Oraj / Dolu Takip Konusu [2023]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bugün Güneydoğu Anadolu'da özellikle Mardin civarında ciddi oraj ihtimali mevcuttur.

    Yer yer kuvvetli fırtına hattı, dolu yağışı ve hortum hadisesi meydana gelebilir.


    Bu bölgede yaşayanların gün içinde radarı önemle takip etmelerini önerim.


    Süper hücre oluşumları göreceğiz..


    48a7e16edc2b167d99.png

    7234161f8e57.png

    d6675c7ad7ada826d1cb30cf5.png

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Bugün Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da çok güçlü hücreler gelişebilir. Özellikle Doğu Akdeniz'de Tornadik hava olayları daha muhtemel. Su hortumu, hortum, iri dolu, şiddetli konvektif rüzgar ve ani su baskını gibi risklere karşı dikkatli olmakta fayda var.

  • Bende ayrıca Ege Bölgesini uyarıyim bugün öğleden sonra ve akşamüstü saatlerinde şiddetli gokgurultulu fırtınalar gelisecek sel,yerel olarak orta ve iri çapta dolu, yıldırım düşmesine dikkat :!: İzmir in karasal kesimleri dahil..

  • Şanlıurfa'da yaşayan vatandaşlarımız varsa arabalarını güvenceye alsın. Dikkatli olun.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Orta ve Doğu Karadeniz'de Olması Beklenen Şiddetli Hava Olayları


    Birçoğunuzun bildiği üzere Süper Hücre(SH) nadiren oluşan bir olaydır. Her kırmızı kütle Süper Hücre olmayabilir ve Süper Hücre için birçok koşulun sağlanması gereklidir. Gerekli olan en önemli şey rüzgar kesmesidir. Güçlü rüzgar kesmesi Süper Hücre için en önemli etkenlerden birisidir.


    Samsun

    969064ced09671827dccb8017.png

    Gördüğünüz üzere hava çok kararsız ama SH oluşacağına dair bir bilgi vermemiş, çünkü oluşması çok zor. Yüksek kararsızlık ve güçlü rüzgar kesmesi olsa Süper Hücre oluşabilir diyebilirdim ama rüzgar kesmesi neredeyse hiç yok. Bu yüzden bu bölge civarında SH oluşması çok zor. 1622J/kg CAPE, -6 LI, 33 K ve 55 TT havanın çok kararsız olacağına işaret etse de 12kts 0-6km Shear(rüzgar kesmesi) SH'ye engel oluyor. Bu bölge civarında güçlü kütleler oluşacaktır hatta bazıları doluya neden olacaktır. Ani su baskını, kuvvetli konvektif rüzgar, dolu gibi hadiselere karşı dikkatli olmakta fayda var.



    Ordu-Giresun

    9fe325d4302.png

    f88ed.png

    Bu iki diyagramda da Süper Hücre oluşacağına dair birçok veri ve parametre var. +1400J/kg CAPE, -6 LI, 35 K ve 58 TT endeksleri havanın çok kararsız olacağına işaret ediyor. Bununla beraber 31/43kts 0-6km Shear SH oluşumu için destek sağlıyor. Bu bölge civarında SH oluşması yüksek ihtimal gibi gözüküyor. Ayrıca Samsun civarına göre daha iri dolu yağışları görülebilir. Kısmen iri dolu, kuvvetli konvektif rüzgar, ani su baskını gibi risklere karşı dikkatli olalım.


    168f7f1d7f7eda3680b78e9.png

    Buradan CAPE değerini daha net görebilirsiniz. Kırmızı çizginin olduğu bölgeler CIN yani Konvektif İnhibisyon(engelleme) olan yerler. Boyalı yerler ise CAPE'i veriyor.


    24_lghail.png

    Burada ise dolu parametresinin haritalanmış hali var, dolunun durumunu da buradan görebilirsiniz.


    be06ab746f.png

    Burada ise SH için önemli etken olan rüzgar kesmesi var. Bahsettiğim bölgedeki yüksek shear değerlerini görebiliyorsunuz.


    4c232183d2e3155a88.png

    Burada ise Vorticity var. Bizim vorticity dediğimiz şey havanın lokalize dönüşüdür. Siklonlarda ve troflarda her zaman saat yönünün tersine dönen bir pozitif girdap olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde antisiklonlarda da bu saat yönünde negatif bir girdaba sahiptir. Bu girdabın orta ve üst seviyelerindeki adveksiyon, havanın yükselmesine veya alçalmasına sebep olan bir tepkiyle sonuçlanacaktır. Bu yüzden vorticity adveksiyonunu takip etmek bizlere hem bulutlar için hem de yağışların potansiyel konumları için fikir verir



    74750a6de544c53612.png

    Burada da konverjans sahaları ve parsel derinlikleri var. Bahsettiğim bölgedeki derin parsel ve gelişmiş konverjans sahası dediklerimi destekler nitelikte. Yarın için ani şiddetli hava olayları için dikkatli olmakta fayda var.




