Uzun Vade Merkezi - Tahminci

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Öncelikle belirteyim ki, şu an çıkacak olan tahminler üzerinden detaylı tahmin yapmayı doğru görmüyorum. Bu sadece kışla ilgili bazı ana hatları anlatacak bir tahmin. Zamanı gelince detaylı tahmin ile burayı güncelleyeceğim.



    Uzun yazıyı okumak istemiyorsanız, aşağıdaki "ÖZET" kısmını okuyabilirsiniz.
    Öncelikle ENSO'dan bahsedeceğim. İlk olarak ENSO'nun ülkemizi nasıl etkilediğinden bahsetmek istiyorum.


    Ekvator çizgisi ve dönencelerde hakim olan bir büyük çaplı hava sirkülasyonu vardır. Buna Walker sirkülasyonu diyoruz. Bu rüzgar, ekvator ve dönencelerdeki hakim basınç alanını etkilemektedir.


    Walker sirkülasyonunda belirli yükselme ve inme alanları vardır. Bu yükselme alanları da suyun sıcak olduğu yerler üzerinde konumlanır. En önemlisi ise Pasifik'te bulunur.


    Buna göre de ENSO, Pasifik yülselme alanını kaydıracaktır. Bu da Afrika ve Atlantik üzerindeki basınç alanlarını etkileyecektir.
    Aşağıda, "spoiler" bölümünde bunu açıklayacak diyagramlar var.



    Artık tahmine dönebiliriz.


    NOAA, detaylı çalışmalar sonucunda yayınladığı ENSO tahmininde, %55 olasılıkla nötr ENSO beklediğini açıkladı (kaynak). Buna pek güvenilmez. Ama yine de anlamını açıklayayım: Kanarya adaları civarında yüksek basınç, Doğu Afrika ve Basra civarlarında alçak basınç etkili olacaktır. (Basra alçak basıncının da kaynağı budur aslında. Bunun gibi büyük çaplı hava döngülerinin bizim bildiğimiz basınç alanları ve sistemlerine etkisi hakkında bir yazı yazmayı düşünüyorum.)


    Bunun, normal kabul edilen koşullar olduğunu biliyoruz. O nedenle, bu kışın ENSO nedeniyle farklı olacağı şeklinde bir kanıya varmak yanlış olur.




    2. önemli etken ise deniz suyu sıcaklıkları.


    Aşağıda NOAA'nın DSS haritasını görüyorsunuz.




    Kuzey Atlantik'te sıcak deniz suyu anomalisi hakim. İskandinavya çevresinde soğuk alanlar var, buralarda yüksek basınç aktivitesi olabilir.


    Fakat daha önce çıkarılan önceki ensemble'larda aynı yerler daha sıcaktı. Yani her tahminde biraz daha soğuk çıkıyor. İzleyeceğim.




    Son olarak, sıcaklık anomali modellerini paylaşacağım. Çok uzun vade olduğu için, bu tür son kullanıcı odaklı, birçok veriyi işleyen modeller güvenilmezdir. Bu nedenle bunlar üzerine yorum yapmayacağım.






    ÖZET:


    Şu an için çok fazla şey söyleyemiyorum. Çok uzun vade. Şimdilik söyleyebileceğim, aktif bir İzlanda beklediğimdir. Bu, değişebilir.


    Takip etmeyi ihmal etmeyin.







    Okuduğunuz için teşekkür ederim.

  • aktif bır izlanda demek kış nanay demek..hep öyle oldu..bol lodos..arada kacamak soguk gelırse geliyor..ama genelde batı ve kıyılar ıcın ılık demek..

  • Aktif izlanda diyince aklıma 2014 kışı geldi tahminci yapma etme be, ne öyle bir konumlanmıştı ki ne kar ne yağmur almıştık

  • Kasırga tamamen konvektif. Yani oluşumu, başka bir hava olayıyla bağlantılı değil. Yalnızca hava olaylarından beslenerek güçlenebilir. Etkisi olacağını düşünmüyorum.

    teşekkürler yabancı tahmin siteleinde turkcesi tam dogru olmayabilir ama kasirga artiginin olusturacagi akimlardan soz ediliyordu ondan merak ettim...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Aktif İzlanda ılık bir kış geçimemiz anlamına gelir diye bir kaide yoktur. Etkisi farklı şekillerde de olabilir. Bunu daha sonra göreceğiz.

  • Şu ana kadar bütün veriler aklımdaki zihnin birebiri oldu. Bazı detaylar da ortaya çıkmakta. Semih Bey ile sinoptik konusunda fikirlerimin benzeşir nitelikte olduğunu, fakat detay olarak bir şey söyleyemeyeceğimi belirtmek isterim. ECMWF uzun vade modeli güncellendiğinde zihnimde oluşan görüntu ile birlikte burayı güncelleyeceğim.