Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bingöl'de son 12 saatte 1.4mm yağış gerçekleşmiş. Son 24 saatte ise bu miktar 7.6mm'yi buluyor. Gün içinde havanın parçalı, çok bulutlu olmasını ve yerel sağanak geçişleri görülmesini bekliyoruz. Akşam saatleriyle birlikte hava daha durgun olacaktır. Yarın sabah saatlerinde sis ve pus görülebilir, öğle saatlerinden sonra etkili bir yağış öngörüsü var ama netleşmiş değil akşam tekrar durumu gözden geçirelim. ;)

    Çok teşekkürler

  • Son ECMWF çıktısına göre yarın Doğu Akdeniz-Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da beklenen yağışların;


    -(00:00-06:00) Hatay-Osmaniye-Maraş-Adıyaman-Antep-Kilis arasında kalan bölgeden başlaması gerekiyor. Bu yağışın Antep-Maraş-Adıyaman il sınırlarının kesişiminde yer yer orta kuvvette ve kuvvetli olabileceği ihtimali mevcut, diğer kesimlerde hafif.


    -(06:00-12:00) Hatay-Kilis-Antep-Maraş-Adıyaman-Urfa-Malatya-Elazığ-Tunceli-Erzincan-Erzurum-Ağrı-Van-Bitlis-Muş-Bingöl-Diyarbakır-Mardin'in kuzeyi ile Batman ve Siirt'in batısına kadar genişlemesi tahmin ediliyor. Yağışların özellikle Atatürk baraj göleti civarı ile Antep-Urfa il sınırında ve Diyarbakır'ın kuzeyi ile Elazığ-Bingöl-Tunceli üçgeni içindeki dağlık kesimde kuvvetli olması tahmin ediliyor, diğer kesimlerde hafif.


    -(12:00-18:00) Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun tamamıyla Doğu Akdeniz'in dağlık kesimlerinde yerel sağanak geçişleri bekleniyor. Yağışlar hafif yer yer orta kuvvette olabilir, diğer kesimlerde hafif.


    -(18:00-24:00) Maraş-Urfa-Adıyaman-Mardin-Diyarbakır-Batman-Siirt-Şırnak-Bingöl-Tunceli-Elazığ çevrelerinde yerel sağanakların etkili olması bekleniyor. Yağışların özellikle Urfa-Adıyaman ve Diyarbakır çevreleri başta olmak üzere Mardin-Batman civarında yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Diğer yağışlı kesimlerde ise hafif.


    Hayırlı geceler.


    Not: Tahmin ve beklentilerim ECMWF güncellemesine göre yapılmış olup tahmin olduğu unutulmamalıdır.

  • UmuTCaN hocam elinize sağlık.

    25 Ekimdeki yağışlar daha etkili görünüyor.

    Hayırlısı olsun herkese hayırlı geceler.

    Rica ederim.

    Kesinlikle 25'i gelirse ki; Allah'ın izniyle gelecek bölgemizin uzun yıllar Ekim ayı ortalaması 25-50mm olmasına rağmen bunu yer yer 2'ye katlayacağı yerler olacaktır inşallah.

  • Son yağış durumuna baktığımızda GFS-ECMWF resmen Güneydoğunun batısı konusunda %85-90 gibi ciddi bir oranda yanıldı. Her iki model akşam güncellemesinde geceden beri Antep-Urfa-Adıyaman üçgeni için en az 6-10 saatlik yağış bekliyordu.

  • Mgm verilerine göre bu son sistemde Hilvan'da daha hiç yağmur yağmamış...Normalde Urfa'nın en yağışlı ilçelerinden biri, geçen yıl Urfa yöresinde kuraklıktan en çok etkilenen ilçe olan Hilvan, Mgm verileri hatalı değilse bu yıl da en kurak ilçe olarak devam ediyor..Yalnız veriler hatalı olabilir...