    Yarın için Samsun'un batısında SH ihtimali düşük ama şiddetli hücreler gelişcektir. Tabii iç kesimlerde çok daha şiddetli olacaktır. Ordu'dan itibaren doğu kısımlarda SH için şartlar daha olumlu, oluşması muhtemel riskler için dikkatli olalım. Merak ettiğiniz yer olursa sorabilirsiniz.

  • Orta ve Doğu Karadeniz'de Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz

    Yarın bölgemizde şiddetli hava olayları bekleniyor. Bugünden daha da kuvvetli olacaktır. Hatta Samsun-Ordu hattının iç kesimlerinde küçük hortum denemeleri bile olabilir, ihtimal çok düşük ama değerlendirmemek ayıp kaçar. İri dolu, kuvvetli konvektif fırtına, ani su baskını gibi hadiselere karşı dikkatli olalım.


    Salıpazarı ve İkizce tarafından çekilmiş bir diyagramı aşağıya bıraktım.

    f83d14733dc68d2582dd7305.png

    Bildiğiniz üzere SH için rüzgar kesmesi olması gerektiğini söylemiştim ve burada yeterli miktarda rüzgar kesmesi var. Ayrıca dünden daha da kararsız bir havayla karşı karşıyayız. 2052J/kg SBCAPE, -7 LI, 33 K, 56 TT endeksleri çok kararsız havaya işaret ediyor. Ayrıca kompozit parametrelerden SCP, EHI ve SHIP yüksek değerlere çıkmış. 3.1SCP ve 2.1EHI Süper Hücre oluşumu için çok uygun değerler. 1.2SHIP ise doluya işaret ediyor. Ayrıca 165SREH ve 57BRN dönen hava akımlarının gelişimine katkıda bulunuyor ve küçücükte olsa hortum ihtimalini doğuruyor. 33kts 0-6km shear ise Süper Hücre için yeterli rüzgar kesmesini bizlere veriyor. Ayrıca yaklaşık 700m bulut tabanı ve 10km bulut tepe noktası bulunuyor. Gelişen CB bulutları dikey profilde çok yükselecek.


    Giresun'un iç kesimlerinden çekilen bir diyagram

    cf65439d.png

    Burada da gördüğünüz üzere Süper Hücre oluşumu mümkün görünüyor. Önceki diyagrama göre daha kararlı ama daha çok rüzgar kesmesine sahip bir diyagram var. Yani yine Süper Hücre oluşacaktır. 1243J/kg SBCAPE, -6 LI, 32 K, 54 TT değerleri çok kararsız havaya işaret ediyor ayrıca kompozit parametrelerden de SCP ve EHI yüksek rakamlara çıkmış. Ancak buradaki diyagrama göre hortum oluşması daha zor çünkü hava o kadar kararsız gözükmüyor ve yeterli koşullar sağlanmıyor. Ayrıca 500m bulut tabanı ve 9,5km bulut tavanı olacak gibi yine önceki gibi CB bulutları dikey profilde çok yükselecek.


    2fac9584c138f70.png

    Bahsettiğim bölgedeki derin parseli ve gelişmiş konverjans sahalarını görebiliyorsunuz. Bu iki olay da dikey gelişim için ekstra destek sağlayacak.


    1170d074484c5.png

    Burada da STP/0-6km shear var. Hortum için bahsettiğim bölgedeki STP değerini görebiliyorsunuz. 0-6km shear değerini aşağıya bırakacağım oradan daha net görebiliriz.


    a7fe1e958638ef7a469d4e.png

    Burada da SREH ve SCP var. Süper Hücre için bölgemizin riskli olduğunu görebiliyoruz ayrıca SREH değerinin de bazı noktalarda kısmen yüksek olduğunu görüyoruz.


    e9b9cab96d1bc2.png

    Burada da yukarıda bahsettiğim shear değerleri var. Gördüğünüz üzere bölgemizdeki shear değerleri yükselmiş, dediklerimi doğrular nitelikte.


    21_lghail.png

    Burada da dolu parametresinin haritalanmış hali var. Bölgemizin özellikle de Samsun-Giresun hattının dolu açısından çok riskli olduğunu söylemek gerek, bakalım neler olacak...


    2d80ff9e7.png

    Burada da CAPE'i görebiliyoruz ancak ben bunu CIN yani konvektif inhibisyonu görebilmeniz için bıraktım. Bahsettiğim bölgelerde CIN olmaması bu olayların önünde engel olmadığını gözler önüne seriyor.



    İri dolu, şiddetli yağış, ani su baskını ve şiddetli konvektif rüzgar gibi hadiselere karşı dikkatli olalım. Bakalım yarın neler olacak?