2018-2019 KIŞI UFAK TEFEK RİVAYETLER

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kare içinde gözüken bölümler okyanustan atmosfere ısı transferini gösteriyor...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Kelvin dalgalarından bahsetmiştik.Gerçi 2014 de bu dalgalar El Nino beklentisinde hataya düşmüştü.2018 Mart başında ortaya daha zayıf olarak ortaya çıkmış durumda...


    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Evet hocam değişim modundalar ama muazzam değişimler var
    Karalamada paylaştım gfs nin 14 martta ki çıktısıyla bugünkü çıktısı arasında 22 mart gece 01 için 12 derece fark var
    14 ünde - 4 gösterirken şu anda +8 göstermiş
    Allah ıslah etsin 1/kahkahas23s1

  • Her kış öncesinde en önemli noktalardan biri şüphesiz Atlas okyanusunun sıcaklık anomilisi olacaktır. Bu yıl İzlanda`nın aktif olmasında en büyük etkenlerden biriside normallerin üzerinde seyreden ılıman okyanus sıcaklığı oldu.


    -Bizim özellikle en çok dikkat edecegimiz noktalardan biriside Britanya açıklarıdır. Bölgede okyanus suyunun normalin üzerinde seyretmesi, Ada ülkesine ard arda alçak basınç alanlarının türeyip yerleşmesine sebep oluyor.
    -Bununla birlikte ne yazıkki dinamik Azor yüksek basıncı ne olursa olsun Batı Avrupa`ya çıkış sağlayamıyor.
    -Geçtigimiz kış Ocak ayının son günlerinde Batı Grönland üzerinden Atlas okyanusuna Labrador [Soğuk su akıntısı] gerçekleşti. Soğuk su akıntısına karşılık ne yazıkki Ilıman okyanus üzerinde derinleşen alçak basınç alanları ne dinamik Azor YB nede termik İskandinavya YB şans tanıdı.

  • @4 Şubat hocam affınıza sığınarak bir sorum olacak ecm diyagramına baktım da ana çıktı 22-23 dönemi için en sıcak senaryolardan birinden ilerlemiş gibi anladım senaryoların %60 ı ana çıktıdan daha soğuk doğru mu okumuşum hocam zahmet olmazsa değerlendirebilir misiniz

  • @4 Şubat hocam affınıza sığınarak bir sorum olacak ecm diyagramına baktım da ana çıktı 22-23 dönemi için en sıcak senaryolardan birinden ilerlemiş gibi anladım senaryoların %60 ı ana çıktıdan daha soğuk doğru mu okumuşum hocam zahmet olmazsa değerlendirebilir misiniz

    Hocam tahminim Ecm de Gfs ye benzer gidecek gibi gözüküyor şu an için.Eğer NAO eksi 1-2 bandında sürseydi batı bölgeleri özellikle trakya marmara ya daha önce verdiği sinoptikler oluşacaktı.Pozitife doğru meylettiği şekilde gelecek olası sistem karadeniz ve doğu anadolu şeklinde olacak.Bakalım Ecm direnecek mi ? Takip edeceğiz gelişmeleri...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Bu defa Ecm gidişatı Gfs ye meyilli görüntüsü veriyor.
    Son bir kaç gün kala GFS bir tık daha sistemi güçlendirebilir
    izlenimide veriyor ilaveten.

  • @4 Şubat hocam ben karadenize gelmesin diye beklerken şartlar karadenize mi çalıştırıyor yani sistemi şimdi :bawling:
    Demek ki ocak ve şubat ayında da gelmesin diye beklemeliymişim :hfyeni (18):
    Hocam fındıkların yaprakları altına gölge yapar oldu ecm 240 ta gösterdiğinden beri pür dikkat sistemi inceliyorum söylediğiniz gibi kabak orta ve doğu karadenize patlayacak gibi 500 rakımdan yukarılarda zirai hasar oluşacağını düşünüyorum bölgede

  • Bu defa Ecm gidişatı Gfs ye meyilli görüntüsü veriyor.
    Son bir kaç gün kala GFS bir tık daha sistemi güçlendirebilir
    izlenimide veriyor ilaveten.

