Hava Durumunun İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkisi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • İnsan karmaşık bir vücut ve ruh yapısına sahip olması sebebiyle, değişkenliğinde havadan sudan sebepler de rol oynayabilir. Örneğin kişinin keyif aldığı mevsimi, onun doğum yılına bağlamak bunlardan biri. Yaz ayında doğan kişiler yazı daha çok sever, kış mevsiminde doğanlar kardan ve yağmurdan haz alır diye bilinir. Bunun anlık ruh haline etkisi olmakla birlikte karakteristik boyuttaki etkilerinden de bahsetmek mümkün. Mevsim tercihlerinin insan psikolojisi ve karakteri hakkında verdiği bazı ipuçları vardır.Bu başlığımda da sizlere ufak tefek derleme yapmaya çalıştım aslında mevsimlerin insan psikolojisi üzerindeki betimlemeleri tamamen gerçek(nesnel) olgulardan oluşmaz. Şöyle ki bir insan yaz mevsiminde doğup kış mevsimini de sevebilir. Ve kış mevsimini sevdiği kadar, bir o kadar da cana yakın olabilir veya kış mevsiminin genel özelliği olan içekapanıklığı da taşıyabilir... Peki bizim kadar kar ve kış mevsimi hastası olan forumdaşlarımızın mevsimi hangisi hiç düşündünüz mü ? Çoğunuz kış mevsimi dediğini duyar gibiyim. :)
    YAZ MEVSİMİ

    Yapı olarak şakacı, konuşkan, neşeli, dışa dönük insanlar yaz mevsimiyle daha çok örtüşür. Yaz ayının hareketi, ışığı, kalabalığı, sesi, rengi, karakter olarak benzer özellikleri taşıyan insanları cezp eder. Bu karakter tipindeki insanlar sıkıntılarını rafa kaldırır veya kolay ulaşamayacakları yerlere koyarlar. Daha çok renkli ve pozitif yönleri ağır basar.
    KIŞ MEVSİMİ

    Kış mevsiminden, kardan, soğuktan haz alan insanlar ise genelde hayata dert ve üzüntü yönüyle bakan, gergin, kalabalığı sevmeyen ve sosyal yönü zayıf kişilerdir. Kış mevsimindeki sessizlik, içe dönüklük, evi kapanmışlık hali ve ölü tabiat, bu ruh yapısındaki kişilere daha çok hitap etmektedir.
    SONBAHAR

    Sonbaharı sevmek herkesin sahip olabileceği bir duygu değildir. Zira son bahar ölüme bir adım kalayı hatırlatır, doğa yavaş yavaş sona yaklaşır, doğanın ölümünün adım adım izlendiği bir evredir. Bu, insanın da ölümünü ve sonunu çağrıştırır. Ayrılık, üzüntü, keder ve bir yok oluş hissedilir bu mevsimde. Son baharı seven insanlar ruhen olgunlaşmış, hayatın şirin yüzüyle birlikte acı gerçeklerini de soğukkanlılıkla karşılayabilen insanlardır. Onlar ne dertle depresyona girer ne de sevinçle ne olduğunu şaşırır. Sonbahar insanı güçlüdür.
    İLKBAHAR

    İlkbahar, yazın sinyallerini veren bir mevsim. Fakat ne oluşmuş bir yaz ne de tam olarak bitmiş bir kış var. İkisinin arasında bir hava. Bu durumu insanın küçüklük dönemindeki masumiyetiyle uyarlamak yerinde olur. İnsan yaşamının ilk evreleri de yeni bir oluşumun başlangıcıdır. Bu bağlamda ilkbahar, masumiyet ile sembolize edildiğinde, çocuksu insanların ilkbaharı daha çok sevdiğini savunabiliriz.

