Oraj / Dolu Takip Konusu [2024]
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
- Official Post
-
-
- Official Post
Ülkemiz için ben ilk defa 3. seviye uyarı gördüm. Daha önce görüldü mü bilen var mı ?
-
Ülkemiz için ben ilk defa 3. seviye uyarı gördüm. Daha önce görüldü mü bilen var mı ?
Ben 2018 den beri takip ediyorum görmedim bu ilk oluyor hocam inşallah zararsız kayıpsız atlatırız..
-
heyecanla bekliyorum aksiyon var akşam
-
Çanakkale özelinde olumsuzluklar yaşanacak gibi görünüyor inşallah sorunsuz geçer gider sistem
-
-
-
Türkiye'ye ilk defa 3.seviye uyarı verildiğini görüyorum. Birazdan başlık açacağım.
-
- Official Post
-
-
- Official Post
-
Yarın için hortum ihtimali bulunuyor. Süper hücre ve orta boyutta dolu riski var. Kısa süre içinde aşırı yağış riski var. Dikkatli olalım.
-
-
Seviye 2, Türkiye'nin batısı ve kuzeybatısı için esas olarak şiddetli rüzgarlar ve kasırgalar, ardından şiddetli yağışlar ve marjinal büyük dolu için yayınlandı.
Orijinal Metin
.. E Aegean Sea, NW Greece, Turkey ...
A two round severe weather situation is forecast across the area, linked to the passage of two troughs. The first trough is forecast to move from the S Aegean Sea across S Turkey and further E between the morning and afternoon hours. The second, deeper, trough is forecast to approach the area in the late afternoon to evening hours. As the trough overspreads the frontal zone, rapid cyclogenesis is forecast across the Black Sea overnight. As the surface low moves quickly to the NE, a surface cold front will cross the Aegean Sea and much of Turkey by Sunday 06 UTC.
The first round of storms, over S Turkey, will also benefit from a plume of steep lapse rates advected from Africa, yielding high values of buoyancy in the hail growth zone. Combined with 0-6 km shear locally exceeding 30 m/s, there will be a high probability of large hail in supercells. Very large hail can't be excluded either. Besides large hail, tornadoes will also be possible along the coastlines, where the low-level shear should be stronger with 0-1 km bulk shear exceeding 10 m/s and high values of SRH due to the curved hodographs. CAPE is forecast to increase towards the S, where also drier mid-troposphere is simulated, raising questions about the likelihood of convective initiation over Cyprus. However, models do simulate convective precipitation in an environment of CAPE > 1000 J/kg and an impressive wind profile conducive to intense supercells. Thus, decided to include the island in the Lvl 2.
The second rounds of storms will also form in an environment conducive to supercells. Ahead of the front, models unanimously simulate a strong low-level flow with wind speed reaching up to 25 m/s at 850 hPa and 0-1 km shear exceeding 20 m/s, indicating a threat of severe wind gusts. In case linear segments develop, the formation of bow echoes is also possible. In addition, the low cloud base and high values of streamwise vorticity (SHR values in the lowest 500 m exceeding 300 m2/s2) point towards a high likelihood of tornadoes, especially in the W and NW part of Turkey, where the hodographs are most curved. Moist thermodynamic profiles and skinny CAPE, with most of it located in the warm part of the cloud, signify that heavy rainfall can be expected along the west and south coastline of Turkey and Greece. Continuous strong onshore flow is likely to cause redevelopment of storms, leading to local flash floods. The thunderstorm activity will be ceased only after the cold front passage.
İki çukurun geçişiyle bağlantılı olarak bölge genelinde iki turlu şiddetli hava durumu bekleniyor. İlk çukurun sabah ve öğleden sonra saatleri arasında Güney Ege Denizi'nden Türkiye'nin güneyine ve daha da doğuya doğru hareket etmesi bekleniyor. Daha derin olan ikinci çukurun öğleden sonra geç saatlere kadar bölgeye yaklaşması bekleniyor. Çukur ön bölgeyi aştığından, gece boyunca Karadeniz'de hızlı siklogenez bekleniyor. Yüzey alçaklığı hızla KD'ye doğru ilerlerken, 06 UTC Pazar gününe kadar bir yüzey soğuk cephesi Ege Denizi'ni ve Türkiye'nin büyük bir kısmını geçecek.
Türkiye'nin güneyi üzerindeki ilk fırtına turu, aynı zamanda Afrika'dan gelen dik düşüş oranlarından da yararlanacak ve dolu büyüme bölgesinde yüksek değerlerde kaldırma kuvveti sağlayacak. Yerel olarak 30 m/s'yi aşan 0-6 km'lik kayma ile birlikte süper hücrelerde büyük dolu ihtimali yüksek olacaktır. Çok büyük dolu da göz ardı edilemez. Büyük dolunun yanı sıra, düşük seviyeli kesmenin 10 m/s'yi aşan 0-1 km'lik toplu kesmeyle ve kavisli hodograflar nedeniyle yüksek SRH değerleri ile daha güçlü olması gereken kıyı şeritleri boyunca kasırgalar da mümkün olacaktır. CAPE'nin aynı zamanda daha kuru orta troposferin simüle edildiği S'ye doğru artması tahmin ediliyor ve bu da Kıbrıs üzerinde konvektif başlama olasılığı hakkında soru işaretleri yaratıyor. Bununla birlikte modeller, CAPE > 1000 J/kg'lık bir ortamda konvektif yağışı ve yoğun süper hücrelere olanak sağlayan etkileyici bir rüzgar profilini simüle eder. Böylece adayı Lvl 2'ye dahil etmeye karar verdik.
İkinci fırtına turları da süper hücrelerin oluşmasına elverişli bir ortamda oluşacak. Ön taraftaki modeller, 850 hPa'da 25 m/s'ye ulaşan rüzgar hızı ve 20 m/s'yi aşan 0-1 km kayma ile güçlü bir düşük seviyeli akışı oybirliğiyle simüle eder; bu da şiddetli rüzgar tehdidine işaret eder. Doğrusal segmentlerin gelişmesi durumunda yay ekolarının oluşması da mümkündür. Ayrıca, düşük bulut tabanı ve yüksek akış yönünde girdap değerleri (en düşük 500 m'deki SHR değerleri 300 m2/s2'yi aşar), özellikle hodografların en fazla olduğu Türkiye'nin Batı ve Kuzeybatı kesimlerinde kasırga olasılığının yüksek olduğuna işaret etmektedir. kavisli. Nemli termodinamik profiller ve çoğu bulutun sıcak kısmında bulunan zayıf CAPE, Türkiye ve Yunanistan'ın batı ve güney kıyı şeridinde şiddetli yağışların beklenebileceğini gösteriyor. Sürekli güçlü kıyı akışının fırtınaların yeniden gelişmesine neden olması ve yerel ani sellere yol açması muhtemeldir. Fırtına faaliyeti ancak soğuk cephe geçişinden sonra durdurulacaktır.
-
Menderes İzmirf1cdf994ab4f.jpg
-
-
Hocalarım perşembe günü antalya merkez için bazı modeller aşırı yağmur gösteriyor.sizin tahminleriniz ne acaba?
-
Storm Chaser yarın beklenen yerel oluşumlar için bur tahmin yapacak mısınız?
-