Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Tüm modellerin bir arada olduğu C3S Multi-Model Sezonluk tahminine bugün Ekim ayı güncellemesi geldi.

    2024-2025 Kış mevsimi tahminleri pek iç açıcı değil.

    Neredeyse tüm modeller Kış Mevsimi boyunca Ülkenin güneyini, Ege ve Akdeniz'i normallerin altında yağış / Kurak gösteriyor.

    Modelleri tek tek incelediğimde sadece DWD (ICON) modeli Kış mevsimi boyunca en fazla yağış veren model olmuş. ECCC modelide Ege ve Akdeniz bölgelerini ise normallerin üstünde yağışlı göstermiş.

    Kısacası, Ilık ve özellikle Ülkemizin güneyinde Kurak bir Kış sezonu olması bekleniyor. (Ilık olması demek şiddetli soğukların gelmeyeceği anlamına gelmiyor.)

    Umarım Kasım ayındaki güncellemede özellikle Yağış anlamında daha olumlu bir güncelleme görürüz.

    Kış mevsimi boyunca hafif La Nina ile birlikte, Kasım ayında -NAO daha olasıyken, Ocak ve Aralık aylarında +NAO daha olası gibi duruyor.


    C3S Multi-Model Sezonluk Tahmin Kış mevsimi boyunca Yağış tahmini : Ülkenin güneyi Kurak.


    DJF 2024/2025


    DJF 2024/2025


    DWD (ICON) modeli yağış tahmini:


    NDJ 2024/2025

  • 2011 Kasım ayından sonraki En Soğuk Kasım ayı mı?

    Değişime fazlasıyla açıktır.

    (Not: Geçen seneki 2023 Kasım ayı, tarihin En Sıcak Kasım ayı olmuştu.)


    Soğuk bir Kasım ayı olacak gibi duruyor ancak son tahminlere göre Avrupa'da ve ülkemizin batı kesimlerine kadar uzanan Yüksek Basınç nedeniyle zaten uzun süredir Kurak giden Ege, Akdeniz ve İç kesimlerde Kasım ayının ilk 15 gününü kaybettik.

    2011 Kasım ayınıda, yine bu Kasım ayındaki gibi Avrupa'da ciddi bir yayılım gösteren ve uzun süre etkili olan Yüksek Basınç nedeniyle Türkiye geneli soğuk ve kurak bir ay olarak geçirmişti.

    Kasım ayının 2. yarısına ise ilerleyen günlerde tekrardan bakacağız.


    NOAA ve CanSIPS modellerine Kış Mevsimi tahmini için Kasım ayı güncellemesi geldi:

    NOAA modeli 1 hafta-10 gün içinde tekrardan güncelleneceğinden çok güvenilmemeli. NOAA modelinde Ocak ayı için Orta Akdeniz değil, Doğu Akdeniz daha aktif görüldüğünden ülkenin güneyi ve doğusu yağış bakımından daha şanslı olurken batı kesimlerinde kuraklık riski devam edeceğini gösteriyor.

    CanSIPS modelinde ise Aralık ayında ülkenin batı kesimlerinde Yağış miktarını artırmış. Kış Mevsimi boyunca İngiltere-İskandinavya üzerinde sürecek Yüksek Basınç nedeniyle ve Türkiye için Kurak bir Kış mevsimi göstersede bu tahminden ufak oynamalar ile potansiyeli çok iyi olabilecek sistem(ler) çıkarabileceğimizi düşünüyorum.


    10 gün sonra çıkacak tüm modellerin ortalaması alınarak oluşturulan C3S Multi-Model Sezonluk güncellemesine tekrardan bakacağız.


    CanSIPS Kasım-Aralık Yağış Ortalaması (GİF şeklindedir.)


    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfsv2fcst/imagesInd3/euPrecMonInd3.gif


  • Latest Winter 2024/2025 Snowfall Predictions: A Slow start but with a Late surprise
    Snowfall season over the United States and Canada is forecast to have a slow start, but the second half of Winter shows a snowfall increase
    www.severe-weather.eu

    ECMWF ve UKMO'nun Ekim ortasından sonuna kadar olan dönemdeki verilerle hazırlanmış kış ayları için kar anomali haritası çıkmış.

    ECMWF

    UKMO

    Ekim ayındaki tahminin Eylül ayindaki tahmine göre değişimi ise olumlu yönde.

