Oraj / Dolu Takip Konusu [2023]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kırıkkale'de squal hattı oluşmuş.Bildiğim kadarıyla dolu yağışının en çok görüldüğü konvektif aktivitelerden.Sık gökgürültüsü ve yıldırıma da sebep olur.

  • showforecast.cgi?lightningmap=yes&fcstfile=2020062306_202006211345_2_stormforecast.xml


    Kuzey türkiye için Aşırı konvektif yağış,dolu ve konvektif bulutlara bağlı rüzgar nedeniyle 1. seviye uyarı verilmiştir.



    ---TÜRKİYE---



    Cape deniz esintileri,aşağı yukarı akışlar ve günlük ısınmaya bağlı artış göstermektedir.batılı ve güneybatılı orta seviye akışı ve düşük seviyelerdeki deniz meltemi yukarı vadiler ve kuzey bölümünün dağlarında 0-3 km shearı canlandırabilir.Öğleden sonra oluşan dağınık fırtınalarda büyük dolu riski,şiddetli yağış,büyük patlamalar(downburst) gibi riskler mevcuttur aynı zamanda çoklu hücreler oluşabilir.Sınırlayıcı faktör olarak deniz meltemlerine bağlı olarak CAP alanının oluşmasıdır buda fırtınası örtüsünü baskılamaktadır iç bölgelerde gündüz güçlü ısıtma, düşük seviyeli nemi hızla karıştırır ve dikey rüzgar kesmesini azaltır. Bu kuru, derin karışık ortamdaki fırtınalar daha izole, yüksek tabanlı ve kötü organize olacak. Ana risk, birkaç buharlaşma kaynaklı patlamadan oluşur.



    KUZEYBATI KARADENİZ,EGE DENİZİ,İYON DENİZİ



    Oldukça serin orta seviyeler, sabahları ve daha sonra tekrar karada esintilerin açık denizde yayıldığı bir süre boyunca yüzey bazlı konveksiyona izin verebilir. Tahmin modelleri bu konu üzerinde kesinlikle aynı fikirde değil: ECMWF ve GFS çok az sinyal gösterirken, ICON söz konusu deniz alanlarında yaygın konvektif yağışları simüle ediyor. Bu fenomen için yüksek sezon olmasa da, bu konveksiyon bir avuç su borusu üretebilir. Bu senaryo şansı, Yunanistan'dan 1. seviyenin bu nedenle biraz denizaşırı genişletildiği Ege Denizi kıyılarında en yüksek seviyededir.

  • Anladığım kadarıyla modeller bunu öngörmüyor ama olabilecek bir şeyden bahsetmiş estofex

    Türkiye`nin kuzeyi için tahmin yayınlamış ama ege denizinde yağış oluşabilme ihtimali olduğundan bahsetmiş ve modeller arasında yağış konusunda farklılıklar varmış

  • Trakyada hücreler kısmen ağır hareket edeceğinden metrekareye 20-40 mm yağış düşebilir. Kastamonu çevresinde ise küçük çaplı dolu geçişleri görülebilir.


    Turuncu: 30 km alan içinde %50+ oraj ihtimali

    Kırmızı: 30 km alan içinde %25+ şiddetli oraj ihtimali

    Tahmin aralığı: 22 Haziran 2020 09:00-21:00


    sMKD7f.png

  • Hocam İzmir oraj ihtimali yok mu yarın değerler uygun gibi geldi ama siz Aydın çevresini isaretlemişsiniz tesekkurler?

  • Marmara Denizinde alt katmanda yoğunlaşma olmadığından kütle oluşumu zor olacak. Ancak rüzgar G olduğu için İstanbula özellikle Anadolu Yakasına gelecek hücreler Bursa tarafından gelecek. Orası da çok rahat bir şekilde konvektif hücrelerin pörtlediği bir şehir. Üst seviye rüzgarnın yavaş olması tek handikap.

    Bunun dışında İzmir oraj görebilir ihtimal dahilinde Ankara da aynı şekilde. Sakarya-Kastamonu arasında ise sabah ve öğle saatlerinde süperhücre ve iri dolu riski mevcut.

    Turuncu: 30 km alan içinde oraj ihtimali %50+

    Kırmızı: 30 km alan içinde şiddetli oraj ihtimali %25+

    Bordo: 30 km alan içinde iri dolu ihtimali %10+

    Tahmin aralığı: 23 Haziran 06:00-21:00


    CgqHet.png

  • Balkanlar ve Türkiye .... Yerel olarak çok nemli, düşük seviyeli hava kütlelerinin bulunduğu , gündüz fırtına faaliyeti bekleniyor. Bu, 2000 J / kg'ye kadar MLCAPE'ye yol açacak, ancak rüzgar kesimi zayıf olacak ve fırtınalar altında kümelenemeyecek. En yüksek hızlanma oranları, büyük doluların beklentisi Türkiye'de bulunacaktır. İlk olarak, CI'nin daha hızlı elde edileceği dağlarda fırtınalar gelişecek. Bulutluluk daha sonra yüzey ısıtmasını sınırlayacak ve ciddi hava tehdidi potansiyelini azaltacaktır. Gece boyunca birkaç fırtına Çarşamba sabahının erken saatlerine kadar devam edecek ve aşırı yağış beklenen tek tehdit olacak. Ege ve Karadeniz kıyılarına yakın birkaç su hortumu görülebilir.

  • Narsil tekrardan kusura bakma hocam görmemişim.Vaktim olmadığı için Google'dan çevirdim de eksik ve yarım olan kısımları düzeltirken atmışsın silinebilir benim ki.

    sorun değil önemli olan bilginin paylaşılması, bence mesajını düzenle, yaz kısmı kalsın, beni tamamlamış olur..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN