Doğa ve Kış Bağlantısı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • "Gençliğimizde yokluk yıllarında arazilerimize mutlaka incir ve ayva ağacı dikerdik. İncirin meyvesini kurutup, ayvayı da uzun kış gecelerinde tüketirdik. Büyüklerimiz 'Eğer incir ve ayva ikisi birden çok olursa kış sert ve uzun olur. İncir olmaz ayva olursa bu, kurak ama

    sert kışın habercisidir' derdi. Bu yıl fazla olması nedeniyle inciri kurutmaya yetişemedik. Ayva ağaçlarındaki ürünler de bolluktan dalları kırıyor. Bu da kışın sert geçeceğinin işaretidir. Eğer ayvayı pazarlama şansımız olmazsa mahsul bağlarda kalacak.” 2007 ekim haberi


    incir-ayva durumları nedir?

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • @4 Şubat Abi ayvaları henüz gözlemleyemedim fakat incir epey boldu. Gittiğim her yerde incirin bol olduğundan bahsedildi ve kendimde gözlemledim. Bu sene herkesten "incire doyduk" sözünü duydum. Çürümeden yiyin diye herkese ikram ediliyordu.. :)

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • @4 Şubat hocam incir bizde boldu bu sene. 2016 yılında da öyleydi. Geçen sene ise azdı.

    Ayvayı çok takip edememekle beraber burada bol olduğunu forumda bazı arkadaşlarımız dile getirmişti diye hatırlıyorum

  • Ayva ile ilgili raporlar karışık geldi.Bolluktan dolayı en düşük fiyat 2013 iken en yüksek fiyat ise 2007 de.2 kış da iyiydi sanırım...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Ne ayvalarda bir bolluk var nede kavaklarda belirgin bir sararma veya dökülme.Geçen sene ile kıyaslarsak ayva dalları kıracak kadar çok boldu, kavaklarsa daha sararmıştı bu zamanlar.

  • Her ne kadar çok bağlantısını kuramasam da (çünkü tersi çıktığı zamanlarda oluyor) bu sene özellikle pendik-gebze hattında rastladığım tüm ayva ağaçlarında inanılmaz ayva bolluğu var..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • öncede söylemiştim doğru bilinen atalarimizin söylediği yanlış laflardan biridir ayva konusu.ayva geçtiğimiz seneyle alakalıdır.agac sararması ise yağış ve soğukla çok alakalı bir konu susuz bi yaz geçirdiyse üstte eylül 'de bile sararma olur.normal sararmanin nasil olduğunu görmek için normal bi yaz ve eylül ekim ayi görmemiz gerek.brnim dikkatimi çeken tek şey kasım 'ın nasıl bir ay olduğu soğuk mu sıcak mı kar yağışları olmus mu önemli bence bu

  • Yer: Kdz. Ereğli (Rakım ~ 100m)

    Tarih: 05.10.18


    Sarı erik türü meyve ağacının yapraklarının çoğunu dökmesi sonrası havaların az serin ve sakin geçmesi nedenli tekrar çiçek açması durumu gözlemlendi.



    8zBL2a.jpg







    LDrRAo.jpgb63EDb.jpg

  • Ağaçların son görüntüsü


    Yaprak dökülmesi belirgin olan ağaçlarda, üstten dökenler yaklaşık yüzde 30

    Alttan dökenler yüzde 15-20

    Alt-üst yapraklarını eşit atarak, kış moduna girmeye hazırlanan ağaçlar ise yüzde 50'lik bir dilime sahip gibi görünüyor.

  • YTÜ Davutpaşa yerleşkesindeyim ağaçların adlarını bilmiyorum ancak birçoğu ya üstten dökülmüş ya da üstten sararmış durumda.