Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • gfs sabah diyagramı 12 sistemini bölgemiz adına zayıflatmış. 18 aralık sistemi ise hala muallak. şimdilik beklemekten başka çare yok. ben şahsen aralık 20'den sonra yavaş yavaş modellerin en azından mavilikleri bölgemize sokmaya başlayacağını düşünüyorum.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • meridyen Bahsettiğin durum tamamen basınç yerleşimleri ile alakalı. Eğer basınç yerleşimleri soğukları balkanlardan indirmeye uygunsa balkanlardan iner bunun Sibirya veya polar atak olmasıyla bir alakası yok.


    2012 de Sibirya sistemlerinde Trabzon çevre illere göre az yağış aldı bu doğru ama bunun Sibirya ile ne alakası var? Eğer Ab alanı Doğu Akdeniz-Suriye Ağrı-ermenistan rotasını izlerse ve Rize açıklarında parazit ab alanı oluşmazsa Trabzon çevre illerden yağış anlamında geri kalmaz bazen fazla yağış alır çünkü coğrafi yapı bunu gerektiriyor. Sibiryadan inmesi veya polar atak olması yağış durumunu belirlemez, ab alanlarının hareketi ve konumu belirler.


    Modellerde gözüken Sibirya hareketliliği ve bazı senaryolara yansıyan sistemleri takibe aldık. Her zaman önemli olan İzlandanın kuvvetidir. İzlanda eğer zayıf kalırsa sistemler Avrupa yönlü olur. Gerekenden kuvvetli olursa Kafkasya-Orta Asya yönlü olur. Bizim için gerekli olan Azoru Orta Avrupaya sürükleyecek İzlanda. Bunun için endekslerde en şanslı olduğumuz değerler +2, +2,5 değerinden +0,5 ve nötr e inen değerlerdir. Eğer bu değerleri yakalarsak sistemin Balkanlardan inme ve bizi sıcak sektörde bırakma olasılığı epey azalır. Umarım anlatabilmişimdir.

  • Batı bölgelerimize sık sık-5ler girip çıkıyor. D.karadeniz olarak -5 bile lüks oldu bizim için ne gelen var ne giden. Canım sıkılıyor kafkaslar ya da kırımdan-5lik bile alamadık daha .Demek ki bize geldimi tam gelecek beklemeye devam.

  • Yönetim olarak yaptığımız değerlendirme sonrasında Orta ve Doğu Karadeniz bölge konusunu ikiye ayırıp heriki bölüm içinde ayrı iki konu açmaya karar verdik.An itibariyle bu konu kapatılmış olup olup iki bölüm için ayrı iki konu açılmıştır.Her iki bölüm için bölge sorumluları bir kaç gün içerisinde belirlenip konu içlerinden duyurulacaktır.Her iki konuda bol bol kar fotoğrafı paylaşmak dileğiyle.

    Orta Karadeniz Konusu;

    Orta Karadeniz Raporlar-Yorumlar

    Doğu Karadeniz konusu;

    Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar