İstanbul Özel Meteorolojik Yorum Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 2012 kıyılar için boş geçmiş olabilir 15 ocağa kadar ama iç kesimler fazlasıyla kar gördü.Ama soğuk olarak kış o zaman başlamıştı.Kış adam akıllı zaten ocak başı ya da ocak ortasına doğru gelir. Yani Don't panic. X/ 2012 kadar tüm ülkeye yarayan bir kış ben çok bilmem.Sanırsam 1-2 yer hariç ülke çok iyi kar yağışı almıştı zaten ondan sonra kışlar genelde bölge seçti.

  • Pek çok Avrupalı meteorolog ocak son yarısı-şubatın Doğu Avrupa ve Türkiye'de sert geçiceğini belirtiyor.

    bizim tahmincilerimiz de ağırlıkla uzun vade için böyle düşünmekle beraber o kadar da geç beklemiyoruz
    Ayrıca o meteorologlarla ilgili en azından bir iki tanesini paylaşabilirseniz iyi olurdu

  • bende 6 ay once ocak sonu subat basi demistim:)) ya arkadaslar anliyorum birseyler bildiginizi kendinizi gostermeye calistiginizi ama boyle yapmayin neredeyse 1 aydan fazla var, neyin garantisi bu size kim garanti veriyor o tarihlerde sert sistem olacagini..Bari en azindan gorseniz bile sonuna olasilik cumlesi koyun.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • bende 6 ay once ocak sonu subat basi demistim:)) ya arkadaslar anliyorum birseyler bildiginizi kendinizi gostermeye calistiginizi ama boyle yapmayin neredeyse 1 aydan fazla var, neyin garantisi bu size kim garanti veriyor o tarihlerde sert sistem olacagini..Bari en azindan gorseniz bile sonuna olasilik cumlesi koyun.

    1-2 haftadır oldukça güvenilir veriler ısrar ediyor. Bu yıl her şeyi doğru tahmin ettiler.

  • İstanbul diyagramı sevimli görünüyor , kaderimizde varsa bir iki güncelleme ile gayet güzel bir süreç başlayabilir
    Yada aksi de olabilir ama
    Hangisini tercih edeceği kişiye , hakikatler de zamana kalmış..

  • Lodosun Gözü Yaşlı Olur



    Atalarımız boşuna dememişler ``Lodosun gözü yaşlıdır`` diye. :) Sahiden her yıl yaşarız bunu lodosun hemen ardından yurdumuz genel olarak yağışlı sistemlerin etkisi altına girer. Bir yenisi daha geliyor, bu gece saatlerinden itibaren soğuk cepheninde ilerlemesiyle birlikte soğuk cephe önünde konvektif hareketlik yaşanacak. Yukarıdaki EURO4 modelinin tahminnden anlaşılacagı üzere Marmaranın ve Trakyanın batısı, Kıyı Ege dolaylarında Konvektif enerjinin [CAPE] yüksek olmasıyla birlikte orajlar oluşuyor.Yarın sabah saatleri itibariyle atmosferdeki lodosun şiddetli olmasıyla beraber yağışlar doğuya doğru ilerliyor. Yarın sabah saatlerinde İstanbul,Marmara,Trakya dolaylarında çok kuvvetli yağış ve saatteki hızı 80-90 Km/s bulan Lodos fırtınası bekleniyor. Lodos fırtınasına dikkat çekmek gereir ağaçları yerinden sökecek,çatıları uçuracak potansiyelde lodos fırtınası bekleniyor. Fırtınaya eşlik olarak çok kuvvetli yağışında olması yağışı bize TİPİ şklinde olarak görebiliriz. Tipi şeklinde olması görüş mesafesinide ciddi manada düşürecek. Yarın sabah bu bölgelerimizde yağışlara gökgürültüsü,şimşek ve yıldırım aktiviteleride sık olmamakla birlikte eklenebilir. Yağış öğle saatlerinde Batı Karadeniz ve İç Egeye doğru ilerliyor. Orada daha sakin klasik kış yağmuru var. Akşam saatlerinde başkent Ankara ve çevresinde yağışlar ulaşmış olacak.


    Yarın sabah saatlerinde rüzgarın hızı İstanbul`da 85 Km/s buluyor. Özellikle Karadeniz açıklarında yer yer 100 Km/s ulaşması tahmin edildiginden hem Marmara hem Karadeniz açıklarında denizcilerimiz adına uygun hava koşulları yok. Deniz dalgalı olacagından teknelerin alabora ihtimaline karşı denize açılmamakta hayati fayda var.