  • İLKBAHAR İNSANI
    Herşeyin ortasını bulabilen, sevecen insanlardır. Çoğu kış ayındaki dondurucu soğuğu ve yazın kavurucu güneşini sevmez. Genel olarak psikolojik mesleklere yatkın ve içi kıpır kıpır olan insandır. Monotonluktan hoşlanmaz, hareket etmez. Muhabbeti bazen sıkıcı olur. Diğer insanlara oranla güneşin batışını seyretmeyi daha çok sever. Genel olarak pozitif düşünmeye çalışır. İlkbahar insanı olarak bir bayanın (diğer kadınlara oranla) en çok hoşlanacağı hediye çiçektir. Papatyaları ve çimlere uzanıp kafa dinlemeyi severler. Sevdiği meyveler arasında incir, elma ve üzüm ön sırada olur.
    KIŞ İNSANI
    Sobanın üzerindeki kestane en sevdiği şeydir. Kışın soğuk anları onu katı bir kişiliğe sahip kılsa bile aslında içinde yumuşak huylu bir insan yatmaktadır. Şömine sesi ona her zaman huzur verir, sıcak tuttan iyecekler ve giysile her zaman favorisidir. Genelinin yüzü bembeyazdır ve etrafından "peynir gibisin" tepkisini alabilirler :) Kardan adam yapmak favori eğlencesidir. Yaz aylarında gördüğü kar tanesi veya kardan adam gibi ufak süslemeler onu mutlu edebilir. Sevdiği hediyeler genel olarak ufak biblolar veya kalın tarz giysilerdir. Kış kadınının en büyük sorunu da kalın kıyafetlerin onu şişman göstermesi olsa bile bunu kış sevgisi uğruna görmemezlikten gelebilir. En sevdiği meyveler arasında elma, nar ve kivi bulunur.
    YAZ İNSANI
    İçi nutella gibi tatlı ve yumuşaktır :)) Kış/sonbahar aylarında havanın en ufak bir derece artışında şort giyme meraklısı olurlar (genellikle kadınlar). Güneşi görmesi içindeki o şen şakrak insanın belli olması için yeterlidir. Terlemek onun kitabında yazmaz. Mayo ve bikinilerinin yanında plaj havlusu 4 mevsim hazırdır. En sevdiği şey de şezlong da uzanıp, güneşlenmektir. Dolabının %50 sinden fazlası yaz kıyafetleri ile dolu olur. Her zaman yaz gelse de havuz başında/ sahilde meyve kokteyli içsem diye bekler :) Soğukluk namına sevdiği tek şey karpuzdur. Kış alarında her zaman bir tarafı eksik gibi hisseder ve kişilik olarak da çok şefkatli ve cana yakın olurlar. Hediye olarak da orjinal fikirler taşıyan farklı tarzda eşyalar severler.
    SONBAHAR İNSANI
    Sonbahar insanının istisnasız hepsi hüzne ve şömine başında içilebilecek kahveye aşıktır. Yalnız kalmayı sever, gelecek hakkında çok fazla hayal kurarlar. Bir çoğunun kalbi şefkat doludur. Dışarıda esip saçlarına dolanabilecek en ufak bir meltem onları mutlu edebilir. Sade bir kişiliğe sahiptir. 6. hisleri diğer insanlara göre çok daha kuvvetli olur. Yazın bitimi ve kışın gelişi arasında kalan bu insanlar mükkemmel bir anın bile sonunu fark edebilir ve ona göre yaşarlar. Geneli çok sakin ve sessiz olur. Sessizlikleri aslında onlar için çok şey ifade ederken, diğer insanların onları anlaması (genel olarak) pek mümkün olmaz. Sessiz olabilirler ama iç dünyalarında istedikleri bir şey varsa onu kazanabilmek için çok fazla çaba sarf ederek, inat ederler. En sevdiği meyveler arasında mandalina, muşmula ve kızarmış sulu armut bulunur. Genel olarak sade ve küçük hediyelerden hoşlanır, en ufak bir şeyde mutlu olurlar :)

