Oraj / Dolu Takip Konusu [2023]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • showforecast.cgi?lightningmap=yes&fcstfile=2020052306_202005220000_2_stormforecast.xml


    Seviye 1 ve seviye 2 SW Türkiye'den N Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan genelinde büyük dolu, şiddetli konvektif rüzgarlar, aşırı konvektif yağışlar ve daha az derecede kasırgalar için SW Rusya'ya verilir.


    Orta Türkiye'den E Türkiye genelinde Ermenistan'a ağırlıklı olarak şiddetli konvektif rüzgarlar ve daha az derecede büyük dolu için bir seviye 1 verilir.



    SİNOPTİK


    Türkiye ve E Akdeniz bölgesi. Batıdaki alçak, güçlü ila şiddetli, konvektif olmayan rüzgar çıkıntıları ile İngiliz Adaları'nı etkileyen makul olmayan güçlü bir yüzey siklonu ile bağlantılıdır.

    Dolambaçlı bir bölgesel akış, her iki orta seviyedeki en alçakları güneye, ileri taraflarında daha güçlü hale getirir.



    ... Türkiye, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, SW Rusya ...


    Bir kez daha, organize ve şiddetli fırtınalar için malzemeler, Ukrayna orta seviyesinin en düşük seviyesindeki güçlü SW-erly akışında bir araya geliyor. Gündüz ısıtma, Türkiye platosu ve Kafkas Dağları üzerinde çok dik bir artış oranları yaratır. Düşük seviyeli nem dağlık bölgelerde hızlı bir şekilde karıştırılırken (Perşembe günü ve muhtemelen Cuma günleri genellikle 0C'nin altına düşen 2m çiğ noktaları ile sonuçlanır), ısıtılmış tüyler düzlüklerde ve kıyı bölgeleri. Bu süreç 500 ila 1500 J / kg (muhtemelen Türkiye güney kıyılarında daha yerel olarak) seviyesinde CAPE oluşturabilir, bu da en düşük 3 km boyunca genellikle 15 m / s'ye yaklaşan veya ondan fazla olan orta ila güçlü dikey rüzgar kesimi ile çakışır. Bununla birlikte, Karadeniz kıyı şeridinin yakınında, daha soğuk deniz suları CAPE büyüklüğünü azaltır ve yüzey bazlı konveksiyon için neredeyse geçirimsiz olan bir sınırlama ters çevirme oluşturur (bkz. Per 12 UTC Samsun sondajı). Cuma günü, belirgin bir soğuk cephe, soğuk havayı Karadeniz'den daha şiddetli bir şekilde iç bölgelere itmeye başlar. Aynı zamanda orta seviye bir çukur Türkiye'yi batıdan doğuya geçmektedir. Çok sayıda sinoptik, ön ve orografik kaldırma mekanizması mevcut olduğunda, en azından dağınık fırtınaların oluşması ve iyi organize olması muhtemeldir,

    süper hücrelerin ve birkaç büyük kümede lüks bir büyüme olasılığı dahil.

    En yüksek kapsama alanının ön hatta yakın olması beklenir, ancak önden paralel fırtına hareketi ve yıkıcı parazit biraz dağınık fırtına modlarına neden olabilir. Ayrıca, konveksiyon soğuk cephenin altından kesilir kesilmez yüzeyden ayrılır. Bu rejimde, ana risk yavaş yavaş aşırı yağmura geçecektir.

    Karşı rejim, iç kısımdaki sıcak ve kuru prefrontal hava kütlesidir. Derin dikey karıştırma, CAPE'yi birkaç yüz J / kg ile sınırlar ve aynı zamanda dikey rüzgar kesmeyi azaltır, ancak yine de fırtına organizasyonu için yeterli olacaktır. Konvektif inisiyasyonun daha izole ve çoğunlukla dağlara bağlı olması beklenir, ancak oluşan herhangi bir fırtına şiddetli rüzgar çıkıntılarına neden olabilir (bir veya iki aşırı olay göz ardı edilmez). Buna ek olarak, daha kalıcı updraft'lar büyük doluları destekleyebilir.

    Anahtar soru, bir bandın, ortamının her iki rejimin avantajlarını birleştirebileceği, yani dikey karıştırmaya dayanacak kadar kalın ve sağlam CAPE ile sonuçlanabileceği, aynı zamanda düşük seviyeli hava yeterince ısıtılabilecek olup olmadığıdır. kapatma tersini kırmak için. Bu durumda, ayrık süper hücreler, özellikle büyük ila çok büyük dolu olmak üzere her türlü şiddetli havayı kolayca üretebilir. Böyle bir senaryo için en yüksek risk taşıyan alanlar seviye 2'ye yükseltildi: Kafkasya forelandları, E Georgia ve Azerbaycan ovaları ve SW Türkiye'nin kıyı alanları. Bununla birlikte, Türkiye'nin büyük bölümleri 1. seviyenin altında kalmaktadır, çünkü Karadeniz'den ilerleyen nemli hava o kadar serindir ki, gündüz ısıtma artık yüzey bazlı konveksiyon için yeterli olmayabilir ve sadece çok daha az verimli dikey rüzgarla yüksek CAPE bırakmaktadır. kayma.

    Türkiye'deki fırtınalar akşam ve gece boyunca yavaş yavaş zayıflayacak ve bozulacak olsa da, orta seviyeli oluğun daha sonra gelmesi Gürcistan, Azerbaycan ve SW Rusya'daki maksimum aktiviteyi akşama doğru kaydırabilir. Özellikle ECMWF ve ICON, bütün gece boyunca Rus Kafkasya ön bölgelerinde doğuya doğru ilerleyecek bir MCS belirtileri gösteriyor. Bu olursa, şiddetli hava riski hala artacaktır.

  • Storm Chaser yarın -27'lik Trof Karadeniz üzerinden İstanbul'a doğru sarkıyor. Deniz suyu sıcaklığı 15°C ciddi bir termodinamik kararsızlık meydana geliyor. 700hPa Vertical (dikey hız) çok kuvvetli sizce konvektif kütleler görülür mü?

  • Storm Chaser yarın -27'lik Trof Karadeniz üzerinden İstanbul'a doğru sarkıyor. Deniz suyu sıcaklığı 15°C ciddi bir termodinamik kararsızlık meydana geliyor. 700hPa Vertical (dikey hız) çok kuvvetli sizce konvektif kütleler görülür mü?

    Deniz etkisi sağanaklar oluşur. Az şimşek içerir. 500 mb'dan çok 850 mb'ın +2 dereceye düşmesi ve rüzgar açı farkının az olması önemli bunda da.

  • Storm Chaser hocamm güneydoğu için yıldırım şimşek aktivitesini nasıl bekliyorsunuz mesela batman için?

    Bingöl, Batman, Diyarbakır, Muş buralarda süperhücre gelişebilir.



    Storm Chaser Hocam Malatya da Yarın Oran Beklermisin.Estofex Bizide Araya Almış.Şimdiden Tşkler.Oran İşlerini Fazla Bilmem Ben.

    Boşlukta kalmasını bekliyor modeller kararsızlıkta yok.

  • 1407d.png