2018-2019 KIŞI UFAK TEFEK RİVAYETLER

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Bu konuda 2019 kışına gelirken atmosferdeki değişiklikleri bahar ve yaz dönemlerini de gözlemleyerek nasıl bir kış olabileceğinin öngörüsünü oluşturmak için açıyorum.Verileriyle katkı sağlayacak üyelere de şimdiden teşekkür ederim.Misafirlerimizin de bu konuyu ilginç bulacağını düşünürken,konu başlığında belirtildiği üzere oluşacak öngörüler tamamen kişisel olup HAVA FORUM tahminleriyle bir ilgisi olmayacaktır...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...


  • Evet başlangıcımızı ENSO durumuyla yapmak istedim.Tahminciler %55 olasılıkla şu an için La Nina dan Nötr e geçiş olabileceğini düşünüyorlar...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • La Nina'nın atmosferik unsurları Şubat ayı boyunca azaldı; yağmur ve bulutların miktarı, Orta Pasifik normale döndü. Endonezya kış döneminde yaşadığı sel felaketlerine rağmen aslında ortalamadan biraz daha kuru geçirdi.La Nina'nın geliştirilmiş Walker dolaşım paternlerinin batıda ve Orta Pasifik'te ortalama yüzeye yakın rüzgarlarda ortaya çıktığına dair daha fazla kanıt vardı: bu rüzgarlar Şubat ayı boyunca ortalamadan daha zayıftı. (La Niña'nın etkisi, yüzeye yakın rüzgarları güçlendirmektir.)MJO, ekvator boyunca doğuya doğru ilerleyen ve yaklaşık 1-2 ay içinde gezegeni çemberleyen artan bir fırtına alanıdır. Yakın yüzey rüzgârları bu fırtınalı bölgeye doğru üflemeye eğilimlidir, yani MJO'nun arkasındaki alan daha batıdan doğuya doğru rüzgarlar yaşar. MJO, Pasifik ve batı yarıküresine doğru ilerlerken, Şubat ayının çoğunda olduğu gibi, batı ve orta Pasifik'teki ortalama rüzgâr paternlerinin daha batıya dönüştüğünü görebiliriz. Son zamanlarda , MJO önemli ölçüde zayıfladı.

    ENSO tahmincilerinin oldukça yakından izlediği Pasifik okyanus-atmosfer sisteminin birçok unsurlarından biri, yüzeyin altındaki suyun sıcaklığıdır. Ağustos 2017'den bu yana uzun vadeli ortalamadan daha fazla soğuk, Şubat ayında bu sular normal sıcaklıkların üzerine çıktı.
    Kelvin dalgasından bahsetmiştik.Merak edenler karalama konusuna bakabilirler...Bu dalga, doğunun altında doğuda çökerttiği için La Nina için mevcut olan ortalamadan daha soğuk suların arzını aşındırmaya devam edecek ve bu baharın gelişmesi için nötr koşullar öngörüsünde daha fazla güven sağlayacaktır.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Yine PMM den bahsetmiştik karalama konusunda ve önümüzdeki dönem sık sık bakacağımız bir değer olduğunu söylemiştim. Pozitif bir PMM, Baja California'dan batıya doğru uzanan, deniz seviyesinden daha sıcak olan, yüzey sıcaklığı, ekvator boyunca ve güney yarımkürede bulunan sıcaklıktan daha yüksek olan bir kontrasttır.

    bir başka örnek

    Sıcak kuzey ve daha güneydeki soğutucu arasındaki kontrast ekvator boyunca rüzgâr paternlerini etkileyebilir ve böylece ENSO'yu etkileyebilir. Tabii ki, küresel iklim sistemi büyük ve karmaşıktır ve bu güçlü PMM'nin yıl devam ettikçe önemli bir faktör olup olmayacağını söylemek için çok erkendir...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...


  • Haritadaki renkler, enstrümanların uzun vadeli ortalama yıllık ısı içeriğinden en çok 2,300 feet suda en fazla ısı enerjisi tespit ettiği yerleri göstermektedir. Turuncu alanlar, ısı içeriğinin uzun vadeli ortalamanın üstünde olduğunu gösterir. Mavi alanlar, ısı içeriğinin uzun vadeli ortalamanın altında olduğunu gösterir. Mavi veya turuncu tonları ne kadar koyu olursa, uzun vadeli ortalamanın ısı içeriği farkı o kadar büyür.
    17 sonra yılda ortaya çıkan durum

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

    Einmal editiert, zuletzt von 4 Şubat ()

  • Pasifik'te Ağustos 2017'den beri normallerden soğuk geçen havalar bize de tam tersi etki yaptı. Şubat ayıyla birlikte orası ısınınca soğuklar bizim kıtaya kaydı ve belki de patern bu sefer gerçekten bize döndü. Bu arada konun hayırlı olsun.

  • Genç kardeşim 4 ŞUBAT Yılmadığını gösterdin, birçok faydalı bilgiyi forum ahalisinin bilgisine sunuyorsun. Seni tebrik ediyor, yeni konunun coğrafyamıza uğurlu gelmesini diliyorum.