Tahminlerin Tutmadığı Memleket ANKARA!İklim Farklılığı ve Meşhur ANKARA Boşluğu!

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yaşayanların muzdarip olduğu kadar başta MGM olmak üzere bütün tahmincilerin yanılgıya düşmek yüzünden mesafeli durduğu gri memleket Başkent ANKARA...


    Son birkaç yıldır en çok sarf ettiğimiz cümle ANKARA boşluğu.Sürekli bunun nedenini düşündük,sorduk durduk.Bu durumun araştırılması gerektiğini söylüyorduk bu nedenle uzun zamandır etrafımda tanıdığım bu işi bilen herkese sorar oldum.Tatmin oldun mu? derseniz tatmin eden bir cevap bulamadım.Fakat bu konuda yaptığım araştırmalar sonucunda vardığım kanaat Ankara'nın güneyinde ve kuzeyinde görülen iki farklı iklim tipinin bu durumun tetikleyicisi olduğu!


    Durumu açmak gerekirse;kuzey ilçeleri Karadeniz iklim tipini yaşarken güney ilçeler Step iklim tipini yaşıyor.Buda yıllık yağış miktarları,nem oranları,sıcaklık farklılıkları vs. anlamında ciddi farklılıklara yol açıyor.Kuzeyde görülen iklim birebir Karadeniz ikliminin bütün özelliklerini taşıyor olmasa da yüksek oranda benzerlik gösteriyor.Konuyu daha da açmak için iklim tiplerinin özelliklerine bir bakalım.


    Karadeniz İkliminin Özellikleri:
    Bu iklim tipi Karadeniz Bölgesi'nin kıyı ve dağların kuzeye bakan kesimleri ile Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyı kuşağında etkilidir. Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer. Her mevsimi yağışlı olup su sıkıntısı görülmez. Doğal bitki örtüsünü, kıyı bölümünde geniş yapraklı nemli ormanlar ve yüksek kesimlerde ise soğuk ve nemli şartlarda yetişen iğne yapraklı ormanlar oluşturur.Sıcaklık farkı 13-15 derecedir.


    Kaynak: msxlabs.org



    Step İklimin Özellikleri:

    Step iklimi, ılıman ve sıcak kuşaklarda karaların iç kısımlarında görülür. Ortada Avrupa`da Asya`nın iç kısımları ve Kuzeyindeki Amerika`nın ortada kısımlarında etkilidir. Yağışların kocaman bölümü ilkbaharda düşer, yazlar kurak geçer. Natürel nebat örtüsü bozkırdır. Görüldüğü yerler: Sıcak ve ılıman nesil siyah aralarında görülür. Yurdumuzda İç Anadolu Kısmında ve Ergene Bölümünde görülebilen karasal iklim bunun için örnektir. Orta nesil karalarının iç bölümünde görülür.


    • Görüldüğü başlıca yerler: Ortada Asya, Anadolu'nun iç kısımları, Kuzeyindeki Abd'nın ortada kısımları, İran platoları
    • Yıllık aşağı yukarı yağış 300-400 mm dir.
    • Kar yağışı ve don vakası fazla miktarda görülür.
    • Kış erken gelmektedir sıcak olmayan olur; yaz erken gelmektedir sıcak olabilir.
    • Bitki örtüsü bozkırdır.
    • Orta nesil karasal iklimine alternatif özellik taşır…

    İç Anadolu Step İklimi: Senelik yağış meblağı 250-450 mm içinde değişir. İlkbahar ve kışın düşen yağış birbirine epeyce yakındır. Çoğunlukla ilkbahar yağışlıdır. Bu 2 mevsim senelik yağışın % 60 ile % 70'ini toplar. Haziran ayı nihayetinde yaz kuraklığı belirgin şekil alır. Senelik yağışın % 15 kadarı yazın görülür.Sıcaklık farkı 15-30 derecedir.


    Kaynak: iklim.gen.tr


    Bu bilgileri dahada derinlemesine incelersek iki iklim tipinin farklılıklarının çok fazla olduğunu görüyoruz.Bu nedenle meşhur ANKARA BOŞLUĞU nun sebebi olarak da bu iklim farklılığı olduğu kanaatindeyim.


    Bu konuda düşünceleri olan bütün üyelerimizi fikirlerini paylaşmak için bekliyorum.Herkese İyi forumlar...

  • eline koluna sağlık hocam muhakkak birçok etken buna sebep hayırlısı ne ise o olsun ankara bu sene o şanssızlığını kıracak ümidim bu yönde gelmez gelmez bir sistem gelir efsane olur muzdaribiminiz sadece kardan yana değil kurak geçmesi üzücü umarım ALLAH tez zamanda bol bereketli yağışlar nasip eder

  • Valla ne düşünsem o bile yanlış çıkacak, Ankaradan korkuyorum ben.