    ECMWF

    UKMO

  • Erken kış her zaman için ülkemize dezavantaj olmuştur. Avrasya bölgesine erken inen soğuklar bu bölgeye Ural yükseği bırakır ve bütün kışı ziyan eder gider. İstisnai olarak 2011 ve 2016 sonbahar aylarında yaşadığımız erken kış varyasyonları bizlere avantaj olarak geri dönmüştür. Umarım bu sene 2011 ve 2016 nın devamını yaşarız.

  • Şu istatistik sonbaharlarımızın nasıl değiştiğini ayan beyan ortaya koyuyor. Artık yağmurlu, şemsiyeli sonbaharlar yerine sisli, puslu yüksek basınçlı bir mevsime geçtik. Ancak şunu da belirtmek lazım yaşadığımız her kurak sonbahar birbirinin aynısı değil geçtiğimiz yılı sürekli Afrika atakları ve pastırma yazıyla geçirirken bu yıl kuzey koridorumuz açık şekilde yağmur yağmasa da devamlı kuzeyli rüzgarların etkin olduğu bir patern yaşıyoruz. En son böyle bir sonbaharı 2021'de yaşamıştık sonra 2022 kışı gerçekleşti yani umudu kesmeyelim aksine eldeki veriler bu kıştan umutlu olmamız için fazlasıyla yeterli. Her şeyi burada anlatmayacağım ancak şu an canımız sıkılsa da kışın er geç bunun meyvesini yiyeceğiz bol ayazlı soğuk bir kış bizi bekliyor inşallah yanılmam..

  • Modellerin ortalaması alınarak oluşturulan C3S Multi-Model Sezonluk tahminine bugün Kasım ayı güncellemesi geldi.

    Kış mevsimine 3 aylık ortalama olarak baktığımızda zaten uzun süredir Kurak giden bölgeler için normallerin altında yağış tahmini devam ediyor. Ülkenin batısı, güneyi ve iç kesimleri kış sezonunu 3 aylık ortalamaya göre normallerin altında yağış ile kapatacak.

    2024 Aralık ayı:

    Neredeyse tüm modeller bu Aralık ayında yağış bakımından Akdeniz'in aktif olmayacağını yani Türkiye için Kurak sürecin devam edeceğini gösteriyor.

    2025 Ocak ayı:

    Modeller bu Ocak ayında artık yağış bakımından Orta Akdeniz havzasının harekete geçmeye başlayacağını göstermiş ve Türkiye için Aralık ayı kadar olmasada yinede normallerin altında yağış tahmini çıkmış. Ancak bu Ocak ayında kuzeyden sarkacak sağlam bir soğukta şanslı olursak güzel sistem(ler) yakalama potansiyelimiz olduğuna inanıyorum.

    2025 Şubat ayı:

    Modeller bu Şubat ayında ise artık yağış bakımından Akdeniz'in en aktif dönemini işaret ediyor. Ülke genelinde önceki aylara göre daha yağışlı bir ay olabilir. Yinede etkili sistem(ler) yakalama potansiyelimiz olduğuna inanıyorum.


    Modelleri tek tek incelediğimde hepsinin tam olarak mutabık olmadığını gördüm. JMA modeli Kış mevsiminin tamamını Kurak bir şekilde kapatırken, Met Office modeli ise Doğu Akdeniz'in daha aktif olacağını göstermiş.

    Fakat neredeyse tüm modeller Aralık ayını ortalamanın altında yağış ile kapanacak olmasında hemfikir. Ülke genelinde etkili yağışlara Ocak ayı itibariyle kavuşacağız gibi duruyor.

    Ancak ben yinede modellerin tahmin ettiği kış sezonundaki Z500 anomali haritalarındaki Yüksek Basınç konumu nedeniyle sürprizlere açık bir Kış sezonu olmasını tahmin ediyor ve potansiyeli yüksek, etkili sistemler alabileceğimize inanıyorum.


    Jan 2025 (T+1464)

    Feb 2025 (T+2208)


    Dec 2024 (T+720)

    Jan 2025 (T+1464)

    Feb 2025 (T+2208)

  • Aralık ilk haftası ve ilk yarısı genelinde kışın ilk etkili soguk dalgası gelecek kuzey kıyılarda özellikle karadenizde ilk kar yagısı ihtimalini gfs’nin bekledigi gibi kasımda degil aralık ilk yarısında daha etkili görüyorum.Karadeniz odaklı bir sistem olabilir bahsettigim.

    Bazı modellerin uzun vadeli tahminleri de bu şekilde.