GFS, ECMWF ve UKMO Yorumlamaları (Ocak 2018)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 168h a kadar guzel geldi devami iyi olmayabilir buda guzel gelisme,ispanya tarafina dogru inen ab guneyimizdeki yb yi costurdu.Bakalim aksam ne olacak?

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • UKMO 144h çıktısı gayet olumlu, ECMWF de 120h'a kadar UKMO ile uyumlu 144h dan sonra Azor İskandinavya birleşmesi beklenilenin aksine sıkıntıntılı bir süreç başlatıyor. Efsanevi bir sistemin üç temel şartını yeniden hatırlatmak isterim:
    1. İskandinavya yükseğinin 120 ve 144h UKMO çıktılarındaki gibi oluşması
    2. Azor'un bir taraftan izlandayı absorve ederken diğer yandan Orta Avrupa ve Orta Akdeniz havzasına doğru yerleşmesi (Bunun iki faydası olacaktır ilki, Orta Akdenizde oluşması muhtemel bir İtalya siklonunun önüne geçmek, 2. olarak İskandinavya yükseğinin indirdiği poları Polonya - Macaristan ve Romanya hattı üzerinden Trakya'ya sokmak. Zaten bu olduğu takdirde muhtemelen Girit üzerinde bir tepki AB'si oluşacak ve soğuk hava girişinin körük gibi Batı Anadoluya girmesini sağlayacaktır.
    3. İskandinavya YB'sinin kesinlikle Batı Sibirya ile arasına bir polar çekirdek almasıdır. Bunu alamazsa iskandinav yükseği fonksiyonunu yitirerek Batı Sibirya (namı diğer Hazar YB'si) gibi davranacak doğulayacak ve iskandinavya yeniden AB işgaline uğrayacaktır.
    Şimdi 144 h ve sonrasının istediğimiz gibi değişimini takip etme zamanı diyebilliriz. Azor ve İskandinavya çok çok önemli bu noktada.

  • Bu arada yukarıdaki üçüncü maddede eklemek istediğim bir konu var o da matematik 8) Yani iskandinav yükseği ile Batı Sibirya yükseği arasında kalan polar kökenli AB'nin düşey salınım yapabilmesi iiçin İskandinavya YB MB'si > Batı Sibirya YB MB'si olmalıdır. Burada iş bu YB alanlarının çekirdeklerindeki YB'nin büyüklüğü ile birlikte, polar AB ile komşu oldukları bölgedeki isobarların sıklığı ile de ilintili bir konudur.

  • @wildleo1907 hocam sanki ukmo ecmyi yanına çekecek gibi siz nedersiniz.Ukmoda tepki a.b oluşmuş değilmi hocam.Yanlışmı görüyorum.

    UKMO'nun eksik bir bacağı var o da Azor'un Atlantik üzerinde kalması. Diğer taraftan 144h UKMO çıktısında Isobarlar Batı Sibirya YB'sine yakın olarak sıklaşıyor, bu bizim için arzu edilen bir durum değil. İskandinavya'nın 1040 mb ve üzerine çıkması gerektiğini (dün gece) bu yüzden yazdım. Azor eğer ispanya Fransa üzerine kadar genişleyebilmiş olsaydı ispanya üzerindeki o alçak basınç da oluşamayacaktı büyük ihtimalle.

  • Diyagram baştan aşağıya kararsızlık ve belirsizlik kokuyor. Bu elbette ki kararlı bir olumsuz görünümden çok daha iyi bir durum. Şu an için 120h sonrasına şüpheyle bakıp olası senaryoları değerlendirmeye devam etmek gerekir. 120h gerçeklerinden en önemlisi ortada bir İskandinavya gerçeği var. Onun gelişimi ve Azor'un buna uyumu karşısında izlanda ve Batı Sibirya'nın lehimize olabilecek konumlanmaları pür beyaz kışı coğrafyamıza geri getirecektir.


  • Dün Sabah ECMWF 5 Şubat 2018 Saat 01.00 Görünümü


    Bu Sabah ECMWF 5 Şubat 2018 Saat 01.00 Görünümü


    Aleyhimize İşleyen Noktalar
    -İspanya dolaylarına sarkan ULL [Yukarı seviye alçağı] bölgede alçak basınç alanı oluşturuyor, oluşan alçak basınç alanı maalesef Batı Sahraya inensiklonun baskısıyla ülkemize Kuzey Sahra üzerinden Afrika atağı girişimi gerçekleşiyor.
    -Azorun ne yazıkki yükselişe Atlantik okyanusu üzerinden yapması, Batı Avrupa`ya soğuk kaçamağına neden oluyor. Eğerki Azor Britanya civarına doğru direkt yükselseydi daha farklı sinoptik görünümü olacaktı ve Kırım üzerindeki kutup kökenli soğuk üzerimize akabilirdi.
    -Grönland dolaylarındaki güçlü Kutup Girdabı, Kuzey Atlantik üzerinde ardı ardına alçak basınç alanları türetiyor. Girdabın her dönüş hareketinde yeni alçak basınç alanı türüyor. Azoru tehtid eden en önemli unsurda burası. Ama İskandinavya-Azor setiyle önününe geçebiliriz.


    Lehimize İşleyen Noktalar
    -Haritanın en kuzey doğusunda farketmişsinizdir, Batı Sibirya dolaylarında 1040 milibarlık termik yüksek basınç alanı göze çarpıyor. Bu yüksek basınç alanı Doğu Avrupa-Kırım üzerindeki kutup kökenli salınımın doğuya kaçmasına engel olacak. Soğuğa resmen set çekiyor.
    -İskandinavya dolaylarında yüksek basınç alanı oluşamasaydı, GFS`e benzer çıktı yaşayabilirdik. Güncellemenin bizim adımıza en önemli noktalarından biriside İskandinavya`da termik kökenli yüksek basınç alanının varlığı olsa gerek.


    Dün sabahla kıyasladıgımızda daha olumlu sinyaller var. Herşey dahada güzelleşebilir. :) Gözümüz İskandinavya doruklarında ve Madrid`de olsun. O hatta görecegimiz YB alanı sistemi efsaneleştirebilir bile..