Doğa ve Kış Bağlantısı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu olaya her ne kadar inanmasamda, ağaçlar yapraklarını üstten dökmeye devam ediyor burada, genellikle üst tarafları çıplaklaşmaya başladı ağaçların.


    Geçen kış önceside aynısını yapmışlardı.

  • Bu olaya her ne kadar inanmasamda, ağaçlar yapraklarını üstten dökmeye devam ediyor burada, genellikle üst tarafları çıplaklaşmaya başladı ağaçların.


    Geçen kış önceside aynısını yapmışlardı.

    Hocam öyle üstten dökmeye bariz şekilde devam ediyor. Ama şu son aylardaki kuraklığı görünce insan kuru soğuklu bir kıştan korkuyor... Umudumuz kesilmez tabi bekleyeceğiz bakalım.

  • Yaprak dökümü ağacın susuz kalmasından dolayı bir reflekstir.Yağış rejimi eskiden normalken ağacın susuzluğu soğuk kışlar öncesi toprağın soğumasından dolayı sular donar erken dökerdi yapraklarını.Şimdilerde ise kuraklık nedeniyle erken döküyor bence...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Merhaba pek fazla marketten pazardan alışveriş yapmıyoruz bağımız bahçemiz olduğu için, ve memleketteki akrabalarımın da bağ bahçe sahibi olduğunu çiftçi akrabalarım olduğunu belirteyim. Öncelikle yaprakların üstten daha fazla dökülmesi ve bu sene önceki senelere oranlara daha hızlı döküldüklerine şahit oldum. Evet yağışsız dönemin etkisi çok büyük ben ayrıca bu sene Ekim Kasım aylarında pastırma yazı sıcaklarının pek etkili olduğunu düşünmüyorum. Yani geçtiğimiz senelerde Kasım ayında bile hırkayla sokakta gezebiliyorduk ama bu sene sıcaklıklar genel olarak 20 derecenin altındaydı bu belirttiğim aylarda. Ayrıca susuzluğun sebep olduğu bir diğer sonuç da benim çok dikkatimi çekti, meyve ağaçlarındaki meyvelerin büyümemesi. Ağaç çok döl dökmüş çok meyvesi var ama küçüçük. İzmit'te oturuyoruz. Sahil kısmı olduğu için iklim yumuşak geçer. 24 çeşit ağacımız var bahçemizde ve armut elma tarzı ağaçlarımızın genel sıkıntısı büyümemek oldu. Babam 60 yaşındadır köyde büyümüş bir insan toprağın kimyasını bilir. O bile ilk kez bu kadar tuhaf bir durumla karşılaştığımızı söylüyor. Memleketteki akrabalarda da aynısı olmuş. Elmalar angelica erikler falan küçüçük küçüçük kalmış dalda. Susuzluktan olduğunu düşünüyoruz biz. Bakalım inşallah tekrarı yaşanmaz. Çiftçi eniştem de aynı fikirde.

  • Yıllardır yaprakları takip ederim, eğer aralığın sonuna kadar tamamen dökülürlerse o kış sert sistemlere daha açık oluyor... ancak ocak ilk haftası içinde tamamen dökülürlerse o kış yumuşak geçmeye daha meyilli oluyor...

  • Bu tamamen bir rastlantı bence. Ayvanın çok olduğu bir yıl kış sert geçince bu efsane de ortaya çıkmıştır.

    Ayva nasıl bol olur, benim tahminim ilkbahar erken donlarına çiçekleri yakalanmazsa bol meyve olur.

    Ama çiçekleri donarsa martta nisanda falan meyve daha az olur.

    Birde bol yağışla ve topraktaki besin vs fazlaysa bol olur.

    Gelecek kışla ilgisi yok belli zaten de esasen geçen kışla ilgili bence:)

    Ona bakarsanız ayva üreticileri bu işi profesiyonel olarak yapıyorlar sulaması gübrelemesi ilaçlaması labaratuar analizlerine göre onlarda ayva en kötü senede bile bol:)

  • Bu sene gecen seneye gore yapraklardaki dokulme daha cok oldu. Hatta son yillardaki en iyisi. Kis ile ilgili ipucu verecekmi gorecegiz.

    Evet güzel bir dökülme oldu.

    Trakyada fidanlarda bile yaprak kalmadı ki findanlar büyümeye iştahlı olduğundan geç döker.

    Geçen sene Aralık sonuna dek sürmüştü sararma-dökülme.