    Ama sanki olması gereken bu gibi. Sonuçta sebepler noktasında yağışlar genelde Akdeniz ve Karadeniz kökenli olduğu için sanki ortada olan bize gelene kadar baya güç kaybediyorlar. Çok amice bir tespit oldu ama, benim gördüğüm genelde o.


    O zaman 4 tarafı karla çevrili kara parçasına niye Ankara diyorlar derseniz, bişey diyemem çünkü,
    O kütleler bi güzel ulaştı bu tarafa ama Ankara yine nasiplenemedi. Bahsettiğiniz boşluk herhalde bu küçük boşluk.
    Bakalım Hocalar ne diyecek?

  • Beni en çok üzende 15 gün ayaz çekip gelen yağışı yağmur olarak almak yada sıcaklığın sınırda olması.
    Ankaranın rakımı 1100-1200 falan olsaydı baya fark ederdi çünkü hep sınırdayız

    Einmal editiert, zuletzt von Atiince ()

  • Yeşilin artmasıyla bereketin artacağını düşünenlerdenim. Ankaranın kıraç toprakları ağaca doysun bakın iklim nasıl oluyor. Birde bana göre en önemli etmenlerden birisi şehir merkezinde binaların artması ve şehrin ısınması. Sonuçta her üretilen ısı ( ısınmak için ) kendisini soğukla dengeler (termodinamik). Artan nüfus, artan kentleşme, artan ısınma, iklim farkılıkları, dünyadaki sera etkisi ve yeşilin azalması Bunların hepsinin yüzdesel olarak bir etkisi vardır. Hangisi ağır basar bilemem.

  • birden fazla iklim cesidinin bolge genelinde görülmesi ve ankara nın çevresine gore daha alcakta olmasi bence etkin 1.faktör. O yuzden ankara hep sikinti cekiyor kanimda. Mesala gozuken yagislar iklim farkliligindan yamuk yapıyor olabiliyor.

  • Hocam sadece Ankara degilki hava degişikligini yaşayan Bu yıl özellikle marmara Ve Karadeniz in tamamını içine aldı bu siklonik sistemler eskiden Balkanlardan gelen sistem tüm Ülkeyi vururdu bu sene Marmaradan öte geçemiyor Ben karadenizli oldugum veya böle düşündügün için degil diger bölgelerimizi düşünüyorum mesela Dogu bölgelerimiz ne zamandır yağış alamıyor Yb yüzünden.. Ülke genelinde artan iklim degişikligi olayları tabikide Yeşil alanlarının yok oluşundan tutun Atmosfere salının karbonmonoksit den sera gazına kadar bilinçsiz kentleşme hava kirliliği şüphesizki bina artışı Betonlaşma ile tabir ettigimiz faktörler yüzünden bugün bu halde Ülkemizin İklimi.. Yukarıda Arkadaşın yazdıgı gibi Betonlaşmayı artık bırakıp Yeşil alanların artışını saglamak ülkece ve bereketimizin ülkece artacagını düşünüyorum benim düşüncem bu şekilde..

    Einmal editiert, zuletzt von dikiz ()

  • Benim bildiğim Ankara'da yağış Kuzeybatıya doğru gittikçe artar güneydoğuya gittikçe azalır.Ankara şehir merkezi ise tam ortada yer aldığı için geçiş tarafında kaldığı için garip hava olaylarına şahit oluyor.Ankara'nın süprizleri bu yüzden bitmiyor.Kuzeyde Karadeniz iklimi %25-30 civarında görülüyor.Bence Ankara'nın kuzey kesimleri özellikle kuzeybatısı Batı Karadenizin(Bolu gibi) iç kesimlerinin iklimine benziyor o yüzden kuzey kesimler daha çok yağış ve kar alıyor.Ankara'nın günedyoğusu çok az yağış alıyor.Ankara merkez ise Kuzey kesimlerinin serin ve yarı nemli iklimi ile Güney ve doğusunun sıcak ve kurak iklimi arasında sıkıştığı için olabilir bu sadece iklimsel açıdan incelemem şimdilik Hakan abi ne dersin?
    Ankara İklimi için biraz daha araştırma yapabilirim birazda yer şekillerini incelerim olmazsa yorum eklerim.BERK , Hakan abi bence biraz derin araştırma yapalım bu konu hakkın olmazsa Afyon(merkez) içinde yapacam.Ama ilk Ankara. :D

