İstanbul Özel Meteorolojik Yorum Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arkadaşlar merhaba, 7-8 senelik tecrübelerime dayanarak bir öngörü paylaşmak istedim.


    Yağış şu an İstanbul'da yağmur olarak başladı. İlerleyen saatlerde biraz daha kuvvetlense de, yarın sabah şiddetini azaltacaktır. Rüzgarın öğleden önce karayele dönmesiyle, Trakya üzerinden soğuklar pompalanmaya başlayacaktır. Çatalca, Silivri hatta Avcılar rotasından, öğleden hemen sonra kar haberleri gelmeye başlayacaktır. Rüzgrın şiddetini arttırmasıyla, soğuk daha hızlı ilereleyecek ve akşamdan önce boğaz hattına kadar kar yağışı sokulacaktır. Akşamdan hemen sonra da Şile sahilleri hariç, tüm İstanbul'da kar yağışı görülecektir diye umuyorum. Şile için, yağışın gece itibari ile kar yağışına dönmesi daha olasıdır.


    Yağış, başladığı ilk saatlerde kar birikimi yapmayacaktır. Yer seviyesi yeterli soğumada olsa da, soğumanın birikmesi ve zemin tarafından benimsenmesi geceyi bulabilir. Geceden sabaha kadar olan süreçte sıcaklık ve yağış bakımından en kusursuz dilimi olarak geçireceğiz, İstanbul olarak. SKIRON'a göre yağışın 25-30 mm olması gerekiyor. Kıyılar ile yükseklerin pek farkı olmasa da, yer seviyesinden bariz yüksek yerler, daha fazla birikim yapacaktır.


    Cumartesi gün boyu ancak boğaz hattı ve Anadolu yakasında daha yoğun bir kar var gibi gözüküyor. ICON, NAEFS VE SKIRON'a göre İstanbul, 20-22 mm arası yağış alacak. Yer seviyesi soğuğu, donma derecesinin gün boyu altında kalacağından, yağış birikiminde herhangi bir eksiklik yaşanmayacaktır. Silivri ve Çatalca nispeten daha az yağış alabilir, özellikle öğleden sonra diye tahmin ediyorum. Yağış gibi çok değişken bir olgu için tahmin yapmak çok zor ve ustalık isteyen bir iştir. O yüzden santimetre işlerine girmiyorum.


    Pazar günü, Trakya ve İstanbul'un kuzeybatısı parçalı ve çok bulutlu, diğer semtlerde hafif kar sağanakları görülecek.Pendik, Tuzla gibi ilçeler, siklından etkilenmeye devam edebilir. 850 Hpa ve 700 Hpa rüzgar yönleri ve şiddetleri şuan için en uygun şartlar olarak gözükmese de, akşam saatlerinden itibaren kuzey ilçeler için, hafif ve orta şiddet DEK bantları görülebilir diye tahmin ediyorum. Konveksiyonel yağışlar da görülebilir. İlginçtir, Pazar gecesi sabaha kadar SKIRON, BOLAM ve POSEİDON, İstanbul'a 37-40 mm. arası yağış vermiş. Şehrin en doğu ve en batısı dışında yoğun bir yağış öngörmüşler. SKIRON, inanılmaz tutarlı bir modeldir, söyleyeyim.


    Sistemin 84. saatinde, Girit üzerinde bir AB alanı oluşuyor, 5000'de ki soğuğa tepki olarak. GFS,İstanbul'u bu AB konumu doğrultusunda Salı akşam ve Çarşamba kara gömmüş. Bakın mizah yapmıyorum, tamamen kara gömmüş. 35-40 saatlik bir yağış, eğer GFS'nin dediği gibi konumlanır ve üstümüze çökerse, işin tadı kaçabilir. Ağır bir kar olacağına benziyor. O AB ve yapacağı yağış hakkında yorum yapmak saçma olur, konumu değişebilir ama şuan böyle gözüküyor.


    Herkese iyi akşamlar, iyi forumlar.