    Size katılıyorım hocam öğlen aşağıdaki çalışmayı yapmıştım da ukalalık yapmim diye paylaşmadıydım söylediğiniz bu cümle bu fikrime destek oldu o yüzden paylaşıyorum
    forum.havaforum.com/attachment/21167/

  • Kış (Aralık-Ocak-Şubat) koşulları


    NAO endeksi normalin çok üstünde olduğunda, Kuzey Avrupa, Kuzey Asya ve Güney-Doğu Kuzey Amerika'da mevsimsel sıcaklıkların normalden daha yüksek ve Kuzey Afrika, Kuzey-Doğu Kanada ve Güney Grönland'da normalden daha düşük olması ihtimali artar. . Çökelme (yağış, kar yağışı) paternleri daha fazla yerelleşmiştir, bu da kuzey Avrupa’da daha yüksek yağış artışı ve güney Avrupa’da daha az yağış ihtimali ile daha fazla yerelleşmiştir. NAO endeksi normalin çok altında olduğunda, eğilimler genellikle karşıttır. Aşağıdaki rakamlar mevsimsel NAO endeksinin gözlenen değerlerin üstünde veya altında olduğu göz önüne alındığında, mevsimsel olarak ortalama sıcaklıkların ve yağışların gözlenen değerlerin üçte biri ya da en altında olabileceğini göstermektedir.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Yaz (Temmuz-Ağustos) NAO koşulları


    Uzun vadeli ortalama basınç paternleri mevsime göre değişmektedir. Burada kullanılan Yaz Kuzey Atlantik Salınım İndeksi (SNAO), ana özelliği kuzey Avrupa ve Kuzey Kuzey Atlantik'te yer alan Temmuz-Ağustos'taki basınç değişkenliğinin mekansal modelinin gücünü göstermektedir. okyanus.
    Yaz NAO endeksi normalin çok üstünde olduğunda, sıcaklıkların Kuzey-Batı Avrupa, merkezi Kanada, Kuzey Orta ABD ve Kuzey Afrika'nın bazı bölgelerine göre normalden daha yüksek ve Akdeniz bölgesinde normalden daha düşük olması ihtimali artar. ABD, Kuzey Meksika ve Grönland bölgesi. Yağış için bu artış şansı Kuzey-Batı Avrupa, Kuzey-Doğu Kanada ve Afrika'nın Sahel bölgesinde daha az yağış, Akdeniz'de daha yüksek yağışlar ve Güney Grönland ve İzlanda'nın bazı kısımlarıdır. SNAO endeksi normalin çok altında olduğunda, şartlar Avrupa sektörünün tersidir ve kuzey-batı Avrupa'nın daha serin ve ıslak olması ihtimali artar.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Lütfen aklınızda bulundurun:

    • Haritalar şematiktir ve işaretli alanlar coğrafi olarak kesin değildir.
    • Bu özet haritalar, etkilerin ciddiyetini göstermez ve olasılıklar ve büyüklükler yer yer değişir.
    • Haritalar kategorize bilgiye dayanmaktadır. Farklı kriterler kullanılarak üretilen haritalar biraz farklı özelliklere sahip olacak.

    Veri kaynakları:
    Kış aylarında NAO verileri, İklim Analizi Bölümü, ABD Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi tarafından sağlanan Hurrell istasyon tabanlı endeksinden (aylık değerler) elde edilir.
    Yaz NAO endeks verileri Met Office tarafından sağlanmaktadır.
    Sıcaklık ve yağış etkilerinin analizleri, aylık ortalama verilerden faydalanmaktaydı: CRU TS'den sıcaklık ve yağış ( Harris ve diğ., 2014 ), Ulusal Çevre Tahminleri atmosferik yeniden analizinden elde edilen sıcaklık ve Küresel Çöktürme'den gelen yağış. Klimatoloji Projesi.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Bu sene Avrupa kıtası özellikle ikinci yarısında çok efsane soğuklar çekti ama biz hiç bir şey alamadık.İzlanda ab'si bize fırsat vermedi.İnen soğukların etkisini yine kıran İzlanda ab'leridir.Seneye kışın acısını çıkarırız inşaAllah.