  • Coğrafya.gen

    Ankara


    İklim ve Bitki Örtüsü

    Genellikle kara ikliminin hüküm sürdüğü Ankara’da farklı iklimler vardır. Güneyde İç Anadolu’nun hususiyeti olan step-bozkır iklimi, kuzeyde ise Karadeniz bölgesinin yumuşak ve yağışlı özelliği görülür. Ankara ilinin kışları çok soğuk ve yazları da çok sıcaktır. Yıllık ısı değişikliği 40°C ile -24,9°C arasındadır. Ortalama yağış ilçelerde farklıdır. Yağış 300 mm ile 540 mm arasında, havadaki nem oranı ise % 40-79 arasında değişir. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı fazladır. Tuz gölüne inildikçe yağış azalır. Ortalama karlı gün sayısı bir ayı geçmez. İlin büyük kısmında bozkır (step) bitkileri görülür. İlbaharda yeşil olan arazi yazın sararmış ve kurumuş otlarla kaplıdır. İlin kuzey ve kuzeybatısında deniz ikliminin tesiri görülür ve bu bölge geniş ormanlarla kaplıdır. Yağmur bulutlarını ormanlar ve kuzeydeki dağlar çekerek güneye inmesini önler. Ormanların çoğu korular ve baltalık orman halindedir. Yüzölçümünün % 10’u ormanlıktır. Arazinin yüzde 15’i çayır ve mer’adır. Tahıl ise en geniş araziyi kaplayan bir bitki örtüsüdür.

  • @Effective Snow (Oğuz03) Bu konuyu bir adım atalım diye açtım kardeşim araştırmalarım en önemli faktörün iklim çeşitliliği olduğu fikrini doğurdu.Eğer araştırır konuya yazarsan çok memnun olurum.Senin gibi sevdiğim saydığım bir hava gönüllüsünün katkıları büyük olur ;) Bekliyor olacağım :)

  • Benim tahminim şu yönde, Ankara'nın kuzeyi 1500mt ye kadar uzanıyor, kuzeyden güneye inildikce 800 metreye kadar düşüşlerde var. Sonra ise tekrar 1000 civarına çıkıyor ordan ankara il geneli bitiyor. Bu kuzeyden-Güneye inişte rakım farkından ve Ankara'nın Karasallığı Kuzeyden güneye indikce artması İl genelinde Değişken yapıya sahip oluyor. Buda tahminlerin zorlaştırılmasına ve her bölgesinde farklı Durumların gözükmesine sebeb oluyor. Ayrıca iklimde Step formasyonundan tutun Çöl formasyonuna kadar gözlemler var. Bunun güney kesimlerde etkisi daha büyük kuzeyde ise daha iyi durumda. Buda ankara ve çevresinde Yogun kararsızlık ve tahmin tutarsızlığına yol açıyor.

  • Rakım olarak bakarsak rakım İç Anadolu'da önemli bir etken.Mesela Yozgat(Rakım:1301) Ankara ile aynı enlemde Denizlere Ankara gibi uzak ama İç anadolu'nun en yağışlı şehir. ortalama 700 mm. kadar yağış alıyor hatta bazen 800'ü zorluyor.Yani bu da İstanbul'un neredeyse yıllık yağışına denk.İstanbul ile çekişir yağışı.Ankara'nın rakımı 850 metre civarı ama bazı yerleri 1200'e çıkan yerleri var ama yüksek yerlerin Yozgat kadar yağış alacağını zannetmiyorum.Tabii Yozgat'ın iklimine bakmak lazım.Yozgat'ta Karadeniz iklimi tesiri görebiliyor muyuz?Bu da önemli bunu da araştırmak lazım.Karadeniz'de olan Amasya 350-400 mm. yağış alır.Rakımı 409 metre.Rakım yağışta önemli etkendir iç kesimlerde.

    Berk'e katılıyorum.Nallıhan ilçe merkezi hariç Kuzey ilçeleri dağlık ve rakımları 1000 metre üstü.Dağlar sayesinde hem kuzeyden gelen hem güneyden gelen yağışları o dağlar tutuyor yağışın daha fazla sürmesine vesile oluyorlar.Çamlıdere-Kızılcahamam buralar 500-600 mm. yağış alır yılda.İyi de kar alır bu ilçeler diye biliyorum.Bu rakımsal açıdan incelemeler.

  • Bu arada Mgm'ye göre Ankara yılda 412 mm. yağış alıyor.Tabii bazı noktaları kuzey semtleri 450 mm. alıyordur yılda.Bahar yağışının fazla olduğu yerler yıllık yağışı fazla oluyor Ankara merkezde.

  • Resim aralık ayından kalma. Evet o kütle batıdan doğuya Ankaraya hiç uğramadan geçmişti. Zamanında görüntüsünü almışım.
    Bu konuyu okuyan, Ankara'ya yabancı arkadaşlar ne demek istediğimizi az çok anlar bu resimle :)