İstanbul Özel Meteorolojik Yorum Konusu (2017-2018 Arşiv)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • evet teknoloji geliştikçe geriye mi gidiyoruz nedir..benım çocuklugumda 4 5 gün sonrası için,trt habwer soguk ve yagıslı hava gelıyor derdı ve dedıgı saatte baslardı hatta..bu dedgım tarıh 20 sene önce...hıc kafamız agırmazdı..beklerdık ve sistemleri yaşardık..tamam küresel ısınma falan filan denılecek şimdi eminim ama ne olursa olsun 20 sene sonrasında bile 3 gun sonrası için bile hem fikir olamıyorsa modeller ilginç yani derim..saygılar..

  • İklim değişlikleri yüzünden havayı tahmin etmek zorlaştı diye yorumluyorum ben şahsen.Modellerde de değil suç. :) Son 2 yıldır ciddi bir performans kaybı yaşıyor modeller.Hele bu sene iyice diplere vurdular.Hepsi için geçerli.

  • eskiden atmosfer bir karar üzerine hareket ederdi, modelde bu karara göre sistemin yönünü bize söylerdi. şimdi atmosfer tamamen kararsız. böyle oluncada ihtimaller çoğaldı ve her güncellemede değişik senaryolar oluşmaya başladı. bununda elbette vardır bir hikmeti

  • Ay basi gibi gelecek olan sistem oncesinde pide durumu olusturuyor gfs bazi guncellemelerin de ve bu bana gore model hatasi ay basi gibi gelecek olan sistem azorun dikelmesiyle polar atak olacak ve pide gibi olan ciktilara aldanmayin ao fazi pozitif degil o yuzden boyle bir beklenti yok ecmwf de kismi pide gosteriyor diyagram da ortalama olarak baya yukari cikmis tamamen degisecek bu durum ay sonu subat basi sistemi bekleyin ocak 31 civari sistemin insaati baslayacak

  • Daha önceden bu küresel ısınma muhabbeti yokken 5 6 gün önce gördüğümüz model ufak değişiklik ile geliyordu artık bunu görmek zor ama Dünyanın da meteoroloji adına kendini geliştirmesi şart gfs ecmwf bu sene büyük çuvalladı her gün farklı senaryo, bence kendileride oturup düşünmesi gereken bir dönemdeyiz malesef, 23 sistemi hayırlı olsun azda olsa kar görcez inşallah 6 Ocak gibi bir sistemi şubatta yaşarız kışa nokta koyarız iyi geceler hf ailesi.

  • Biyerlerde okumuş duymuştum 1. si ülkemizde hava olayları için çinde bizaman olmuştu bomba atıldığı havaya ve deney yapıldığı araştırdım sonuca varamadım.. dibimize gelen her sistem bir sebeble bazen bilimsel bazende anlamsız eriyebiliyor ben anlayamıyorum.. 2. si bu gerçekse neden kuraklık istensin oda bence 2 yıldır kısmi olarak savaş durumundayız gerçekten havaya bomba atıyormuyuz olabilirmi bu sebebten.. 3.sü ise suriyede atıldi denilen kimyasal bombalar bizim havalarada etki etmiş olabilirmi diyorum.. 4.sü ise bh en önemlisi yaradan bu zor zamanları kolaylaştırmayamı çalışıyor daha bugün çığ düşmesi sonucu 5 şehidimiz var mekanları cennet olsun, var bu işte bir hayır diyorum mevlam neylerse güzel eyler diyorum.. bizleride kuraklıkla sınamasın toprağımızın ihtiyacı olanı bizlerin ihtiyacı olanı bizlere nasip etsin inşallah.. birde şahsi bir düşünce birkaç yıldır azalan kar yagışları durağanlık amansız bir değişiminde habercisi olabilir çarkı tersine çevirmek için yavaşlatmak durdurmak sonra tersine monte ederek hareket ettirmek gerekir.. saglıcakla kalın.. bol karlı bir kış bereketli bir kış gecirmek ümidiyle.. askerimizinde Allah yar ve yardımcısı olsun fetihleri de mübarek olsun inşallah.. La galibe illallah..!

  • Global modellerin zayıf yönlerinden biri de yerel konvektif yağışları az veya fazla yönünde abartmalarıdır.


    GFS'nin zayıf yanı da konveksiyon kısır döngüsüne girerek Kuzey Atlantik ve Pasifik siklonlarını abartmasıdır.