İstanbul Özel Meteorolojik Yorum Konusu (2017-2018 Arşiv)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Sistemin en çokta yoğunlaşma sıcaklığına hayran kaldım. Eğer bozmadan gelirse elimizi kolumuzu sallaya sallaya ani kuvvetli dek sağanağında örtümüz olabilir inşAllah. Yoğunlaşma sıcaklığına bakarsanız megakentte 23 akşamından 25 ocak akşamına kadar olan dilimde -3/-4 derece civarında seyrediyor. Geçtigimiz sistemde yoğunlaşma sıcaklığının mağduru olmuştuk bir türlü eksilere inemedi, bu sefer rahat bir şekilde baya düşüyor. Peki sebebi ne?
    Sebebine bakacak olursanız, her iki sistem arasındaki yer seviyesi basınç farkı 28-30 milibar bandında seyrediyor. Basınç ne kadar düşük olursa akabinde nemde yüksek olacagından bol nemli havada yumuşak bir havayla karşılaşacagımız için sıcaklıkta pozitif değerlere yakın meyleder.
    Ayrıca 850 hPa sıcaklığınıda buna ekleyebiliriz oda neredeyse 3-4 derece daha soğuk görünüyor. Ama buradaki önemli hussus basınç farkıdır. Atmosferi organize eden aslında tam anlamıyla basınçtır arkadaşlar.
    Özet geçelim hemen eğerki böyle gelirse;
    İstanbul`un Moda sahilinde bile örtü olurdu.

  • anlamıyorum arkadaş madem MGM bakacaksın ona inanacaksın neden bu kadar zahmete girip buraya üye oluyorsun formu takip ediyorsun zaman harcıyorsun ne gerek var kendinide bizide sinirlendirip yorma burası adı üstünde gönüllü tahmincileriz biz burada mutluyuz git mgm sayfasına ( konu dışı ancak gerildim iyice )

  • ya ben mgmyi haklı bulmuyorum güvenmiyorum zaten ama sisteme şurda 3-4 gün kaldı ve değiştirdi acaba bişey mi oldu diye yazdim yoksa tabiki burayı takip ediyorum burdaki hocalarımdan bişey öğrenmeye çalişiyorum

  • Tüm İstanbul geneli örtü görebilir böyle gelirse zaten model sonunda verdiği dekler gelirse vurduğu yerler 5 10 ekler 3-5 mm dek demek görüş mesafesi oldukça düşük olur demek :D :D Umarım akşamda ecmwf benzer cıkarda nokta koyarız.

  • Buarada bilmeyenler için ULL (Upper Level Low) Türkçe karşılığı "Yukarı Seviye Alçağı" genelde etrafı tamamen yb ile sarılı bir alçak basnıç türü. Ülkemiz son yıllarda 2 önemli ULL ile kar yağışlarına sahne oldu biri 17 şubat 2015 diğeri 31 ocak 2017. Bu 2 sistemde ayrı ayrı marmara ve karadenizi vurmuş çok önemli kar yağışlarına sebep olmuştu.


    Bu konuda 2 izlenimim var birincisi ull un konumu ve yeri değişkenlik gösterebiliyor özellikle bu tür ull sistemleri kafkas-kırım üzerinden geldiği için batılama meyilli olabiliyorlar. Bir diğeri ise ull geliyor diye sevinenler unutmayın ull merkezine denk gelirseniz 50-60 km batı ve doğunuz yıkılırken siz soğukla yetinirsiniz.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Ull için bakılan verilerden biride 500hpa rüzgarlarıdır. GFS nin öngördüğü ull için;

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN