2017-2018 Kış Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Değerli Arkadaşlar,
    Öncelikle geç kaldığını düşündüğüm bu giriş için herkesten özür dilerim. İşlerimin bu sene geçtiğimiz senelere göre daha da yoğun olduğunu düşündüğümde belki sizlerle görüşlerimi daha az paylaşabileceğim ancak buradaki varlığımı müsait olduğum sürece devam ettireceğim.
    Gelelim yavaş yavaş içine girmek üzere olduğumuz 2017-2018 Kış mevsimi ile ilgili beklentilerime:
    Bu sonbahar kış herkesin bildiği üzere Zayıf La Nina hakimiyetinde geçecek. Her ne kadar ne La Nina ne de El Nino'nun ülkemiz hava şartları üzerinde çok baskın bir rolü olduğunu söylemek doğru değilse de zayıf La Nina'nın yanına aşağıdaki bazı ek verileri de koyduğumuzda kış tahminimizin ana çerçevesini oturtmaya çalışabiliriz.
    QBO (Quasi-Biennial Oscillation) "Hemen hemen iki yıllık salınım olarak Türkçe'ye çevrilebilir", Tropikal stratosferde 30hPa da gerçekleşen rüzgarların oluşturduğu bir endekstir. Söz konusu endeksin bu yılın ortasından itibaren negatif (doğulu) hale dönüştüğünü verilerden anlamaktayız.
    AO indeksinin ise nötr ve negatif seyir izleyeceğini zaman zaman kuvvetlenerek Akdeniz havzasındaki AB'lerin kuvvetini artırabileceğini öngörmekteyiz. AO'nun kuvvetli negatife inme olasılığını kendi mantığımda doğulu QBO ile birleştirdiğimden öngörmekteyim. NAO'nun ise farklı bir seyir izleyeceğini, kışın ilk yarısında negatife yakın ve nötr seyrederken ikinci yarısında pozitife dönebileceğini düşünüyorum.
    Solar aktivite son yıllardaki düşük seyrini devam ettiriyor, kuzey buz denizine yakın bölgelerdeki deniz suyu sıcaklığı henüz normal seviyelerinin üzerinde ancak hızla soğumaya devam ediyor. İskandinav ve Batı Sibirya kar örtüsü geçtiğimiz yıllarla karşılaştığında 2012 yılı seviyelerine yakın seyrediyor.
    Tüm bu girdiler neticesinde ülkemizin özellikle Batı bölgelerinin (Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'in) geçtiğimiz yıllara oranla bir miktar daha yağışlı, özellikle Marmara ve Trakya ile Batı Karadeniz, İç Anadolu kuzeybatısı ile İç Ege'nin lodos arkası karayel poyraz kovalamacalarından dolayı ani soğuma neticesinde normallerin üzerinde kar yağışı alabilecek bölgeler olduğunu söyleyebilirim. Bununla birlikte yılın ikinci yarısı Sibirya YB'sinin batıya doğru genişleyerek kuzey ve doğu bölgelerdeki sıcaklıklar üzerinde etkili olacağını söylemek istiyorum.
    Sıcaklıkların mevsim normallerinde olacağı yağışın ise Batı bölgelerde normallerin bir miktar üzerinde olacağı yabana atılmaması gereken bir kış mevsimi bizleri beklemektedir.
    Fırsat buldukça sorularınıza elimden geldiğince yanıt vermeye çalışacağım.
    Selam ve Sevgilerimle,

  • Hocam bu dedikleriniz sonucunda güney doğu anadolunun durumu ne olur ben pek anlayamadım k.bakmayın. bu arada emeğiniz için teşekkürler.

    Güneydoğu Anadolu için yağış ve sıcaklık anlamında mevsim normallerinde bir kış bekliyorum.

  • Hocam hoşgeldiniz, bana göre müthiş bir giriş yaptınız foruma :hfyeni (25): Bu güzel kış tahmininiz için teşekkür ederim.

  • hocam kış hakkında umut dolu tahminlerinizi bekliyoruz bu sene zayıf la-nina olduğunda küçükte olsa bi ipucu verebilir bize ülkemizi nasıl etkileyebilir bu zayıf la-nina.. Malum Kasım'ın ilk 4-5 gününü saymazsak genel olarak Kasım ayına çok kötü giriş yapmış bulunuyoruz Kasım ayının ortalarından sonlarına doğru tahminleriniz nelerdir..

  • Hocam merhaba tekırdag adına kıyı serıdınde oldugumuz ıcın soruyorum gecen yılı gecermıyız kar yagısı acısından ? Bırde ılk kar yagısları ne zaman gelebılır sızce ?