  • Uzmanların söylediği kadar uç noktalarda değilim ben şahsım adına. Şöyle ki Kış mevsimi bende aslında biraz hüzün bulanıklık,içekapanıklık olarak görülüyor. Ancak bunlar genelde dezavantajlı tarafı, Bir de kışın o yağan kardaki sanki kar yağışının masumiyetinde dışarıda herhangi bir kötülük olmayacakmış hissiyatı ve kar yağışının şahsım adına beni koruduğu iç güdüsü ile hareket etmekte sanırım ben ve benim gibi hava delisi insanların ayrı bir özelliği olsa gerek. :)

  • Güncel arkadaşlar........ Önceden açtığım konulardan birisiydi. Malum ağır ve çetin kış şartları yavaş yavaş ülkeye yaklaşırken herkesin bu ara mevsimsel psikolojisi nin tam anlamı ile tavan yaptığı kanısına varmaktayım. Bunda en büyük etken bence "herkesin istisnasız" kar sever vb kış şartlarından memnun kalışı kalp atışının artması, adrenalinin tavan yapması,mutluluk hormonlarının tavan yapması en büyük etkenlerinden sadece bir kaçı belki de :) ... bir de bizim memleketin insanı ve özellikle havaforum ve belki de kendimden uyarlamış olacağım ama kar yağdığında herkes cam kenarında kar yağışını izler ama dışarda kar topu oynamaya yeltenmez hele ki o kar yeni yeni yere tutarken insan o beyazlığa sadeliğe belki de kıyamaz, yoldan bir tane adamın biri geçer ayak izi bırakır, içten içe ona kızarız çoğu kez :) en azından ben yaşadım ve bir çok arkadaş bunları yaşamıştır. Tam o anda pencerenin kenarında siz kar yağışınızı izlerken, bir tane arabanın aşağıdan yukarı geçişinde içiniz cız eder. "Aman be kardeşim; sen de başka geçecek yol bulamadın mı? içine ettin güzelim yerdeki taze ve el değmemiş karı" dercesine bakış atarsınız. Ve en sonunda dayanamazsınız dışarı çıkarsınız... eee artık kar tam anlamı ile kendini göstermiştir ve yerdeki kar, tam da kar topu yapma kıvamına hatta kardan adam kıvamına gelmiştir. Ben 30 yaşında adamım inanın bunları geçmişte bir çok kez yaşadım ve bir çok arkadaş da yaşamıştır. Hala da iddialıyım. Aynı şeyler tekrar olsa çocuk gibi pencerenin başına geçer sobayı yakar( tabi sobalı ev bu devirde kalmadı ama ) o muhteşem kar yağışını izlerim. Ve sonrası yukarıda anlattığım gibi olur. Annem hep şöyle der: "Oğlum sen hiç büyümeyecek misin? hala ne anlarsın şu kardan... anlamadım gitti." der. Bende ona:"Anne ben çocuk değilim ama inan ki; içimdeki çocuksu ruhu dışarı çıkarabilen tek etken de bu " derim. :) Emin olun ben ve benim gibi bir çok arkadaş bu yazılarımı okurken : "aaaa aynı ben " diyecek. Ama öyle arkadaşlar. Kimine göre "kar sevdası" hastalık gibi, takıntı gibi görünse de; benim gözümde ve nezdimde hiç de öyle olmadı; aksine, ben halimden çok memnunum. Benim için neşe kaynağı, huzur bulduğum ve belki de şu dönemleri biraz olsun bazı pislikleri, keşmekeşliği, kargaşalığı, huzursuzluğu, örtecek ve hayatın tüm kirliliklerini yalandan da olsa belli süreliğine de dahi olsa örtebilen, "ALLAHIN" en büyük lütuflarından biri ve en mükemmel doğa olayı. "YÜCE MEVLAMA" şükürler olsun. ;)

  • Kış mevsiminden, kardan, soğuktan haz alan insanlar ise genelde hayata dert ve üzüntü yönüyle bakan, gergin, kalabalığı sevmeyen ve sosyal yönü zayıf kişilerdir. Kış mevsimindeki sessizlik, içe dönüklük, evi kapanmışlık hali ve ölü tabiat, bu ruh yapısındaki kişilere daha çok hitap etmektedir.


    beni anlatmıssınız