    3 Altın olarak adlandırdıgım Isı taşınımı+Dikey hız+Yükselme endeksine göre yarın orajın olma ihtimali yüksek bölgeleri harita üzerinde gösterdim. Manisa,İzmir,Çanakkale dolaylarında oraj olma olaslıgı %80-90 civarında seyrediyor. Yüksek oraj ihtimali var yarın sabah saatlerinde gökgürültüleri,şimşek,yıldırım görülebilir. İstanbulumuzda ise oraj beklentim var. Yarın sabah 08.00-10.00 saatleri arasında oraj görebiliriz. Yarın radarda konvetif fırtına hattını anımsatan uzun bantlar görebiliriz. Rüzgarın şiddeti ve yönü bunu onaylayan en önemli etken.



    Skewt diyagramına baktıgımızda 3 saatlik gibi kısa süre içersinde aniden üst seviye nem miktarındaki değişikligi görebiliyoruz. Yağışın oldugu saatlerde doğal olarak atmosferde yoğun su buharını varken, hemen 3-4 saat sonra soğuk cephenin üzerimizden geçmesinden sonra havadaki nem azalıp kuru havaya bırakıyor. 800 hPa katmanında enverziyon [sıcaklık terslemesi] gerçekleşmeside havanın kurulaşmasında etkisi var. Ayrıca yoğunlaşma sıcaklıgı [yeşil çizgi] -30 civarına kadar inmeside havanın nem taşıma potansiyelini zorlaştırıp,kuru havaya yol açıyor.
    Bulutların yağış anında tepe yüksekligi 8-9 Km civarında.. Atmosferde rüzgar şiddetli oldugundan bulutlarda hayli hızlı olacak.


    Atmosferdeki bulutluluk oranına bakıldıgında güne tamamen bulutlu ve yağışlı başlarken, gün sonunda açık havayla bitirecegiz.




    Atmosferdeki rüzgarın kuvvetli olması yaklaşık 500 hPa SHEAR 55-60 Kts hıza ulaşmasıyla birlikte yarın sabah radarda görecegimiz kütleler hızlıca şehrimize ulaşıp,yoğun yağış bırakıp ardından 2-3 saat sonra şehrimizi terkedecekler.


    Özetle: Yarın güne çok kuvvetli lodos fırtınası [80-100 Km] ve su baskınlarına neden olacak ani etkili yağışla başlayacagız. Yağışa çok sık olmamakla birlikte oraj hadiseleride eklenebilir. Öğle saatleri itibariyle yağış şehri terkediyor. Bulutların arasından güneşi görecegiz fakat hava öğleden sonra soğuk olacak. Rüzgarın şiddetininde öğle saatleri itibariyle hissedilir manada azalmasını bekliyorum.
    Metrekareye 10 İla 20 Kg/m2 yağış düşebilir.

  • 28 temmuz gibi bir durum yasanabilir mi? Dolunun olusma şekli de ust seviyedeki ruzgar hareketleriyle ilgili olmasi gerek. Kırmızı veya mor kütle olur mu?

    Hayır oluşmaz.O zaman çok yüksek CAPE vardı,ayrıca yaz olması dolayısıyla ışba sıcaklığı çok yüksekti yer seviyesinde ve dolu oluştu.Dikey hız da çok fazlaydı.Bu sistem bildiğimiz sonbahar cephe geçişlerinden.Zaman zaman gökgürültüsü ve şimşek,radarda çoğunluğunu yeşil ekolu kütlelerin ortasındaki sarı ve turuncu ekolu kütlelerin oluşturduğu bir yağış bizi bekliyor.

  • Sağolun arkadaşlar teşekkür ederim. 27 Temmuz gibi olma olasılıgı imkansıza yakın gibi birşey diyebiliriz. Peki ya neden?


    Nedenlerine gelince yeterli Konvektif Enerji [CAPE] yok vede Atmosferde nem miktarı çok yüksek bu yüzden 27 Temmuz sisteminde gerçekleşen Dolunun ihtimali yok gibi birşey diyebiliriz. Havadaki yüksek nem Dolu tanelerinin erimelerine neden olabilir.
    Ayrıca tabi bulundugumuz mevsimide es geçmemek gerekir. Malum toprak sıcaklıgı ve deniz suyu sıcaklıgı Yaz mevsimine nazaran doğal olarak daha düşük seyrediyor. Bu yüzden atmosfer ile yer seviyesi arasındaki konvektif akım sağlanamıyor.

  • Akşamki güncelleme 216.saat civarları için biraz daha düzelirse İstanbul ve Marmara için güzel şeyler çıkabilir , en azından iyi bir yağışımız var , Azor ideal olmasa da yapıcı davranıyor , Hazar çok kabadayı gibi engelleyici duruyor olsa da ülke sistemine dönüşür umarım