Victoria Gölü

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Doğu Afrika'da, güney yarısı Tanzanya'da, kuzey yarısı Uganda'da ve kuzeydoğuda küçük bir parçası da Kenya'da kalan büyük göl.


    Dünyanın ikinci büyük tatlı su gölü olan Victoria'nın kuzeyden güneye uzunluğu yaklaşık 250, genişliği 200 mil; maksimum derinliği 82 m., yüzölçümü 69.485 km2'dir. Kıyıları çok girintili çıkıntılıdır ve üzerinde birçok ada bulunur. Göle karışan en önemli akarsu Kagera'dır. Fazla sularını Nil'e boşaltır.



    Kıyısında yer alan başlıca kasabalar: Kisumu, Entebbe, Bukoba, Mwanda, Jinja ve Port Bell'dir. Victoria Gölü, Nil'in kaynaklarının araştırılması sırasında, 1858'de J.H. Speke tarafından keşfedilmiştir.


    Göl kıyıları birbirinden çok farklı özellikler gösterir. Güneybatı kıyısının hemen gerisinde 90 metreye varan uçurumlar yükselir. Bu uçurumlar batı kıyısında yerini Kagera Irmağının deltasını oluşturan, papirüs ve bölgeye özgü dikenli ağaçlarla kaplı bataklıklara bırakır. Derin girintilerle oyulmuş kuzey kıyısı ise düz ve çıplaktır. Kuzeydoğu kıyısında ortalama 25 km genişliğinde bir koy 64 km kadar Kenya içlerine sokulur.



    Uganda'nın Kampala ve Entebbe kentleri gölün kuzey kıyısında kuruludur. Gölün güneydoğu köşesinde Speke, güneybatı köşesinde ise Emin Paşa körfezleri yer alır. Göldeki sayısız adanın en büyüğü Speke körfezinin kuzeyindeki Ukerewe'dir. Kuzeybatı köşesinde ise 62 adayla Sese Adaları yer alır.


    Gölü besleyen ırmakların en büyüğü ve en önemlisi olan Kagera 1° güney enleminin hemen kuzeyinde, batıdan göle dökülür. Gölün batıdan aldığı öteki ırmaklardan yalnızca Kagera'nın kuzeyindeki Katonga önemli su taşır. Gölün tek gideğeni ise kuzey kıyısındaki Viktorya Nili'dir.

    İfade özgürlüğünü, yasalar tek başına garanti edemez. Herkesin kendi düşüncesini, cezalandırma olmaksızın açıklayabilmesi için toplumda hoşgörü mevcut olmalıdır.
    Albert Einstein