Oraj / Dolu Takip Konusu [2023]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • showforecast.cgi?lightningmap=yes&fcstfile=2020050606_202005042305_2_stormforecast.xml

    doğu akdenizden d.anadolunun orta ve batısına kadar olan bölgede, kuvvetli oraj ve dolu hadisesi olabilir, tedbirli olmak lazım..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • estofex uzun süreden sonra ilk defa marmara'yı da içine alan bir uyarı yayınladı,

    tahmini yaklaşık olarak tuttu aslında ; istanbul kent geneline direkt uyarı vermemişti.

    atraksiyonlar marmara bölgesinde kısa süreli ve küçük alanlarda gerçekleşti

  • b9fb37f57293ef56e85cdfb.png


    Tahmin dönemi boyunca iki ana makrosynoptik özellik, Ukrayna merkezli, siklonik bir girdap olacak ve SE'ye kaybolacak ve W Iberia'dan Birleşik Krallık'a kadar uzanan yükseltici bir sırt olacaktır. Bu özellikler arasında, ortadan üst troposfere kadar güçlü bir kuzey-kuzeybatı akışı gelişmiştir. Ayrıca, bir oluk gün boyunca E'yi Orta Doğu'ya hızla götürecektir. Aynı zamanda, Ukrayna üzerindeki derin siklonik girdaba bağlı başka bir kısa dalga Perşembe sabahı İtalya'yı ve Balkanların bazılarını geçecek, S'yi hareket ettirecek ve Orta İtalya'dan Ege ve W Karadeniz'e kemeri etkileyecek.

    Yüzeye yaklaştıkça, soğuk bir cephe Fransa ve Kuzeybatı İtalya'da dururken Ege Denizi ve Balkanlar'da S ve SE hareketi ile devam edecek. Rusya genelinde, ılımlı alt troposferik nem ile S ila N yönelimli soğuk cephe ve W ila E yönelimli sıcak cephe arasında büyük bir sıcak sektör gelişecektir.



    ... Orta Doğu, E Türkiye ...

    Çarşamba sabahı tahmin bölgesi üzerinde fırtınalar devam ediyor. Uydu görüntüleri, doğuya doğru hızla hareket eden kısa dalga oluğu ve Irak'a doğuya yayılan konveksiyondan yoksun kuru bir saldırı bölgesini ortaya koyuyor. Tahmin sondajları, orta troposherik sukut oranlarının eksikliği ile birlikte 500 J / kg civarında sıska MLCAPE'ye ulaştığını göstermektedir. Aynı zamanda, alan üzerinde çok uzun ve düz hodograflar simüle edilir ve ortalama 700 hPa akış 25-35 m / s'ye ulaşır. Birincil tehdit, muhtemelen yere yakın nemli atmosfer nedeniyle derin soğuk havuzların bulunmaması nedeniyle, bölgede MCS yayılması konusunda hiçbir ipucu olmamasına rağmen rüzgar rüzgarlarına zarar verecektir. Büyük dolu ve aşırı yağış da görülebilir. En yüksek şiddetli hava tehdidi 06 ile 09 UTC arasında olacak ve daha sonra hızla azalacak, öğleden sonra da sayısız fırtına turu mümkün olacak. Bu fırtınalar sadece 10-15 m / s DLS verildiğinde daha zayıf olacaktır.

  • 13c7b3c9d.png


    ÖZET

    Zayıf ve buna bağlı sığ bir düşük basınç Kuzey Atlantik'in üzerindedir, daha belirgin, parçalanmış bir tanesi ise kuzeydeki İskandinavya'dan Ege Denizi'ne doğru uzanır ve önümüzdeki PVA bölgesinde düşük seviyelere sahiptir. Orta Avrupa bir sırt ve yüksek basınç etkisi altındadır.



    Güney ve Orta Türkiye'nin bir bölümünde, büyük dolu için bir seviye 1 yayınlandı. ...


    Türkiye ...

    Geçiş dönemi boyunca Balkanlar'dan Türkiye ortalarına doğru yayıldığı için, ilgili soğuk cephenin önünde güney batı bölgesinden Türkiye`nin kuzeyine doğru nemli bir hava vardır. Günlük sıcaklık Ege Bölgesi ve güney bölgeler ile Türkiye'nin orta kesiminde düşük(mütevazı) CAPE miktarları yaşanıyor. Üst seviye jet, bölgenin hemen üstünden geçer ve dikey rüzgar kesimini arttırır. Jetin sol çıkış bölümü, beklenen fırtınaların zamanlamasında minimum sapmaya sahiptir ve gece daha da güçlenir. Güneyde, güçlü kesme, düşük CAPE nedeniyle herhangi bir fırtına oluşumunu yok edebilir. Ancak, bir fırtına oluşmaya başladıktan sonra şiddetli olabilir. Anadolu'nun iç kesimlerinde hızla doğuya doğru ilerleyen birkaç süper hücre mümkündür. Bunlar büyük dolu yaratabilir. Düşük seviyeli kesme marjinaldir ve kasırga potansiyeli düşük olmasına rağmen imkansız değildir. Fırtınalar daha sonraki saatlerde birleşerek Karadeniz'e doğru hareket eden bir Mezoskala(orta ölçekli) konvektif sisteme dönüşebilir.

  • Hocam, önümüzdeki hafta ciddi bir ısınma olucak, mağrum batıda daha oraj sezonunu tam olarak açamadı maalasef ardından ciddi bir oraj gözüküyor mu acaba?

  • Hocam, önümüzdeki hafta ciddi bir ısınma olucak, mağrum batıda daha oraj sezonunu tam olarak açamadı maalasef ardından ciddi bir oraj gözüküyor mu acaba?

    18 Mayıstan sonra için görünüyor evet. Afrika sıcaklarının üstüne geleceğinden Balkanlar ve Trakya daha şanslı.