Oraj / Dolu Takip Konusu [2023]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • d1229cb.png


    Kuzey batı Türkiye için aşırı yağış yüzünden 1. seviye uyarı verildi


    Güney batı Türkiye için büyük dolu riski yüzünden 1. seviye uyarı verildi


    Doğu Avrupa üzerindeki meridyen soğuk cephesinin önündeki sıcak hava savunması, Karadeniz ve Hazar Denizi'nden Ukrayna, Belarus ve Güney ve Batı Rusya'nın bazı bölgelerine doğru 7-9 g / kg karışım oranı değerleri taşımaktadır. 7 K / km'lik orta seviye atlama oranı değerleri, alandaki nemli hava ile örtüşüyor ve muhtemelen fırtına kümeleri oluşuyor. Nispeten yüksek nem mevcudiyeti ve troposfer boyunca neredeyse doymuş hava, yağış verimliliğini artırabilir ve bu da yerel olarak yüksek yağış oranlarına neden olabilir. Zayıf dolaşım nedeniyle, derin tabaka kayması oldukça düşüktür ve fırtınalar örgütlenmemelidir. Bununla birlikte, oluşan herhangi bir fırtına aynı nedenden dolayı neredeyse durağan olacaktır, bu da yağış oranlarının yüksek olduğu yerlerde flaş sel riskini arttırır. Yerel girdaplar, benzer çevre koşullarıyla sonuçlanan güneydoğu Balkanlar'da da nem oluşumunu teşvik ediyor. Kuzeybatı Türkiye üzerinde birkaç fırtına, Bulgaristan ve Güney Romanya'nın bazı bölgeleri yerel olarak aşırı yağış potansiyelini değerlendirecek. Güney Türkiye 0-6 km yükseklikte kayma oranına sahiptir, ancak CAPE değerlerinin düşük olması nedeniyle ciddi konveksiyon riski sınırlıdır. Birkaç bölge Güneybatı Türkiye üzerinde ~ 2 cm büyüklüğünde ya da birikim yaşayabilir ve düşük seviyeli marjinal kayma nedeniyle şans düşük olsa da, izole bir kasırga göz ardı edilmez.

  • Abdullah Kahraman hocanın üstüne tahmin yapmak yakışmaz. Muğla tarafı ciddi şekilde etkilenecek gibi. Süperhücre ve beraberinde dolu fırtınasıda görülebilir, izleyip göreceğiz.

  • Yani düşük ihtimal bile olsa İstanbul çevresinde Süper hücre oluşma ihtimali var demiş. Bakalım hayırlısı olsun. Allah afet vermesin şu durumda. Yeteri kadar yağış olsun oraj olsun ama dolu işi bozar.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Antalya’da güzel oraj bulutları var şu anda.

    Resim alalım eğer mümkünse, güzel oluyor oraj konusu açısından

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN