İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bir de bir şey sormak istiyorum 50 yıl önce falan denizin üzerinden yürüyerek mi ne geçmişler bunun için kaç derece olması lazım ya da bir daha böyle bir şey olur mu

    Dostum dediğin sene 1954 ve boğazdan karşıya geçme gibi bir durum yok. Sadece tuna nehrinden akıntılarla gelen buz parçaları var o fotoğraflarda görünenler onlar. Marmara denizinde donmanın başlaması için havanın eksi 25 e düşmesi lazım ki meteoroloji kayıtları tutulmaya başlandığından bu yana istanbulda o sıcaklık değeri hiç ölçülmedi.

  • İstanbul'un konumu çok güzel.. kara iklimi yaşayan birçok şehirden daha etkili kar alıyor...İstanbul özellikle dekler sayesinde son yıllara damga vurdu.. bu yıl bakalım neler olacak...

  • İstanbul'da Boğaz'ın/Haliç'in donduğu sene 1621 Galata-Eminönü arası donmuş.


    "Genç Osman’ın dönemi olan Ocak 1621 tarihinde İstanbul çetrefilli bir kış mevsimi yaşamıştır. 16 gün boyunca aralıksız yağan kar, Haliç’in tamamen donmasına sebebiyet vermiştir. Tabi ki bu buzlanma Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki iaşe sevkiyatını olumsuz yönde etkilemiştir. Gıda ihtiyacını çoğunlukla dışarıdan karşılayan İstanbul halkı, kıtlıkla yüzleşmiştir. 1621 senesinde İstanbul Boğazının Donması’na sebep olan ve şiddetli geçen kış mevsiminde ekmeğin bir kilosunun fiyatı 60 akçe’ye çıkarılmıştı."

  • İstanbul metoroloji kayıtları tutulduğundan beri tarih1929 dan bu yana istanbuldaki kayıtlara geçmiş en düşük sıcaklık bile-16.1 derece

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • keşke 1621 ecmwf gfs verileri olsa :D

    Merhaba ben Onurcan Aydın 27 yaşındayım fiziksel engelliyim açık lise mezunuyum yılardır hava forumda model takibi yapıyorum.

  • mevlüt sizin yazdıklarınıza gelelim. Öncelikle bu konudan sorumlu Moderatör olarak ve forum genelinde (ki foruma sürekli giren üyelerimiz bunu bilirler) modlara,adminlere ya da herhangi bir üyeye cevap yazacaksanız ve o kişinin alıntısı uzun yazıysa,grafik-şekil vs içeriyorsa " @" işaretini kullanarak ve kişiyi yazarak cevaplarsanız özellikle mobilden giren üyelerimiz için sorun olmaz,aynı zamanda görüntü kirliliğine de sebebiyet veriyor.


    Şimdi yazdığınız paragrafı buraya taşıyarak cevaplayacağım ve daha sonra eğer cevabınız varsa bana özelden yazabilirsiniz konununda dışına çıkmamış oluruz.


    "

    Şöyle açıklayayım. Polar kökenli olması soğuğu kuvvetli kılmaz bu çok ezber bir cümle soğuğun kuvveti o anki basınç dizilimleri ile alakalıdır. Polar veya kutup bunlar gücü konusunda fikir vermez. Verdiğiniz örnekler ise tamamen o günün şartlarında + şart faktörünüde içine katarak olmuştur.

    Yani İstanbulu sıyıran ya da güçlü soğuklar içermeyen bir polar ataktan elbette bahsetmiyoruz, size verilen örneklerde zaten İstanbulda tatmin edici kar bırakan sistemlerdir. İlk yazdığım iletide de ana tema budur,bikere bunu doğru anlayalım..



    Özelikle Dek için. Açıklamanız baştan aşağı fiyasko nerden tutsam elimde kalıyor.

    Bu üslubunuz da doğru değil 2010 dan beri foruma 8-9 defa mesaj atmış birisi bu konuda ahkam kesemez. He illa ki çok bilgiliyseniz bu konuda sizi sürekli forumda görüp değerli bilgilerinizden ben dahil herkesin yararlanmasını bekleriz ama 2012 den beri forumdayım ve 3 yıldırda Moderatör olarak görev yapmaktayım sizi ve yorumlarınızı forumda hiç görmedim.


    Mesela "Avrupa yakası cepheyle ve rakımla kar alır Anadolu yakası sahipleri sulu kar ve yağmur" Avrupa yakasından geçen cephe Anadolu yakasından geçmiyor mu? Nasıl etkilemiyor.

    Benim ağzımdan cephe anadoludan sahillerden geçmez çıkmadı ki? Soğuk girişiyle yağış çakışmazsa yağışı sahil bölgeleri kar olarak almaz yada az alır. örneği çok mudur çoktur. Cephe ve soğuk çakıştığıda olmuştur elbette örnek 2004, 1987.


    Ayrıca her sistemde genel kuraldır ki önce yükseklerde kar başlar zamanla aşağı doğru yayılır. 17 şubat 2015 de ki Dek te. 2017 de ki siklonik kar yağışında da şehrin batı kısmı avantajlı idi ondan dolayı daha fazla kar aldı.

    Genel kuralmıdır? Polar bir atakta(DEK) istanbulun kuzey ve içlerinde -4 ler sahilde -1 ler varken, nasıl yüksekte başlar?sahilde nasıl yağmaz? mesela beykoz şile vs buralarda önce yağmaz mı? ve bak ne güzel örnek veriyorsunuz batı kısmı avantajlıydı yani hiçbir bilimsel açıklaması yok avantajlıydı ve kar aldı. Bana vuracam diye ne dediğinizi kendiniz bile bilmemişsiniz. Bide gelip fiyasko filan deme gafletinde bulunuyorsunuz.


    Ayrıca kartal Pendik dediğimiz hat zaten İstanbul içerisinde kışın en şansız noktalardan birisi sıcaklık hemen hemen en yüksek istasyonlar burda Dek yağışında da fazla güneyde yağış güç kaybediyor. Ve kuzeyinde aydos gibi yağış savar bir yükselti var."

    Evet aydos bir engel ancak Kartalında Pendiğinde (31 aralık 2015) iyi yağış aldığı da olmuştur. Bide bak kendiniz ne güzel diyorsunuz en yüksek sıcaklıklar burada yani siklon gelmesi buralara avrupa yakasına yaradığı gibi yaramıyor o yüzden DEK candır dedik en azından soğuk problemi olmaz. Buarada soğuk problemi olmaz derken açayım dediğimi sonra siz içinden cımbızla alıp evirebileceğiniz kelimeleri seçip bana döndürmeye çalışıyorsunuz, güzel anlaşılsın. DEK candırdan kastım 850 hpa da -11 ve altı sıcaklık (-12,-13,-14 ve bunun gibi) ve uygun nem+rüzgar yönü ve şiddetinin iyi olduğu polar bir ataktan bahsediyoruz

    İyi günler.



    Ve son bir lafımda sizin mesajınızı beğenen arkadaşa, ben onun bu mesajı okurken ne denmek istediğini değilde bana vurmak amaçlı yazdığınızdan beğendiğini biliyorum. Sorun yok burası demokratik bir forum herkes herkesi sevmeyebilir her şey karşılıklı


    İlk satırımda yazdığımı bidaha yazıyorum bu mesajdan sonra doğan cevap hakkınızı mesaj olarak atınız, özeldende sanırım anlaşabiliriz gayet kibar bir yazı stiliniz var fiyasko, elimde kalıyor lafları hariç tabikide..


    hayırlı forumlar

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Diagramme GEFS


    10 kasım ve sonrası..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN