İstanbul Özel Meteorolojik Yorum Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Negatife inipte notre cikinca sistem alicaz diye bi kaide yok. pozitiften notre iniste azor dikine cikiyor yani sistem inebiliyor. Mesela suan negatiften notr/pozitife cikan bir endeks var ama sistem alamiyoruz. Son yillarda bu dongu pozitiften notre inmesi seklinde sistem almaya dondu. Ayrica endekslerde modellere gore sekilleniyor her ne kadar daha guveniir olsada.

    Ariftarifin ön ayak oldugu üst akil sayesinde 30 gune kadar tahmin yapilabiliyor. 15 gunluk tahminin saglamasida yine bu ust akil sayesinde pekistiriliyor. Ayrica sistemin efsane olup olmayacagi yuzde 90 ihtimalle belli oluyor sistemin gelmesine 15 gun olsa bile.


    15 gunluk tahminler bu verilerle orta vedeye donuyor. yani 15 16 gunluk tahminlerimiz uzun vade iken onceden suan orta vadede diyebiliyoruz.


    Tek bir veriyle tahmin olmaz ancak sadece bu veriyi baz alirsak 7 10 mart arasinda bi tarihte sistem almamiz olasi. Bu tarih araligini destekleyen benim kullandigim baska verilerde var. Biri ekran goruntusu alsin tutup tutmadigini gorelim. Kisin kalani hakkinda bilgi basliginda bu tarihi yine soylemistim 5 gun once. eder 30 gunluk tahmin.bekleyip gorucez.

  • Kutleler hala olusmadi ama sanirim sistem bize son kazıgıni attı

    Hala kar mı bekliyorsun hocam? Yağsa ne olur azıcık etkisiz kar zaten. Benim buraya hiç yağmadı neredeyse biliyorum sistem cacık.
    Bence artık önümüzdeki sistemlere bakalım onlar kazık atmasın.

  • Arkadaşlar AO ve NAO sistem için işaret verir. AO ve NAO'da modele göre şekil alır. Söz gelimi sabah GFS'si eğer iyi çıkarsa AO'da iyi çıkar. Tabi AO'nun kararlılığı da diyagrama bağlıdır. Atıyorum diyagramda Şubatın 23'ü için kesin bir düşüş varsa deme ki AO'da ya keskin bir nötre iniş ya da çıkış yapacak diye yorumlanabilir. Ancak AO ve NAO sistemin gücünün ne olacağı hakkında fikir vermez. Yani AO -6'dan nötre fırlamış ya da +6'dan nötre inmiş bize sert sistem gelecek diyemeyiz, gelmeyecekte diyemeyiz. Çoğunlukla negatiften nötre inişler Marmara bölgesine poztiften nötre inişler Karadeniz bölgesine yaramıştır. Ancak bu yıl çok farklı bir yıl, istatistikleri yıkmıştır. QBO doğulu gidecekken batılıya dönmüştür. 6-10 Ocak sistemi AO'nun pozitiften nötre inişiyle olmuştur ki İstanbul sistemi olmuştur. 1987'den sonra ki en kalın ölçüler görülmüştür kentin bazı ilçelerinde.Şu içinde yaşadığımız sistemde Ao'nun negatiften nötre tırmanışıyla gelmiştir. Mesela bugün AO tırmanışa geçti ve Karadenize sistem geldi. Aslında bu sistemin Marmara merkezli, 6-10 Ocağın Karadeniz merkezli olması beklenebilirdi. Yani dediğim gibi istatistiklerin yıkıldığı bir dönem oldu.


    Bu arada NAO'nun da -0.5 ile +0.5 arasında olması sistem için olması gereken bir durumdur. Diğer durumlarda sıkıntı oluşabiliyor.


    Bu arada bugün İstanbulda kar bekliyorduk yanıldık. Tüm sınırlı alan modelleri de yanıldılar. Şu anda da cılız oluşumlar dışında bir şey yok. Yani şöyle araba üstleri, çatılar biraz beyazlar diyorduk o da olmadı. Hevesimiz tutsağımızda kaldı.Gerçi bu kış şu 6-10 Ocağı gördükten sonra gayet tatmin kaldım. Yani artık bişey olmasa bile üzülmem ama bu kışa yakışır bir kapanış yapmalıyız. Tamam 6-10 Ocak gibi 20-30 yılda bir olur ama şöyle onun yarısı kadar bir şey olsa da bahara iyice enerjimizi boşaltmış olarak girebilsek. Bu da şu an için Şubat sonları, Mart başı gibi olabilir.

  • yok ben zaten yağarsa şoyle belki izleriz diye dedim de o da olmadı

    Ben seyirlik görsel şov olarak bile kar göremedim. Zaten böyle sistemlerde berbat benim bölge. Ancak Beylikdüzü tarafları alabiliyor.

  • hocam biz almadık son anda varışadı kütlerlee asıl büyükçekmece gölünün batı tarafı iyi yağış almıştır



    Edit:biz ondan önceki gece görsel şölen yasadıl

  • ao nao atlantikteki basinc durumu hakkinda fikir sahini edinmemizi sağlar. Turkiyeyle aslinda hic bir baglantisi yok bu endekslerin sadece " negatiften notre cikislarda balkan sistemi olma olasiligi artiyor" diyebiliriz gelpoo efaane balkan geloo 9292939292 santim kar olacak diyemeyiz.

  • Söylendiği gibi yavaş yavaş bahar havaları geliyor gibi.
    Dışarıda dondurma yiyen insanları en geç 1 haftaya görürüz galiba.

    O kadar da değil önümüzdeki günlerde ısınma var ama sonrası belli değil.