Oraj / Dolu Takip Konusu [2023]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arkadaşlar konvektif yağışlarda iri dolu, hortum, microburst, yıldırım fırtınası gibi tehlikeli olayların oluşması için özel koşullar gerekiyor ve bu koşulların tam anlaşılmadığını düşündüğüm için yarın bir rehber hazırlamayı düşünüyorum. Hem durgun geçen şu günlerde sizlerde bulunduğunuz bölgedeki gökgürültülü yağışın potansiyelini ve yapabileceği etkileri tahmin etmeyi öğrenebileceksiniz.

  • Ağustos ayında Karadeniz ve Marmara’da süper hücre,dolu, kuvvetli yağış oluşum riski olduğunu söylüyor Adil Tek beyefendi. Ağustos ile ilgili kafalar çok karışık galiba.:D

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Süperhücre ve hortumlar coğrafyamızda kuzeyli sistemlerle gelmez. güneyli-batılı sistemlerle ve sıcak hava adveksiyonun kararsızlığı artırmasıyla meydana gelir. Ayrıyeten bu gibi konvektif hava olaylarının son 2 gün kalmadan tahmini yapılması risklidir. Gerçeklikten uzak bir açıklama olmuş.

  • Yarın Doğu Anadolunun kuzeyi, Batı-Orta ve Doğu Karadenizin iç kesimleri, İç Anadolunun güneyi, Akdenizin iç kesimleri, Çankırı, Çorum ve Kırklareli çevrelerinde orajlar görülebilir. Adana çevrelerinde öğleden sonra 1000 J/Kg'ı geçen CAPE var. Dolu yağışı da görülebilir.

    p5WGNJ.png

  • Süperhücre ve hortumlar coğrafyamızda kuzeyli sistemlerle gelmez. güneyli-batılı sistemlerle ve sıcak hava adveksiyonun kararsızlığı artırmasıyla meydana gelir. Ayrıyeten bu gibi konvektif hava olaylarının son 2 gün kalmadan tahmini yapılması risklidir. Gerçeklikten uzak bir açıklama olmuş.

    Basında şov yapmış adil bey

  • Süperhücre ve hortumlar coğrafyamızda kuzeyli sistemlerle gelmez. güneyli-batılı sistemlerle ve sıcak hava adveksiyonun kararsızlığı artırmasıyla meydana gelir. Ayrıyeten bu gibi konvektif hava olaylarının son 2 gün kalmadan tahmini yapılması risklidir. Gerçeklikten uzak bir açıklama olmuş.

    Burada kastettigi ' kuzeyli serin havanin sicak denizle karsilasma olayi' o yuzden super hucre olur vs demis.

  • Süper Hücre nedir?

    Süper hücre oluşması için atmosferin üst seviyelerindeki rüzgarın yön değişiminin fazla olması yani kararsız olması ve ısı değişiminin fazla olması gerekmektedir. Yıldırım fırtınalarının bazılarının sebebi olabilirler. Özellikle termodinamik kararsızlığın hakim olduğu koşullarda, bir başka deyişle, ani soğuma veya ani ısınma gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Ayrıca yeryüzünde hissettiğimiz enine rüzgarlar değil, yukarı yönlü dikine rüzgarların hakim olduğu zamanda ortaya çıkabilir. Fırtına bulutu olarak da adlandırılabilir. Kümülünimbüs bulutunun hızlı gelişmesi sonucu oluşurlar.

    superhucre4.jpg


    Süper hücreler, uygun ortam koşulları oluştuğunda dünyanın her yerinde oluşabilirler. Ama genellikle Amerika’nın geniş düzlüklerinde, batısı olan hortum bölgelerinde, Arjantin, Urugay ve Brezilya’nın bazı bölgelerinde sık oluşurlar. Avrupa, İngiltere ve Çin de oluştukları da kayıtlara geçmiştir.



    Süper hücre nasıl oluşur?

    Süper hücre, kendi etrafında girdap gibi dönen yatay rüzgarların yön değiştirmesi ile başlar. Yatay rüzgarlar, atmosferin üstüne doğru dikine yükselmeye ve esmeye başlarlar. Zemindeki sıcak rüzgarın yükselmesi sonucunda, üst tarafta bulunan soğuk rüzgarın yer değişmesi başlar ve aralarındaki sınır delinmiş olur. Yukarıya doğru çıkan kuru ve sıcak hava, yükseldikçe ve soğudukça aniden nemlenmeye başlar.

    superhucre1.jpg

    Bunun sonucunda yukarıda nemli ve soğuk aşağıda sıcak ve kuru hava kalır. Yoğun olmasına rağmen sıcak havanın yükselmesi kararsız bir hava akımı oluşturur. Hava akımının gücü kayboldukça, aşağıya doğru bir patlama şeklinde çökme başlar. İşte bu çökme sırasında dolu veya oldukça büyük dolu taneleri oluşur. Bu havanın çökme bölgesi, en çok zarar veren kısımdır.

    superhucre2.jpg




    Süper Hücredeki Bulutlar

    Süper hücre içinde bir çok farklı bulut yapısı gözlemlenir. Aslında super hücre, kümülümbüs bulutlarının oluşma tarzında bir bulut yapısıdır. Yani yukarıya doğru yükselmesi ve yayılması sonucu oluşurlar. İçlerinde altkümülümbüs, mammaut bulutları ve duvar bulutları bulunur. Süper hücrenin alt ucu, atmosferin en alt tabakasında başlar ve en tepe ucu ise 15 kilometre yüksekliğin üstüne bile çıkabilir.

    superhucre3.jpg



    Kaç tip super hücre vardır?

