Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • teşekkürler hocam. geçen yıl mart ayında olduğu gibi, nisanda da yanmışız. bu yıl ise tam tersi. baharın iki ayını çok iyi geçiriyoruz. darısı mayısa inşallah.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • İklim değişikliğiyle birlikte yazın Avrupa, Asya ve Amerika'da bir bölgedeki yağışlı dönemde gökgürültülü fırtınaların enerjilerini daha da güçlendireceğini ve daha çok yağış bırakacağını, durgun dönemde ise kuraklığın da daha şiddetleneceğini tespit etmişler. Cephesel yağışlarsa artık daha üst enlemlerde bile yerini konvektif yağışlara bırakıyor.


    "Bilim adamları, özellikle Kuzey Kutbu'nda yükselen küresel sıcaklıkların, atmosferdeki enerjiyi yeniden dağıttığını bildirdi: Fırtınaları ve diğer yerel, konvektif süreçleri beslemek için daha fazla enerji mevcutken, yaz mevsiminde daha büyük, daha hafif hava sistemlerine, binlerce kilometre boyunca dolaşan ekstratropik siklonlara daha az enerji harcanıyor. Bu sistemler normalde yağmur üreten rüzgarlar ve cephelerle ilişkilidir.


    MIT’nin lisansüstü öğrencisi olan çalışma yazarı Charles Gertler “Ekstropikal siklonlar hava kirliliğini arındırıyor, bu yüzden yaz aylarında zayıf ekstratropik siklonlarla kentsel alanlarda daha kötü hava kalitesi günleri potansiyeli arıyorsunuz” diyor. "Şehirlerde hava kalitesinin ötesine geçerek, daha uzun süreli sıcak hava dalgalarıyla daha yıkıcı fırtınalar ve daha durgun günler için potansiyeliniz var."

    Araştırmacılar 1979'dan bu yana ektratopikal siklonların etkinliğinin %6 düştüğünü, gökgürültülü fırtınalara harcanan enerjinin ise %13 arttığını da belirtmişler.


    https://www.sciencedaily.com/r…/2019/02/190218153218.htm

  • "Most areas from Turkey, Cyprus, Lebanon, Syria and northern Israel to northern Iran and western Turkmenistan can expect a trend toward seasonably dry and warm conditions as the summer progresses. However, scattered rains and severe thunderstorms are likely to persist into the first part of the summer."


    Türkiye,Kıbrıs,Lübnan,Suriye,Kuzey İsrail,Kuzey İran ve Batı Türkmenistan'da yaz ilerledikçe kuru ve sıcak dönemler olacakmış yaz mevsimine uygun olarak ancak sağanak yağışlar ve şiddetli fırtınalar çoğunlukla yazın ilk yarısında etkili olacak.

  • Accuweather Avrupa Tahminini yayınladı

    ?url=http%3A%2F%2Faccuweather-bsp.s3.amazonaws.com%2F80%2F3c%2F38780e814a46bf4ddb597166ab80%2Feurope-summer-2019.jpg

    Fırtınalı olarak tabir ettiği ülkemizinde içinde bulunduğu bölge adına şunlar söylendi;


    -Sıcak dalgalardan çok etkilenmeyecek ,Aşırı sıcaklar kısıtlı olacak(yani çok ziyaretçimiz olmayacak)

    -Fırtınalı havalar daha çok öğlenden sonra ve akşam saatlerinde görülecek.

    -Hortumlar görülebilecek

    -Kuvvetli rüzgarlar,dolu ve ani sel ve su baskınları olması mümkün

    -Sık sık şimşek ve yıldırım aktiviteleri görülecek


    Kısacası Accuweather bildiğimiz oraj koşullarından ve bunlardan etkilenebileceğimizden bahsetmiş.



    https://accuweather.com/en/wea…-summer-forecast/70008315

  • Avrupa yanacak yanacak bu tahmine göre 2006'nın bir tekrarı olur demiş bu tahmin Avrupa adına.Yangın tehlikeleri sıcak hava dalgaları kuraklık tehlikesi.Bizim adımıza da tam tersi süper bir görüntü


    2006'daki sıcak hava dalgasında Avrupa


    Europe_2006_Heatwave.png

  • Garibim Batı-Orta Avrupa kışın ikinci yarısını yaşamadılar ve sıcaklık rekorlarına imza attılar -ilahı adalet ondan önceki kış Londra soğuk rekorunu kırmıştı. Yaz için de kurak dönem, Wildfire falan geziyorlar :D

  • Avrupa yanacak yanacak bu tahmine göre 2006'nın bir tekrarı olur demiş bu tahmin Avrupa adına.Yangın tehlikeleri sıcak hava dalgaları kuraklık tehlikesi.Bizim adımıza da tam tersi süper bir görüntü


    2006'daki sıcak hava dalgasında Avrupa


    Europe_2006_Heatwave.png

    Devamında gelen 2007 kışını da unutmamak gerek. İnşallah serin bir yaz için kışı feda etmeyiz.

  • Teşekkürler hocam. Avrupa donuyor resmen. Güney ve Ege sahillerimiz de fena değil. Kuzey kıyılar olarak Mayıs’ta ısınmışız. Bakalım kalan günler nasıl olacak.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...