Oraj / Dolu Takip Konusu [2023]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Akşam güncellemesi yayınlanır yayınlanmaz tahmini yazacağım. Çünkü sistem her güncellemede daha da güçleniyor. Her ne kadar İstanbulda kararsızlık yüksek olmasada alt seviye rüzgar dönüşü(SREH) ve shearları(rüzgar hız farkı) güçlü olan ve Marmara Denizinde su hortumu yapabilecek bir sistem geliyor.

  • Akşam güncellemesi yayınlanır yayınlanmaz tahmini yazacağım. Çünkü sistem her güncellemede daha da güçleniyor. Her ne kadar İstanbulda kararsızlık yüksek olmasada alt seviye rüzgar dönüşü(SREH) ve shearları(rüzgar hız farkı) güçlü olan ve Marmara Denizinde su hortumu yapabilecek bir sistem geliyor.

    Ay ortası egede derin bir ab gözüküyor cephe yağışları yapıyor yaz ortasında garip değilmi sizce

  • adriyatik denizinin kuzey kısmı geçen senede iyi fırtına görmüştü, o bölge bu konuda her sene benzer performansları gösteriyor arkadaşlar,bu seneye özel değil yani..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • MARMARADA SERİN HAVA VE ŞİDDETLİ ORAJLAR

    Yarın Trakyanın kuzeyinden(Kırklareli ve Edirnenin kuzeyi) güneydoğuya doğru giden bir Mezoölçekli Konvektif Kompleks geçişi öngörüyor GFS ana senaryo. Ancak diğer senaryolar bu konuda tam fikir birliği içinde değil. Ben şimdilik tahmini MCC olacakmış gibi yapacağım ancak bir değişim olursa yarın sabah nowcasting yaparım.

    Vize yakınlarından GFS senaryoları:

    graphe3_0000___27.8301886792_41.5789473684_.gif


    Yarın sabah saatlerinde Edirne çevresinde başlayacak yağışlar ilerleyen saatlerde Trakyanın geneline ve Balıkesir civarına yayılacak. Edirnenin kuzeyinde çoklu süperhücreler birleşerek MCC oluşturacak ve karayel yönlü olarak İstanbulun kuzeyine(daha çok deniz üstünden gidecek şekilde) doğru ilerleyecek. Özellikle Kırklareli çevresinde saatte 2000+ şimşek aktivitesi, iri dolu, kuvvetli rüzgar hamlesi, microburst gibi olaylar meydana gelebilir. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ın iç kesimlerinde iri dolu koşulları mevcut. 1000 J/kg'ı geçen CAPE, 60 knot üstü 0-6 km shear ve düşük PW olası bir süperhücrede iri doluyu tetikleyebilir.

    7BM3yN.png


    Marmara Denizinin güneyinde öğleden sonra ve akşamüstü mezosiklonik olmayan zayıf su hortumlarından görülebilir. Akşam ve gece saatlerinde Yalova, İstanbul, Kocaeli ve Bursanın batısında yerel ama şiddetli orajlar görülecek.

    Artvin ve Ardahan çevrelerinde yarın, Adana ve Kahraman Maraşta ise perşembe günü şiddetli gökgürültülü yağışlar görülebilir.


    Perşembe günü sabahın erken saatlerinde soğuk cephe geçişi esnasında Çanakkale-Sinop arasında(haritada siyah renkli alan içerisi) şiddetli sağanak yağış görülecek. Cephenin etkisiyle sıcaklıklar mevsime göre çok düşük kalacak.

    ARPOPTK12_48_38.png


    TURUNCU: Oraj ihtimali %50+

    KIRMIZI: Şiddetli yağış ve yüksek şimşek aktivitesi ihtimali %25+

    LACİVERT: Yağış anında kuvvetli rüzgar ihtimali %20+

    BORDO: İri dolu ihtimali %15+

    MOR: Hortum ihtimali %5+

    SİYAH: Konvektif olmayan şiddetli yağış


    Tahmin Aralığı: 10 Temmuz 06:00- 11 Temmuz 18:00

    QPZOPg.png