    Genelde üç tip super hücre oluşumu gözlemlenir. Klasik tip, az yağışlı tip ve bol yağışlı tip super hücreler mevcuttur.



    Az Yağışlı Süper Hücre :

    Bu tip super hücreler, isimlerinden de belli olduğu gibi nispeten az miktarda yağmur veya dolu bırakırlar. Bu tip super hücrede, havanın yukarı yükselişi çok kuvvetlidir fakat aşağı düşümü, diğer super hücrelere göre daha kuvvetsizdir. Bu tip bir hava hareketi 1980 yılında keşfedilmiş ve anlaşılmaya çalışılmıştır.

    Az yağışlı super hücreler nadiren hortum meydana getirebilirler ve hortum oluştursalar bile fazla etkili hortumlar oluşamaz. Bulutların tabanları yüksekte oluşmaktadır. Fakat yapıları gereği, az yağış yapmalarına rağmen oldukça büyük dolu taneleri oluşturabilirler. Hiç yağmur görünmemesine rağmen, elma büyüklüğünde dolu taneleri yapabilirler. Çok uzun ömürlü olmazlar, kısa sürede enerjileri ve etkileri biter.




    Çok Yağışlı Süper Hücre :

    En kuvvetli ve uzun süreli super hücreler, çok yağışlı olanlardır. Yoğun sağnak yarışlara sebep olurlar. Bazı zamanlarda çok şiddetli hortumlara sebep olurlar. Yoğun yağış sırasında, görüş mesafesi oldukça düştüğü için, içlerinde oluşan hortumların fark edilmesi zordur ve bu yüzden bir çok ölüme sebebiyet vermektedirler.

    Bulutların kendi içlerinde ve bulutlar ile yer arasında, diğerlerine nazaran çok daha fazla yıldırım ve şimşek oluşturur. Dolu yağışı da oldukça etkili olabilir. Bu tip super hücreler, genellikle Amerika, Kanada ve Urugay’da gözlemlenir.



    Klasik Küçük Tip Süper Hücre ;

    Nispeten daha küçük ölçekli fırtına üretebilirler. Bulutların oluşumları daha yüksektedir.

    istanbul-superhucre.jpg


    Bir siteden buldum

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Burada kastettigi ' kuzeyli serin havanin sicak denizle karsilasma olayi' o yuzden super hucre olur vs demis.

    Hocam kuzeyli gelen sistemler zaten beraberinde soğuk cepheyle geldiği için ve yüzeysel ısınmayla yükselme olmadığı için deniz çok sıcak olsada şiddetli kararsızlık yapamaz. Ek olarak genelde rüzgar her katmanda kuzeyli geldiğinden açısal yön değişimi de zayıf oluyor. Özellikle karayelli sistemlerde hem işba sıcaklığının 13 dereceden düşük olması hem de polar kökenli olduğundan 850-500 MB sıcaklık farkının kışın olduğu kadar olması süperhücre ihtimalini geçtim oraj ihtimalini bile düşürebiliyor. Geçen ay bir kaç sistemde bunu yaşamıştık. Bu hem Marmara hem Karadeniz içinde geçerli.

    Marmara ve Karadenizde şiddetli hava olayları için en iyi koşul Balkanlar üzerinden gelen görece ılık(850'de 15-20 derece arası) bir havaya ilaveten batıdan güçlü bir ULL(Yukarı seviye alçağı) gelmesidir. Bu durumda yer rüzgarı poyraz, 500 MB rüzgarı lodos olacağından hem SREH yüksek olur hem Orta Akdenizden gelen jetler 500 MB rüzgarını güçlendirir hem de kararsızlık önemli oranda yükselir.

    Benim burada tepkim süperhücre gibi bir konvektif hava olayından önce serin hava gerekiyormuş gibi lanse edilmesi ve tanımında rüzgara yer verilmemesidir. 27 Temmuz süperhücresinde o gün en yüksek sıcaklık 29-30 dereceydi. Araklı ve Düzce sellerini örnek vermiş ama bu sellerde süperhücre görülmemişti bile. Ağır hareket eden tekil ve çoklu hücrelerdir.

  • Yarın Trakya da özellikle batısında şiddetli orajlar görülecek. Düşük ihtimalde olsa süperhücre görülebilir. İstanbulda da ikindi vaktinde iç kesimlerinde aşırı ısınmayla oluşacak mısır patlakları bekliyorum. Bunun dışında Kastamonu çevresi ve Kuzeydoğu Anadolu da da gökgürültülü fırtına görülebilir.

    TURUNCU: %50+ Oraj ihtimali

    KIRMIZI: %25+ Şiddetli yağış ve yüksek şimşek aktivitesi ihtimali

    vapadp.png

  • Yarın için %0.0001.

    Hocam bazı haber kanaları bildiğiniz atıp tutuyorlar sonra bakıyorum modellere acaba ben mi yanlış bakıyorum diyorum bir de size sorayım dedim aynı fikirdeyiz sırf reyting kasmak için atıp tutuyorlar milleti korkutuyorlar keşke herkes Hava Forumu takip etsede gerçeği bilseler :)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Hocam bazı haber kanaları bildiğiniz atıp tutuyorlar sonra bakıyorum modellere acaba ben mi yanlış bakıyorum diyorum bir de size sorayım dedim aynı fikirdeyiz sırf reyting kasmak için atıp tutuyorlar milleti korkutuyorlar keşke herkes Hava Forumu takip etsede gerçeği bilseler :)

    Biz reyting için gerçeklikten kopmayız. Olabildiğince gerçek tahmin yapmaya ve tutturmaya çalışırız.