Oraj / Dolu Takip Konusu [2023]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • resim çeken olursa bir squal line yakalayabilir, onun gibi hareket ediyor..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

    Einmal editiert, zuletzt von Narsil ()

  • Estofex tahmini :



    Türkiye genelinde konvektif potansiyel enerji öğleden sonra 20 m/s derin katman kesmesi(deep layer shear) ile birleşiyor ancak nispeten kuru hava güçlü konveksiyonu engelleyebilir.

    Türkiye'nin güneyinde 2000j /kg mlcapeye sahip küçük bir bölge konvektif kapağı(capped inversion) kırıyor ancak düşük seviyelerde görünen kuru hava var. Orografik yardım sayesinde konveksiyon başlayabilir. 20 m / s'nin üzerindeki Derin katman kesmesi , büyük dolu, şiddetli rüzgâr, aşırı yağmur ve rüzgâr gibi tehditlerle kolayca bir süper hücre oluşturabilir.

  • showforecast.cgi?lightningmap=yes&fcstfile=2020102106_202010192000_1_stormforecast.xml





    Güney Yunanistan ve Güney Türkiye için aşırı yağış, yoğun dolu ve şiddetli konvektif rüzgar rüzgarları için 1. seviye yayınlanmıştır.


    Mevcut NWP modelleri arasında Yunanistan üzerinden 20/10 Salı öğleden sonra kesinti oluşumunun zamanı konusunda bir fikir birliği var. Ege Denizi'nde kuvvetli bir kuzeyden akıntı oluşmaya başlarken, Levant Denizi'ndeki zaten güçlü olan güneybatıya doğru akışın önümüzdeki saatlerde yoğunlaşması bekleniyor. Bu akış, CAPE ve DLS'nin önemli bir örtüşmesinin olduğu Türkiye'ye istikrarsız hava kütleleri getiriyor. Ayrıca Güney Yunanistan'da CAPE yerel olarak 1000 J / kg'ı ve DLS 20 m / s'yi aşmaktadır.


    Organize edilmiş DMC olayları ve belki birkaç süper hücre beklediğimiz alanlar için bir seviye 1 alan tehdidi yayınlandı, ancak en güçlü fırtınaların açık denizde kalması ihtimali yüksek. Güney Yunanistan için ana tehditler aşırı yağış (özellikle Girit adasında) ve daha az ölçüde geniş dolu olacak ve Güney Türkiye'de ana tehditler büyük dolu ve şiddetli rüzgar rüzgarları olacaktır. Özellikle orta seviyedeki soğuk damlanın çekirdeğinin altında çok sayıda su püskürmesi bekleniyor.

  • showforecast.cgi?lightningmap=yes&fcstfile=2020102906_202010271856_2_stormforecast.xml


    Türkiye'nin güneybatısındaki bir seviye 2, özellikle büyük dolu, aşırı yağış, şiddetli rüzgâr ve kasırgalar için yayınlandı.


    Ağırlıklı olarak aşırı yağışlar için güney Yunanistan, Ege Denizi ve güneybatı Karadeniz'de 1. Seviye yayınlandı.


    ... İyonya, Ege ve Karadeniz ...


    Fırtına faaliyeti, Çarşamba sabahı İyonya Denizi'nden doğu ve kuzeydoğuya kayacak olan sinoptik ölçekte en güçlü zorlamanın olduğu bölgeyle sınırlı olacak. Güney / doğu Yunanistan ve güneybatı Karadeniz üzerindeki tahmin sondajları, zayıf CAPE ve düşük LCL'lerle nemli ortamı ortaya çıkararak yoğun yağış tehdidini artırmaktadır. Özellikle doğu Yunanistan'ın kıyı şeridi boyunca şiddetli yağışlar mümkün olacak ve doğudaki düşük seviyeli akış kıyı şeridini etkileyecek. Fırtınalar, en kuvvetli zorlamanın hareketi yönünde kuzeydoğuya doğru yayılacaktır.


    Türkiye'nin güneybatısındaki daha dik kayma oranları ve daha güçlü dikey rüzgar kesme, 20 m / s civarında 0-3 km yığın kesme ve 25 m / s civarında 0-6 km yığın kesme ile tahmin edilmektedir. Tüm şiddetli hava tehditlerini karşılayabilecek süper hücreler ve hızlı hareket eden hat segmentleri de dahil olmak üzere iyi organize edilmiş konveksiyon tahmin edilmektedir.

  • showforecast.cgi?lightningmap=yes&fcstfile=2020121106_202012092237_1_stormforecast.xml


    Aşırı yağmur nedeniyle Ege denizine 1. seviye uyarı verildi



    Ege Denizi, batı Türkiye, güney Adriyatik:


    8 g / kg civarında düşük seviyeli karıştırma oranına sahip düşük seviyeli nem, yavaş ilerleyen ön sınır aralığında kuzey ve doğu kıyılarına doğru ilerler. Tahmin profilleri, bazı zayıf MLCAPE'lerle birlikte mütevazı hata oranlarını göstermektedir. Soğuk cephenin önünde ve ek olarak kara meltemi boyunca ve topografik yükselme nedeniyle yükselme bekleniyor. Nemli profiller ve zayıf CIN göz önüne alındığında, gök gürültülü fırtınaların gelişmesi beklenmektedir.


    Sıska CAPE profilleri, nemli hava ve derin sıcak bulutlar, yoğun yağış olasılığını artırır. Bu, düşük seviyelerde 20 m / s'yi aşan akışla güçlü nem ilerlemesi ile desteklenir. Ön-paralel kesme vektörlerine sahip uzun hodograflar ayrıca arka bina sistemlerinin potansiyelini gösterir. Yaygın taşkınlar için sınırlayıcı faktör, alttaki ön sistemin yayılması ve hava kütlesinin nispeten zayıf nem içeriğidir.