Ankara Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Baskentli valla bende bilemedim şaşırdım biran gerçek zannettim birden tümseferler iptal anonsu geldi ahanda ayvayı yedikkk dedim daha gerisini hatırlamıyom oan uyanmışım dışarıya bibaktım şakır şakır yağmur yağıyo bizim burda😂😂

  • 5 ekim sonrası güzel senaryolar var. Umarım kaparız bir şeyler yavaştan yağışların başlaması gerek. Baraj durumları biraz sıkıntılı olucak yoksa 2 aydır kurak geçiyor. GOJIRA Hocam musait bir zamanda baraj durumlarına bakarsanız memnun oluruz. İyi forumlar

  • 2 gündür diyagramlar kötü. Modellerde dahil bize soğuk değil yağış lazım. Şu an görünen o ki Sadece 6 ekimde yağış veriyor sonrası yine kurak. Üzerimizde kalan yüksek basınçlar hala engelliyor. Ve bu döngü devam edecek gibi azor sürekli üstümüze yatıyor. Ve yatmaya devam edecek. 4 ekimde egede olan ab çok hızlı ilerlerdiği için pek bişey alamayacağız konumu çok kötü. Umarım bu döngü en kısa zamanda biter. Fakat çıktıların şu anki verilerine göre pekde mümkün gözükmüyor.

  • Bi fırsatını bulup da barajlar hakkında bir şeyler yazamadım. Hakkınızı helal edin.


    Öncelikle şu anki durumdan biraz bahsedeyim.


    Uzun bir kurak dönem geçirsek de bu sene barajlarımıza gelen su miktarı oldukça güzel. Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi kar erimelerinin olduğu Şubat, Mart ve Nisan aylarında barajlarımıza bol bol su gelmiş. Bu sene şu ana kadar yaklaşık 470 milyon metreküp su gelmiş ve bu rakamın 500'ü geçmesi ihtimal dahilinde. İnşallah yılın son aylarını bol yağışlı geçiririz ve bu rakam 600 milyona yaklaşır. Şu haliyle bile aslında çok şükür dedirtecek düzeyde.

    İkinci grafikte yıllar bazında barajlarımıza gelen su miktarı var. Gördüğünüz gibi bereketli 2009 ve 2010 yılları hariç neredeyse son 25 yılın en iyi değerlerine doğru gidiyoruz.

    Ekim ve kasım ayından pek umudum yok. Çünkü üçüncü resimde görüldüğü üzere son 20 yılda ekim ve kasım aylarında barajlara zaten en fazla 20 milyon metreküp su gelmiş ki ortalama da 10 milyonun altında zaten her iki ay için.

    Ama aralık ayında 50 milyon üstü hatta 100 milyonlu değerler var. Bu aydan umutluyum. İnşallah rahmet bol olur bu ayda ve yıllık düzeyde 600 milyonlu değerlere yaklaşırız. Tabi ki aralıkta yağan kar yağışları yapacaktır bunu. Kar yağışının ne kadar önemli olduğunu ileride biraz daha kendimce açıklamaya çalışacağım.


    39a5b812945d0311257.png


    c2247bd7ae82281f77.png


    16575224f.png


    Şu an barajlarımızın yüzde 27,46'sı dolu. Bu oran geçen senenin aynı gününde yüzde 23,38 miş. Çok şükür, eğer ekstrem bir kuraklık olmazsa, uzun yıllar su sıkıntımız olmaz gibi geliyor.


    fc95c6.png


    Ben bu sene yaz yağmurlarından önce barajlarımızdaki su miktarını kaydetmiştim. Ankara yağışlı uzun bir döneme girmek üzereydi. Aşağıdaki resimlerde görüldüğü üzere grafikler, modeller, tahminler hep yağışlı günleri gösteriyordu. Merak ettiğim, bu yaz yağmurlarının barajlarımıza ne kadar faydalı olduğuydu. Yaz yağmurları başlamadan önce barajlarımızın yüzde 37si doluydu. Yağışlı dönem bitti, Ankara bazen afet derecesinde seller yaşadı, ama barajlarımızdaki su miktarı artacağına daha da düştü. Yaz yağmurları sonrası baraj durumunu kaydetmeyi unuttum ama doluluk oranı hakikaten düşmüştü. Sonra anladım ki ne varsa kar erimelerinde var. Biz HavaForum'luların kar sevdası hakikaten çok yerinde. İnşallah bereketli, bol karlı bir kış Allah bu sene nasip eder diye duamı edip yazıyı sonlandırıyorum. Hayırlı forumlar :)


    cfdb880a46ef14161.png


    c15f5841ed6b11e8b48e8078f.png


    ec9635955ac8b7bded.png


    Not: Yazılar resimlerin arasında kaybolduğu için fontu büyüttüm. Yönetimden kusuruma bakmamalarını rica ediyorum.

    BORN IN WINTER

  • GOJIRA hocam elinize sağlık,bilgiler için çok teşekkürler.Ancak yaz yağışları konusunda başka bir hata olabileceği fikrindeyim Haziran'da sağlam yağışlar almıştık oysa ki cidden barajlarımızı hiç etkilemedi mi?:|

    Einmal editiert, zuletzt von Baskentli ()

  • Baskentli Hocam, evet maalesef, katkı çok çok azdı. İnşallah önümüzdeki yaz bilgileri tam kaydeder daha ayrıntılı analiz yaparım. Seneye hedefim gün gün takip. İnşallah nasip olur.

    BORN IN WINTER