İstanbul Özel Meteorolojik Yorum Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 2012 deklerinde kadıköydekiler ağlıyordu 2015 deklerinde Beylikdüzü tarafı coşarken merkez havasını aldı. Siklonun da öyle bir avantajı vardır bütün şehir aynı ölçüde etkilenir. İstanbulun efsanelerinde siklon vardır dek değil. Sizin efsane dediğiniz sistemlere ben gülüyorum. Evet 2015 17 şubat Beylikdüzü Başakşehir için efsanedir de peki ya asıl istanbul? Önemli olan merkezin o şekilde kar almasıdır. O kar merkeze yağsın ki ben ona efane diyim Yerel olmayacak bütün İstanbulu kapsayacak. O da ancak siklonla olur. 1987 2004 2008 sistemlerinde olduğu gibi. Deklere efsane diyenlerin yaşı bence kesinlikle 20nin altındadır. 2004 sistemini falan hatırlamıyordur. Hatırlasa zaten hep öyle oluşumlar kovalar.

    1987 2004 ve 2008 deki siklon destekli oluşumlarda dominant soğuk çekirdek-10 değildi ama 850 hpa da. Ben 41 yaşındayım siklon destekli ne kadar kar yağışı gördüysem özünde sağlam bir soğuk çekirdek ve devamında DEK destekli sistemlerin oluşturduğu kombine oluşumlar gelir aklıma.

  • Siklonların çekirdeği sıcaktır. Önemli olan siklonun arkasındaki yükseğin kuzeyden indirdiği soğuk havanın gücüdür. Sıcak hava ve soğuk hava karıştığında İstanbul üzerinde kar yağışı için yeterli sıcaklık olursa (bu sınır çoğu kişiye göre 850mb seviyesinde -10 ve altı) ilçeler arasında fazla bir fark olmadan ciddi bir kar örtüsü oluşturabilir. DEK için de benzer durum sözkonusudur eğer yeterli şartlar yoksa dek yağışları da cıvık olur. Dekin bir eksi yönü de sağanak şeklinde olduğu için ilçeler arasında ciddi farklar olabilmesidir. Sıcaklık yeterliyse siklon olduğunda Avcılara 30 cm yağmışsa Zeytinburnuna da Kadıköye de 30 cm yağar ama dek olduğunda Avcılar 50 cm olmuşken Kadıköy 1 cm olabilir. Sıcaklık sorunu olmadıktan sonra dek de siklon da çok güzel örtü yapar. Benim açımdan dek koyunun olmadığı yerde keçi gibidir. Bakın mesela Karamanda sıcaklık sorunu olmadığı için 80 cm kar bıraktı. Çünkü siklonlarda PW değeri de çok yüksek olur. Sıcaklık uygun olsa İstanbula da bırakıyor. Tabi İstanbulda sıcaklıklar kış ortasından sonuna doğru uygun olabiliyor. Aralıkta soğuklar tam oturmadığı için zayıf kalabiliyor. Ocak ortasından mart başına kadar olan dönem daha ideal oluyor siklonlu yağışlarda sıcaklık sorunu yaşamamak için. Dikkat ederseniz bütün bu efsane sistemler de bu tarih aralığında görülebiliyor. Aralıkta göremiyoruz.

  • @Bay Hava DEK efsanesi yaşadık İstanbul'da değil ancak :) 1 Ocak ve 24 Ocak 2016'da Bafra'da 70 cm kar vardı DEK ile.İnsanlar AB'nin attığı kazıklardan bıkmış gibi görünüyor forumda.DEK savunanlar bundan bahsediyor bence.DEK demek garantiçi olmak demek.AB de hep bir bilinmezlik var.Hep bir risk var.AB'li sistemler kıyılar için kumardır bence.

    Peki Bafrada 70 cm kar varken yanı başındaki ilçede kaç cm vardı? Dek de böyle kazıklar atıyor işte adama. Sıcaklık sorunu olduktan sonra dek de bir işe yaramaz. Önemli olan sağlam bir soğuk inmesi.

  • Ab ile efsane kovalayanlar bunun kaç yılda bir olduğuna bir baksınlar. Ben asla istemem sevmemde, son yıllarda ab ile aldığımız sistemlerde sürekli soğuk sıkıntısı çektik. Yaşım 34 2004 ü de gördüm,1987 yide hatırlarım. Ama asla ab kovalamam, benim için DEK candır. En azından soğuk sıkıntısı yaşamam gelen yağış kar düşer,kimisine 1 cm düşer kimisine 30 cm. En azında şakır şakır yağmur almam.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Görüntü mükemmel etki 0.


    Bunada razıyım.Sistem gelmeden önce de havada kar görsem iyi demiştim,80 rakımla konum olarak iyi bir yer olduğu için gördüm.


    Yoğun kar yağışı tam gaz devam :hfyeni (29): hava-kars323

  • @Baybars aralık ayında dek de şakır şakır yağmur bırakabilir. Bu biraz da İstanbul gerçekleriyle ilgili bir durum. Denizler iyice soğumalı ki kuzeyden inen soğuk daha zor ve daha az miktarda kırılabilsin.

  • @Bay Hava



    Samsun merkez tarafları hariç iyiydi yanımızda 15 km batımızda bir ilçe bizden fazla almıştı 95 cm Alaçam.Karayel olduğu için merkez izlemek zorunda kalmıştı.24 Ocakta Merkezde 25-30 cm alan yerler olmuştu DEK ile.1 Ocak günü biraz daha doğuda olan bir ilçe Terme +70 cm kar almıştı @Samet_113 de Termede idi o sistemde