisiyla ozellikle bu soba zehirlenmelerinde yerde topluca yatanlar vs cabuk olurler.Ama isin asli astarini bilen varsa aciklayabilir benim yorumum bu olur..Yani ben fazla yukselmeyecegi kanaatindeyim

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • co2 yanlis bilmiyorsam havadan agirdir dolayisiyla ozellikle bu soba zehirlenmelerinde yerde topluca yatanlar vs cabuk olurler.Ama isin asli astarini bilen varsa aciklayabilir benim yorumum bu olur..Yani ben fazla yukselmeyecegi kanaatindeyim

    Bu örneği balonun içindeki havanın tepkimeyle birlikte ısısının artması oluşursa yukarı doğru gideceğini tersi durumda yere düşeceğini düşünerek verdim.Biraz beyin jimnastiği oldu belki de...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...