Oraj / Dolu Takip Konusu [2023]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • showforecast.cgi?lightningmap=yes&fcstfile=2020092506_202009231921_1_stormforecast.xml


    Sinoptik

    Doğu Avrupa boyunca uzanan bir sırt ile Batı Avrupa'da yükselen bir çukur arasında, Akdeniz boyunca uzanan ana jet ile geniş bir delta akış rejimi mevcuttur. Gömülü bir kısa dalga çukuru doğu Akdeniz'e gider. Yukarı havza sırtları, dönem sonunda Batı Avrupa'yı giderek daha fazla etkileyen yükselen çukurun önünde Batı ve Orta Akdeniz'i etkiliyor.

    Akdeniz'de, kısmen mütevazı atlama hızları ve orta derecede dikey rüzgar kayması ile örtüşen zengin sınır tabaka nemi mevcuttur. Daha kuzeyde, CAPE çoğu yerde sınırlıdır ve bu da genel şiddetli hava riskini azaltır.


    Doğu Akdeniz


    İyon Denizi boyunca ilerleyen kısa dalga çukurunun önünde 3000 J / kg'dan daha yüksek CAPE bekleniyor. Sabah saatlerinde, çukur daha az nemin mevcut olduğu ve CAPE'nin önemli ölçüde zayıflayacağı Doğu Akdeniz'e girer. Ek olarak, dikey rüzgar kesmesinin kademeli olarak 15 m / sn derin katman kesmesine düşmesi bekleniyor. Şiddetli rüzgar, aşırı yağmur ve yerel olarak büyük dolu tehdidi oluşturan çoklu hücrelerin gelişeceği tahmin edilmektedir. Büyük dolu için en iyi potansiyel dolu büyüme tabakasında büyük bir CAPE'nin beklendiği güney Türkiye'de mevcuttur.


    Trugh ekseninin ardından, orta seviyedeki çökme, atlama oranlarının zayıflamasına neden olacaktır. Düşük seviyede, daha kuru havanın kullanılması CAPE'yi daha da azaltacaktır. Bu nedenle, dönem boyunca şiddetli hava tehdidinin sona ereceği tahmin edilmektedir.

  • showforecast.cgi?lightningmap=yes&fcstfile=2020092706_202009251945_2_stormforecast.xml


    Sinoptik ölçekli duruma, Orta Avrupa üzerinde büyük ve derin bir kasırga hakim olacaktır. Teknesi güney İtalya'dan kuzey Yunanistan üzerinden Romanya ve Ukrayna'ya doğru fırlayacak. 15 ila 25 m / s arasında 850 hPa rüzgar hızına sahip düşük, güçlü WAA rejiminin önünde katkıda bulunur

    Ege Denizi'nden Romanya, Ukrayna ve Doğu Polonya'ya nemli hava kütlesinin yönlendirilmesi. Yaygın fırtınalara yayılmış, alçakla ilişkili dalgalı ön sınırın ilerisinde olduğu kadar, soğuk orta troposferik hava kütlesinin altında Ege Denizi üzerinde olduğu tahmin ediliyor.


    Şiddetli hava koşullarında en yüksek kapsama alanı, kuzey Yunanistan'dan kuzey Romanya'ya doğru bir kuşakta tahmin ediliyor. Burada, NWP, yaklaşan çukur / cephenin önünde 400 - 1000 J / kg MLCAPE birikimi konusunda iyi bir fikir birliği içindedir. Simüle edilmiş hodograflar, 20 m / s civarında 0-3 km kayma ve 20 - 25 m / s'ye ulaşan 850 hPa debi ile güçlü düşük troposferik akış / kayma ortaya çıkarır. Hızlı hareket eden ve iyi organize edilmiş fırtınalar, süper hücreler ve eğilme bölümleri de dahil olmak üzere bekleniyor. Şiddetli rüzgarlar birincil tehdit olacak ve onu kasırga, büyük dolu ve aşırı yağış takip edecek. Durum, yüzey tabanlı CAPE oluşumunu engelleyebilecek kuzey Ege Denizi üzerinde devam eden fırtınalardan kaynaklanan bulutlulukla sınırlı olabilir.


    Öğleden sonra ve akşam saatlerine doğru, batı Bulgaristan'dan Romanya, Ukrayna ve doğu Polonya'ya uzanan bir kuşağın yaklaşan çukurundan dolayı fırtına kapsamı hızla artacaktır. Güçlü, düşük seviyeli kesme, kasırgalara ve yüzey tabanlı fırtınalarla izole şiddetli fırtınalara izin verebilir. Doğadaki fırtınaların Seviye 1'in kuzey kısmına doğru daha da yükselmesi nedeniyle kuzeye doğru fırtına ve rüzgar tehdidi azalırken, şiddetli yağış riski devam edecek. Güney Bulgaristan ile kuzey Romanya arasındaki bölgede bir veya daha fazla MCS'nin oluşması muhtemeldir, kuzeydoğu bölgelerini gezerek keskin çukurların sunduğu en güçlü zorlama bölgesinde kalacaktır.

  • Kaçan sisteme bak rusya yb si bitirdi bizi şu süreç umarım son bulur biran önce

  • Halbuki aktif olması gereken bir gün geliyor perşembe dolu ve oraj bakımından riskli bir gün hocam inşallah aramıza döner bir tahmin yayınlar..:(3232