Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)


  • Kış mevsimi boyunca ülkemize şiddetli soğuk hava dalgası gelmediği için Bugünlerde özellikle Marmara Denizi başta olmak üzere Tüm Denizlerimizde deniz suyu sıcaklığı normallerin çok üzerinde seyrediyor. Temmuz ve Ağustos gibi yine başta Marmara Denizi olmak üzere denizlerimizde rekor derecede deniz suyu sıcaklıkları karşılaşma ihtimalimiz var. Bu durum hortum, şiddetli yağış gibi şiddetli hava olaylarının artmasına neden olacak gibi duruyor.


    Bu arada Atlantik Okyanusu'nun bugünlerdeki deniz suyu sıcaklığı anomalisi, normal bir senede Temmuz ayında görülen deniz suyu sıcaklık anomalisine eşit. Kayıtlı tarihte eşi benzeri görülmemiş şekilde normallerin çok üzerinde deniz suyu sıcaklığı var. (1. Görsel) (Bu durum aynı zamanda bol AB üretmesi nedeniyle içinde bulunduğumuz 2023-2024 Kış Mevsiminin Türkiye'ye gelecek olan etkili soğuk hava dalgalarına engel oldu.)

    Atlantik Kasırga sezonuna çok yüksek deniz suyu sıcaklıklarıyla girilecek. Bu durum sadece Atlantik için de değil, Dünya'daki diğer Tropikal Siklon Bölgelerindeki Kasırgaların, Tayfunların güçlenmesi için başka parametrelerde gerekli olsa da, normallerin çok üzerinde seyreden deniz suyu sıcaklıklarında Kasırgaların ve Tayfunların çok kısa süre içerisinde çok hızlı bir şekilde güçlenmesine neden olacak. (Kategori 1'den (CAT 1) kısa süre içerisinde Kategori 5'e (CAT 5) yükselmesi örneğini verebiliriz.)

    Bu kadar yüksek seyreden deniz suyu sıcaklıkları nedeniyle artık Bilimsel Çalışmalarda ve Makalelerde Kasırgaların gücü bakımından sınıflandırılan Saffir-Simpson Kasırga Ölçeğine Kategori 6 (CAT 6) eklenmeli diye konuşulmaya başlandı. (Normalde Kasırgalar en fazla Kategori 5 (CAT 5) olarak sınıflandırılır).

    Geçtiğimiz hafta yayımlanan çalışmada (yazımın sonuna bu çalışmanın linkini koyacağım) bu konudan bahsediliyor. Son 11 senede, 2013 senesi Haiyan Tayfunu, 2016 senesi Meranti Tayfunu, 2020 senesi Goni Tayfunu ve 2021 Surigae Tayfunlarının Varsayımsal Kategori 6 (CAT 6) gücüne ulaşan 4 tane Tayfun var. 2015 senesindenki Patricia Kasırgasının ise Varsayımsal Kategori 7'yi zorladığı tahmin ediliyor. (Son Görsel)


    Aslında Kasırgalar için Kategori 6 (CAT 6) yıllardır konuşulsa da şu an için Meteoroloji Camiasında "evet artık Kategori 6 eklenmeli" diye kabul edilen bir durum Yok. Fakat ilerleyen senelerde Küresel Isınmayla birlikte Kasırgalarda Kategori 6 sınıflandırılmasını daha çok duyacağız ve karşılaşacağız gibi duruyor...



    Çalışmanın linki:

    https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2308901121




  • Bu kış ne olduysa tüm.olumsuzlukları gördük.

    Kötü dedikçe çok daha kötüleri geldi.

    Herhalde bu kışın şu zamanına kadar olan kısmından daha kötü bir kış olmaz diyeceğim ama onu bile diyemiyorum

    İyi kışlar istatistiksel olarak azaldı artık.

  • Kış mevsimi boyunca ülkemize şiddetli soğuk hava dalgası gelmediği için Bugünlerde özellikle Marmara Denizi başta olmak üzere Tüm Denizlerimizde deniz suyu sıcaklığı normallerin çok üzerinde seyrediyor. Temmuz ve Ağustos gibi yine başta Marmara Denizi olmak üzere denizlerimizde rekor derecede deniz suyu sıcaklıkları karşılaşma ihtimalimiz var. Bu durum hortum, şiddetli yağış gibi şiddetli hava olaylarının artmasına neden olacak gibi duruyor.

    Benimde dikkatimi çekiyor şöyle Mayısta İzlanda-Orta Akdeniz otobanının çalıştığı bir patern gelirse 2014 yazı neden gelmesin?

    Rekor derecede orajlarla İstanbulda 2 hortumla geçen efsane bir sezondu. Ağustosta G.Doğu Anadolu oraj alıyordu :D

  • ECMWF modelinde önemli gelişmeler var.


    Ocak ayında yeni Yapay Zeka veri tabanlı bir tahmin sistemine (AIFS) geçilmişti. 29 Şubat'ta içerisinde Daha yüksek çözünürlüğe sahip olan tahminlerle birlikte önemli veri setini erişime açık hale getirdiler. Bununla birlikte ECMWF sitesinde Charts bölümünde yapay zeka tahmin sistemi AIFS modelinin artık Yağış Tahminlerine ve Toplam Yağış gibi verilerine de ulaşılabilir.


    Meteociel, Pivotal Weather gibi sitelere de ECMWF-AIFS tahmini eklendi.


    Ön araştırmalara göre yapay zeka entegre tahmin sistemi olan ECMWF-AIFS modeli, diğer yapay zeka tahmin sistemi olan Google-GraphCast modeline göre daha başarılı.



    Ayrıca ECMWF, Orta Vadeli Toplu tahminleri (ENS) ile Yüksek Çözünürlüklü (HRES) tahminleri aynı yatay çözünürlüğe sahip olduğundan artık "HRES" terimini kullanımını bırakacaklarını duyurdular.



    ECMWF-AIFS Modelinin sıcaklık, basınç ve yağış vb. tahminlerine ulaşmak için ECMWF sitesinin linkini bırakıyorum:


    ECMWF | Charts