İstanbul Özel Meteorolojik Yorum Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Batıdan itibaren düşüyor çiy noktası sıcaklığı yavaş yavaş doğuya kayacak ve il genelinde yağış kara dönecek. En geç dönüşüm Anadolu yakasının en doğusunda sahil kesiminde olur. Ayrıca Kumköy Şile arası sahil kesiminde de diğer ilçelere göre biraz daha geç kara dönüşüm olabilir.

  • Hava Delisinin Not Defteri açıklama yapmış. Her sistemde olduğu gibi yine senaryo söyledikleriyle bire bir uyuşacaktır.


    İstanbul'da şu saatlerde (çarşamba akşama doğru) tam kuzeyden (yıldız) fırtına şeklinde esen rüzgarla birlikte görülen yağmur ve karlakarışık yağmur, hava karardıktan sonra yerini yavaş yavaş kar yağışına bırakmaya başlayacak.
    Ancak son verilere göre sistemin soğuğu biraz zayıfladığı için, alçak semtlerde (özellikle de Anadolu Yakası'nın sahillerinde) sabaha kadar herhangi bir kar birikimi olacağını düşünmüyoruz, hatta buralarda yağışın kara dönmesi de sabahı bulabilir.
    Rüzgarın yarın (cuma) sabah saatlerinden itibaren kuzeybatıya (karayele) dönmeye başlayıp Trakya'dan daha soğuk hava getirmesiyle beraber kent genelinde sıcaklıklar 1 dereceye kadar düşecek, böylelikle yüksek semtlerde kayda değer bir kar örtüsüne yol açacak şartlar oluşmuş olacak.
    Önceki raporlarımızda da belirttiğimiz gibi, bu sistemde sahiller ve yüksek semtler arasında kar bakımından CİDDİ farklar ortaya çıkacaktır; örneğin Kadıköy Rıhtım'da kar belki çatılarda bile zor tutacakken (veya tutmayacakken) Beylikdüzü'nde, Çekmeköy'de 5-15 cm arasında bir kar kalınlığına ulaşılabilir, daha yükseklerde daha da fazla olabilir. Trakya'daki soğuğa daha yakın olacağı için Avrupa Yakası sahilleri de Anadolu Yakası'na göre daha şanslı olacak, mesela Bakırköy sahilinde de sürpriz birkaç santim ölçülebilir.
    Yarın (cuma) akşam saatlerinden sonra ise karayelin ve dolayısıyla soğuğun etkisinin kaybolması ile yağışlar birçok semtte tekrar karla karışık yağmur ve yağmura dönecek. Kent genelinde yağışlar 1 Ocak Pazar günü öğle saatlerine kadar yağmur, karla karışık yağmur ve kar olarak aralıklarla devam edecek.
    Yağışların önümüzdeki günlerde de fırtınaya birlikte yoğun (ıslak/ağır kar) şekilde gerçekleşecek olması nedeniyle enerji nakil hatlarında sıkıntılar ortaya çıkmaya muhtemelen devam edecektir, elektrik kesintileri sürebilir. Rüzgar şemsiye kullanımını da büyük ölçüde sınırladığı için, şemsiye yerine bere / kapüşonlu mont tercih etmekte fayda var.
    Bu sistem İstanbullu kar delilerini (dağ semtlerinde oturanlar hariç) kesinlikle kesmeyecektir, çare Godzilla sistemi... Onu da takip ediyoruz, bizden başkasına inanmayın, Allah taş yapar.

  • Hepimiz hemen kar yağsın istiyoruz kar sever olarak. Mamafih Allah cc en hayırlısını verirse güzel olur. Cevizli de bulunan ist. mgm bölge müd. ne 44mm yağış düştü gece 3den beri. Eğer saf kar olarak düşseydi şuan Maltepe kartal hattında en az 60 cm olacaktı ve daha da yağacak en 60 cm hariç. Sonuçta afet olacaktı.... Sizin hayr gördüğünüz şer olur Allah cc bilir siz bilmezsiniz... İki günde en az 25 mm daha yağış var diyor metogram. Akşam kar başlasın sahiller 20 cm olacak inşa AllahurRahman