İstanbul Özel Meteorolojik Yorum Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bugüne kadar trollemedim. Trollere de bir sürü laf ettim. Şimdi niye trolleyeyim?


    Son güncellemelerde şuana kadar hiç görünmeyen sinir bozucu senaryolar ortaya çıktı.


    forum.havaforum.com/attachment/19555/


    Bundan bahsediyorum. Soğuk geç giriyor ve soğuk girdiğinde yağış çoktan doğuya kaymış oluyor. WRF de aynısını vermiş. Hatta cephe yağışını tamamıyla yağmur olarak alacağımızı söylemiş. Normalde bu tür birkaç modelin öngördüğü şeyleri dikkate almam fakat son dakikaya kadar hiç ortada olmayan senaryoların 42 saat kala bir anda ortaya çıkması tedirgin edici. Daha dün bu modeller mükemmel çıktılar veriyordu. 17 Ocak 2016 sisteminde Mini 2004 geliyor diye foruma gazı verdiğimizde neler olduğunu hatırlıyorsunuzdur. Yine çok benzer bir dizilim var. Ufak bir değişiklik ile sistem kuşa dönebilir. O yüzden temkinli olmaya çalışıyorum. Zaten farkındaysanız sistem ilk göründüğünden beri model paylaşmak ve anlık modeli yorumlamak dışında hiçbir şey yapmadım. "Bence şöyle olacak" bile demedim.


    En son Euro4 çıktısına göre kar saat 20 civarı başlıyor, toplam 20-25 cm kar var. Bir öncekine göre 30-35 cm vardı ve hava karardığında saat 5-6 gibi cephe girmiş oluyordu. Geçen gün ECMWF Cumartesi sabahı için -12'ler veriyordu. Şuan öğle saatlerinde -10 ancak girebiliyor. Bu tür bozulmalar da beni şüphelendiriyor.


    Şuan sistem bozdu diyen trolldür. Ama verilerin biraz bozduğu doğru. Efsaneye de kestaneye de dönüşmesi mümkün hala. Umarım bozulma devam etmez ve bu haliyle gelir. Eğer bozmazsa 20-30 cm kar var. Daha da iyi olursa 40'lara çıkabilir tekrar beklenti.

  • wildleo1907 Hocam korkuttunuz. Pazartesi-salı yağmur alırsak sıradanın bi tık üstü bir sistem olur bizim için.

    O siklon hiç cikmayadabilir ama bıçak sırtı keza İstanbulda bu tarz soğuk girişlerinin ardından sağlam bir antisiklon alanının etkisinden bağımsız oluşan AB lerin bırakacağı yağış önce kar ardından kky ve yağmurdur. Cumartesiye kadar izleyelim.

  • Bu sistem bozulursa bu yıl kar için fos. Babası da gelse yağmur yağar.

  • @Root Kardeşim havadelisinin not defterini izliyorum.
    Onlar bile 30 cm diyor alcak kesimlere

    "Sahil semtlerinde 15 ila 25 cm, yüksek semtlerde 25-35 cm kar birikimi olacağını tahmin ediyoruz."


    En iyi koşulda bile kıyıların 25 cm'i geçmeyeceğini söylüyorlar. Hiç bir yerde 30 cm'den bahsetmemişler.


    Yanlış anlaşılmasın ben öyle bir şey söylemiyorum. Dediğim gibi ben sadece varolan verilerde bozulma olduğunu söyledim. Herhangi bir iddiam yok. Ben model yorumluyorum.

  • Root kardeşim adı üstünde hava tahmini.Senin dediğinde bir öngörü buda bir tahmin.Temennimiz böyle birşeyin olmaması.Ama senin bahsettiğin ocak sisteminde iki gün öncesinden sistemin etki alanının çok dar olacağı belli olmuştu ve öylede oldu.Bu sistemin kazık atma ihtimali olmamalı olursa forumu kapatırız...

  • Root kesinlikle tahminlerine,model yorumlamana hatta bilgine saygım sonsuz dediğin olmaz veya yalan söylüyorsun trolsün vs demeiyorum yanlış algılamazsan sevinirim fakat.31 kasımda 1 2 veriyle herkesi gaza getirdiğin ve kimse o kadar kar beklemiyorken sölediklerin ve son dakikada hiçbişey olmayışı bence sen o sistemin etkisindesin ve temkinli davranıyorsun benim şahsi fikrim bu.Tekrar belirtiyorum dediğin olmaz demiyorum,ama benim şahsi fikrim bu.

  • Bu saatten sonra ne bir modele bakarım ne de bir veri incelerim, artık arkama yaslandım önümüzde duran 5 günlük ekstrem soğuğu düşünüyorum ve bu bile beni yeterince mutlu ediyor.

  • wrf modeline hic guvenmiyorum gecen sistemde yagis verdigi zaman yagis olmadi yagis vermedigi zaman yagış oldu ama ecm de bir takım sıkıntılar oldu sistem suresiyle ilgili. Gfs de oluşacak tepki ab yagışın kar kky daha sonrada yagmura dönme riski taşıyor. Kısacası yağış miktari artarken soguma azalıyor. Yagis azaldikca soguma artiyor. Umarim istedigimizi aliriz. AMIN.

  • O siklon hiç cikmayadabilir ama bıçak sırtı keza İstanbulda bu tarz soğuk girişlerinin ardından sağlam bir antisiklon alanının etkisinden bağımsız oluşan AB lerin bırakacağı yağış önce kar ardından kky ve yağmurdur. Cumartesiye kadar izleyelim.

    Üstad o dediğin olay 2004 sisteminde de oldu iyi hatırlıyorum. Ama kardan yaklaşık 4 gün sonra oldu diye hatırlıyorum. Kar sonrasında yağmura çevirdi.Ama etkili olmamıştı o kadar.Umarım öyle birşey olmaz temennisiyle..

  • Siklonik sistem olunca son ana kadar da değişebilir.Bu bakımdan Root'un temkinli olması gayet normal ancak bu sistemin potansiyeli ve üst sınırı çok yüksek.Bunun hakkını vermeliyiz.

    Dediler ki “Gözden ırak olan gönülden de ırak olur”
    Dedim ki “Gönüle giren gözden ırak olsa ne olur.”

    MEVLANA

  • @Root sabahtan beri gazliyodun milleti kendin.. simdide cikmis diyorsun hic bi yerde 25 cm i gececek denmedi vs.


    Madem soylenmedide arkadasim son dakika dikkat cekmeyemi calisiyosun.. burda millete sabahtan beri gaz veren ben degildim sendin..


    İtimadim kalmadi sana tamam yagmur yagacak..