ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan Çekilme Kararı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan Çekilme Kararı




    Meteoroloji Örgütü (WMO), ABD Başkanı Donald Trump'ın iklim değişikliğine karşı geçen yıl yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'ndan ülkesini geri çekme kararının 21. yüzyıl sonu itibariyle küresel sıcaklıkları "en kötü senaryoya göre" 0,3 derece artırabileceği uyarısında bulundu.

    Örgütün Atmosfer Araştırma ve Çevre Dairesi Başkanı Deon Terblanche, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Trump'ın açıklamasının ardından örgütün yeni bilimsel modeller yayımlamadığını söyledi.

    Terblanche, her koşulda iklimin ısınmaya devam edeceğini belirterek, ABD Başkanı Trump'ın iklim değişikliğini önlemek için geçen yıl yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'ndan ABD'yi geri çekme kararının "en kötü senaryoya göre" küresel sıcaklıkları 21. yüzyıl sonunda 0,3 derece artırabileceğine dikkati çekti.


    Trump, kampanya döneminde sözünü verdiği şekilde ABD'yi, iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan ve geçen yıl imzalanan uluslararası anlaşmadan geri çektiğini açıklamıştı.


    Fransa'nın başkenti Paris'te 12 Aralık 2015'te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21), üzerinde anlaşma sağlanan anlaşma metni, konferansa katılan ülkelerin delegeleri tarafından onaylanmıştı. Anlaşma, 22 Nisan 2016'da BM Genel Merkezi'nde aralarında ABD'nin de olduğu çok sayıda ülke tarafından imzalanmıştı.


    ABD, Çin ve Türkiye dahil 190'dan fazla ülkenin imza attığı iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen anlaşma, 4 Kasım 2016'da yürürlüğe girmişti.

    kaynak: haberler.com


  • Amerika aslinda dünya liderliğinin sallantıda olduğunun farkında ve bu hareketler sırf yeniden otorite benim farkındalığı yaratmak için yapılan , Trump ın amerikada destekçilerine şirin gözükmek için yaptığı hareketler . . .

  • Ayrıca herkes bu antlaşmaya Çin'in uymayacağını biliyor. En büyük ekonomik rakibi Çin olarak gören ve "Make America Great Again " sloganıyla yola çıkan bi başkandan şaşırılmayacak bi hamle.

  • Küresel ısınmaya inanmayıp İskoçya'da bulunan golf sahalarına deniz yükselmesinden korunmak için önlem alan birisi olduğu için pek şaşırmadım :)

  • Emisyondan dolayı Alman markalarının satışlarını ülkende bitirmeye çalış, ben çevreci bir devletim de, öte yandan Paris anlaşmasından imzanı çek. Haydut ülkesin ABD.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • Paris İklim Anlaşması nedir?
    Türkiye'nin de dahil olduğu 191 ülkenin imzasıyla yapılan Paris İklim Anlaşması, küresel nitelikte en fazla imza toplanan ilk anlaşmadır.

    ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini Paris İklim Anlaşması'ndan çekme kararı aldığını açıkladı.
    Trump, "Amerikalı şirketlere, çalışanlara ve vergi mükelleflerine daha adil şartlar sunan bir anlaşma için müzakerelere başlayacağız. Paris Anlaşması, iklim değişikliği mücadeleyle değil, diğer ülkerin ABD'ye karşı ekonomik avantaj kazanmasıyla ilgili bir anlaşma." sözleriyle ülkesinin çekildiğini belirtmesinin ardından büyük tepki topladı.
    Paris İklim Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde sera gazları salınımını azaltmaya yönelik önlemleri içeren bir anlaşmadır. Anlaşma 22 Nisan 2016 tarihinde imzaya açılmıştır ve yeterli sayıda üye ülkenin imzalamasının ardından 4 Kasım 2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.


    ANLAŞMADA 191 ÜLKENİN İMZASI VAR
    Anlaşma 191 üye ülke tarafından imzalanması bakımından, dünya tarihinde iklim değişikliği ile ilgili en geniş kabul görmüş anlaşma olma özelliğine sahiptir.
    Anlaşma ile devletler aşağıdaki amaçlarda hem fikir olmuşlardır:
    - Uzun dönemde, küresel sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 2 derecenin altında kalmasının sağlanması
    - Sera gazı salınımının küresel seviyede azalma eğilimine geçirilmesi
    - Anlaşma yürürlüğe girdikten itibaren bilimin elverdiği her türlü olanak kullanılarak sera gazı salınımını azaltacak her türlü önlemin en kısa sürede devreye alınması
    Anlaşma çerçevesinde, anlaşmaya taraf devletler, konulan hedefleri sağlamaya yönelik ne gibi tedbirler aldıklarını ve bunların sonucunda hedeflerini ne ölçüde başardıklarını özetleyen raporlar yayınlayacaklardır.


    AMAÇ SERA GAZININ SALINIMINI AZALTMAK
    Anlaşmaya göre her ülke sera gazı salınımına yönelik hedeflerini kendisi belirleyecektir. Burada anlaşmanın tek beklentisi, hedeflerin zorlayıcı olmasıdır. Ayrıca hedeflerin güncellenirken, sürekli daha az miktarda gaz salınımı hedeflenmelidir. Böylece küresel ölçekte iklim değişikliğini durdurabilecek seviyede bir sera gazı salınım azalması mümkün olabilecektir.
    Ülkelerin 2025 ve 2030 yılları için hedefledikleri sera gaz salınımları göz önüne alındığında, 2030 yılında küresel ölçekte 55 gigatonluk bir gaz salınımı öngörülmektedir. Küresel ölçekte sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutabilmek adına, bu salınımın 40 gigatona düşürülmesi gerekmektedir. Bu durum ülkelerin daha zorlayıcı hedefler koymaları gerektiğini ortaya koymaktadır.


    GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE YARDIM FONU
    Paris iklim anlaşması çerçevesinde, özellikle gelişmekte olan ülkelerin gerekli önlemleri alabilmeleri adına, bir fon kurulması ve burada biriken paraların, gelişmekte olan ülkelerde sera gazı salınımını azaltmaya yönelik projelere aktarılması da hedeflenmektedir. Bu çerçevede, 2020 yılına kadar yıllık 100 milyar dolar miktarında paranın gelişmekte olan ülkelere yönlendirilmesi hedeflenmektedir. Fonda şu ana kadar 10 milyar dolar civarında para toplanmıştır.


    DENETLEME VE YAPTIRIM YOK
    Ülkemiz tarafından da imzalanmış olan Paris İklim Anlaşmasına yönelik en temel eleştiri, anlaşmanın ülkeler tarafından uygulanmasına yönelik herhangi bir denetleme veya yaptırım olmamasıdır. Bu noktada anlaşmanın uygulanması tamamen devletlerin iyi niyetine bırakılmaktadır. Ayrıca hükümet değişiklikleri, örneğin A.B.D.'de olduğu gibi, yeni gelen yönetimin anlaşmayı uygulamakta gerekli çabayı göstermemesi ile sonuçlanabilmektedir. Küresel ısınmanın geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaşmadan yavaşlatılması için Paris İklim Anlaşması oldukça önemli bir adımdır. Ancak devletlerin ve özel şirketlerin, bu anlaşmayı ciddiye alarak uygulamaları gerekmektedir. Bu olmadığı takdirde, küresel ısınmanın verdiği zararlar çok ciddi ve geri dönüşü olmayan boyutlara ulaşabilir.


    yeniakit.com