Oraj / Dolu Takip Konusu [2023]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ecmw,yagis haritasinda ,balkanlarda sel var,istanbul adina zayif yağışlar.Degismesi umuduyla insallah.

    Ana çıktı ortalamadan biraz farklı çıktığı için daha çok yağış balkanlar tarafında kalmış akşama değişir.

  • 21/22 MAYIS SİSTEMİ


    Yarın akşam saatlerinde yurdumuza yeni bir serin ve yağışlı hava dalgası giriş yapacaktır. Yurdun büyük bölümünde sıcaklıklar ilkbahar değerlerine inecek ve bize derin bir nefes aldıracaktır. Mayıs ayı tahminimde beklediğim gibi sıcak ve kurak günleri sert polar atakların takip ettiği bir ay oluyor. Bu durum orajlarımızda da beklentileri tabiki düşürüyor.

    Yarın orajlar cepheyle değil cepheden önce giren trofla gerçekleşecek. İkindi saatlerinde Doğu Marmara, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz ve Sivas-Rize hattında, akşam saatlerinde de Çanakkale etrafında gökgürültülü fırtınalar göreceğiz.

    Bilecik-Eskişehir hattında bulunan 1000-1500 J/Kg CAPE, 45-50 knot 0-6 km shear ve 200 m2/s2 SREH değerleri süperhücre için ideal şartları sunmakta. Yoğunlaşma depresyonu seviyesinin 2 km'de bulunması ise bir dolu fırtınasını kolaylaştırabilir. Olası bir fırtınanın rotası hücrenin oluştuğu yere bağlı olarak Sakarya, Düzce ya da Bolu olabilir. Yarın bu bölge dışında sıkıntılı bir yer bulunmuyor.


    PUGbrO.png


    Turuncu: Oraj ihtimali %40+

    Kırmızı: Şiddetli oraj ihtimali %20+

    Bordo: İri dolu ihtimali %10+

    Tahmin aralığı: 06:00-23:59 21 Mayıs 2020


    kAiqnK.png




    Cuma günü soğuk cephe ve cephe önündeki konvektif yağışları göreceğiz. Cephe önündeki konvektif yağışlarda sabah saatlerinde olanlar İç Anadolu'nun kuzeyi ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde fırtına hattı ve süperhücre oluşumlarına yol açacak. İlerleyen saatlerde fırtına oluşumları güneye kayacak. Marmara fazla soğuyacağı ve kararlı bir havaya bürüneceği için normal sağanaklar göreceğiz.

    Bu günde de üst seviye rüzgarları oldukça hızlı görünüyor ve bu durum kümülobimbuslardaki yağmur damlalarınını hızla yukarı aşağı karıştırarak ve damlaların daha üst seviyedeki çok soğuk alanla temas etmesini sağlayarak yağışın iri dolu şeklinde başlamasına yardımcı oluyor. https://www.weathermod-bg.eu/images/obrazuvane/obrgr_3.jpg Kırmızı işaretli bölgelerde yıldırım, şimşek, sel, dolu ve mikroburst gibi hadiseler gözlenebilir. İzmir kıyılarındaki yağış cuma gecesi ilk saatlerde gerçekleşecek.


    ewUOhK.png


    Turuncu: Oraj ihtimali %40+

    Kırmızı: Şiddetli oraj ihtimali %20+

    Bordo: İri dolu ihtimali %10+

    Tahmin aralığı: 00:00-21:00 22 Mayıs 2020


    GttzZM.png

  • Yarin gözler bursa,eskisehir,bilecik uclusunde olacak o zaman bol orajli aksiyonlu gün olur umarim aksam ilerleyen saatlerde gözlerim tabiki yaşadığım yerde İzmir de olacak özellikle merkez ve batı ilçelerde hareketlilik bekliyorum oraj açısından haydi hayırlısı bakalim:thumbup:hava-yagmusrs323hava-simsek3232

  • Gunlerdir bursa bilecik zaten belli ediyordu bakalim nasil olacak, Storm Chaser emegine saglik..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Nereyi nasıl vuracak göreceğiz ama vurduğu yerlerde dolu, yıldırım, fırtına gibi hadiseler olması çok mümkün. Böyle sıcağın ardından gelen yağış çiseleyerek geçmez. Lokal olarak baya kötü yaptığı yerler olur.

  • Estofex 1. derece uyarı yayınladı bakalım..


    showforecast.cgi?lightningmap=yes&fcstfile=2020052206_202005202316_1_stormforecast.xml


    An unstable air mass with steep lapse rates is forecast. Low-level moisture is modest close to a frontal boundary from the Black Sea towards southern Russia, where some weak CAPE will develop. Over Turkey, deep boundary-layer mixing occurs. In between, some overlap of rich moisture over the Black Sea and steep lapse rates is forecast along the sea breeze over northern Turkey, with MLCAPE exceeding 2000 J/kg. However, the cooler boundary layer will also result in larger CIN around 50 J/kg.



    QG forcing spreads from Greece to western Turkey during the day. Most storms will form due to topographic lift withing the deeply mixed air mass over Turkey, with a potential of downbursts and some large hail. Near the Black Sea, both CAPE and shear will increase, and storms can develop into supercells given 20+ m/s deep layer vertical wind shear. Large or very large hail is possible with these storms. Capping will be rather strong, though, and storms are forecast to be rather isolated. However, widespread initiation can result is the formation of a mesoscale convective system moving east across northern Turkey, forming into a potentially severe bow echo. Moddel confidence is too weak to issue a level 2 at this time.


    Özellikle 2. paragrafta Karadenize yakın sahillerde downburst ve büyük çaplı dolu beklentisi var, fırtına ilerlerken bow echo dediğimiz çok güçlü konvektivite oluşturabilirin altı çizili..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Hocam tahminlerinizdeki renkleri daha belirgin renklerle değiştirme şansınız var mı ? :D Renk körlüğü olan arkadaşlar için sıkıntı oluyor