İstanbul Özel Meteorolojik Yorum Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Sınırlı alan modellere pek takılmamak lazım aslında bizim için bundan sonra en net yağışla ilgili bulgulara yukarı atmosfer verecektir. Heleki işin ucunda ani oluşan yağış türlerden DEK olunca apayrı oluyor.
    Yarın akşam 18.00 civarının skewtini inceleyerek olursak; Megakent üzerinde bulutların tepe yüksekligi 4 Km [600 hPa] buluyor. Havada aslında yeteri miktarda nem var, üstelik atmosferin alt katmanlarında 700 hPa- yer seviyesi boyunca rüzgar YILDIZ yönünden esiyor. DEK oluşumu adına hem rüzgar hemde nem açısından sıkıntımız yok çok şükür.
    Peki ya sıcaklık? Aslında sıcaklıkta her ne kadar örtü yapacak,10 dakika tüm heryeri beyaza büründürecek yeterli üst seviye soğuğu [500 hPa] olmasa bile DEK adına yeterli sıcaklık var. Birde üstüne denizimiz 10 derece mevsimine nazaran ılık seyredince buharlaşma/yoğunlaşma hadisesi zirveye ulaşıyor.
    Yarın akşam geç saatlerinde grapuel [bulgur taneli buz taneleri] yağışını görebiliriz. Atmosferdeki nemin azalmasıyla, grapuel taneleri yoğun nemden olmadıgından dolayı erimeyerek yeryüzüne ulaşacak. Grapuel için en önemli hussus yoğun nem miktarı bunuda yarın akşam geç saatlerinde tepe yüksekligi 2 Km ulaşan stratus bulutlarının eşliginde kıracagız.


    Not: Skewt üzerinde ``İlerleyen saatlerde`` derken yarın akşam adına bahsedilmştir arkadaşlar.

  • Silivride kara dönebilmesi daha olası ama oradada dew point 1 civarlarında galiba Emin misin? Eğer öyleyse ilerleyen saatler için güzel bir haber olabilir.

    Bence kara dönüşmüş olabilir dew point yanılmışta olabilir foto atabilirsen atarmısın

  • Güneşli ' de kky devam ediyor. Sıcaklık ilerleyen saatlerde biraz daha düşese yağış kara çevirebilir. Silivri ' de şu an kar olabilir. Çorlu civarında şu anda kar yağışı varmış.

  • Efsane Semih hocam sana selam olsun. 2012 - 2013 yıllarında foruma üye olduğumda yapmış olduğun tutarlı tahminlerini hiç unutmuyorum. Uzun bir süre ara verdikten sonra foruma bugün tekrar geri döndüm. Bu seneyi bu şekilde kapatacak gibiyiz. Ocak ilk yarısı için beklediğiniz bir sitem var mı ? Uzun vade için sormuyorum her zaman sistemler değişkenlik gösterebiliyor.

  • silivri'de yağmur var şu an.Temenni ile meteorolojik hadise gözlemini ayırmak lazım...

    Silivri küçük bir yer değil arkadaşın konumu tam olarak ne bilmiyorum ama silivrinin batı sınır taraflarında görülmesi muhtemel gibi paylaştığım haritadanda bakacak olursan.

  • tekirdağ merkezde dahi kar görülmüş bu şu demek istanbulda kar görülme olasılığı çok yüksek 6 yıl tekirdağda eğitim amaçlı yaşamış biri olarak özellikle yükseklerde kar olacağına emınım. tekirdağ merkezde ne zaman yağdıysa yuzde 99 istanbuldada yağıyor.