30 Kasım Sistemi İstanbul

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 6 gündür, modeller ya sabah bozdu akşam düzellti, ya akşam bozdu sabah düzeltti, yada bütün güncellemelerde sistemi yok edip forumda ciddi moral bozukluğuna neden oldu. Ben de ilk günden beri ısrarla modeller ne zaman bozduysa düzelecek diye inat ettim. Çoğu modelin düzelmesine rağmen GFS bir türlü dönmeyince savaş ilan etmek zorunda kaldım. Savaşın ikinci gününde @tahminci @Merteoloji57 @Hasan Can ve @Snow Dayin de desteğiyle diğer tüm modeleri yanıma alıp GFS'ye karşı ağır bir saldırı başlattım. Ertesi gün askerlerini büyük ölçüde kaybeden GFS savaş tazminatı olarak 850 hPa'da -8 izotermini İstanbul'un çok yakınlarına vermeyi kabul etti ve savaştan çekildi. Fakat aynı günün akşam çıktısında saldırmazlık paktına uymayarak -8'i İstanbul'dan geri çekince, yeni bir saldırı daha başlatmak zorunda kaldık. Önceki savaşta zafer elde etmemize rağmen bu savaşı kaybettik. Böyle olunca forum da artık kazanacağımıza inanmamaya ve söylediklerimize güvenmemeye başladı. Acaba kar yağmayacak mı sorusu ortaya çıktı. Fakat ben ısrara devam ettim. "İlk gün söylediğim gibi" dedim, "kıyılar saf kar alacak, yükseklerde de yer yer örtü olacak."


    Bugün itibariyle nihayet savaşı kazandık. (Mert kazanmasına rağmen abartılı son durum bildirileri sebebiyle mağlup sayılacak. :hfyeni (18): ) Bu başarıyı elde etmemizde bize en çok istikrar abidesi CFS yardımcı oldu. GFS'nin ısrarına, saldırılarına rağmen vazgeçmedi ve hala bile İstanbul'a -10 veriyor. Neyse, daha fazla geyik yapmayıp tahminime geçeyim.


    forum.havaforum.com/attachment/10909/


    Bu gece Kayışdağı, Aydos ve Alemdağ yoğun kar alacak. Fakat ıslak hazne donma seviyesi 600 metrenin altına düşmediğinden gece boyunca ne kıyılarda, ne de yüksek ilçelerde saf kar beklemiyorum. Geç saatlerden itibaren karla karışık yağmur ve ardından sulukar görülecek. Yer yer seyirlik olabilir. :hfyeni (29): (Kara benzettiğiniz ve sulukar dediğiniz ne idüğü belirsiz yağıştan bahsetmiyorum, gerçekten sulu kar yağacak.)



    forum.havaforum.com/attachment/10911/



    Sabah saatlerinde ıslak hazne donma seviyesi 300-400 metrelere kadar inecek ve deniz etkisi de başlamış olacak. Bazı yerlerde saf kar da görülecek. :hfyeni (29): Kıyılar da bu "bazı yerler"e dahil olur mu belli değil, olabilir, yarın sabah göreceğiz zaten. @tahminci olur diyor. Ben o kadar risk almıyorum, şuana kadar aldığım yetti. :hfyeni (18): 



    forum.havaforum.com/attachment/10912/


    Öğle saatlerinde hava ısınacak fakat 850 hPa sıcaklığı düşmeye devam edecek. Dikey sıcaklık farkının artmasıyla DEK'ler de güçlenecek. Bu kütleler çoğunlukla yer yer kuvvetli graupel sağanaklarına neden olacak. Çiy noktası düşük olduğundan sıcaklık yağış anında hızla düşecek, bazı yerlerde kar yağışı da görülecek. Öğle saatlerinde, Kasımda, İstanbul'da. :hfyeni (29):


    2002ocak.png


    Dikkat! Bomba geliyor. Akşam saatlerinde ve daha çok geceye doğru DEK bantları oluşmaya başlayacak. Kıyılar dahil il geneli saf kar alacak. :hfyeni (29): :hfyeni (29):


    "Ee yükseklerde örtü noldu, hani değiştirmemiştin tahminini?"


    Yükseklerde sağanakların kuvvetli olduğu yerlerde -bu, kar sağanakları bazı yerlerde yoğun olabilir demek oluyor- hafif örtü de oluşabilir. Hızla eriyecek elbette, fakat İstanbul'da Kasım'da örtü olasılığından bahsediyoruz. :hfyeni (29): :hfyeni (29):
    Erimesini de sıkıntı yapmayın yani. :hfyeni (18):


    Sistem doğrudan İstanbul'a indiği ve bugüne kadar sistemi hep İstanbul konusunda takip ettiğim için İstanbul dışına tahmin yapmadım. Fakat soran olursa cevaplayabildiğimi cevaplayacağım.


    Yazıya dikkatli bakın. Toplam 6 gözlük yapıyor. Onu da değiştirmedim. :D


    Bu arada o GFS değişecek, -8 girecek. Hala. :thumbup: :gun_bandana: