Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • hocam cahilliğime verin bu Ural blokajı tam olarak nasıl anlarız modelden batıdan doğuya dediğiniz nedir mesela bu U blokajı olunca genelde yağışsız günler geçirmiyor muyduk halen U blokajı etkili mi? yoksa bitti mi?

    Estağfurullah, cahil öğrenmeyi reddedene denir, öğrenmeye çalışansa öğrencidir. Mesela bende benden daha çok bilgiye sahip olan @4 Şubat gibi üstadların öğrencisiyim.

    Bilgim dahilinde sorunuzu yanıtlamaya çalışayım. Eksiğim olursa konuya hakim arkadaşlar ekleme yapabilir.

    Ural blokajı Ural dağları bölgesinde oluşan bir yüksek basınç sistemidir. Oluştuğu bölge bizim Kuzey-kuzeydoğumuz olduğu için genellikle pek sevmeyiz. Çünkü kuzeyimizi tıkadığı için bize soğuk almasını engeller. Buna ilaveten batıdan yani Avrupa ve Balkanlar bölgesinden sokulacak soğuk ve yağışlı siklonları saat yönünde döndüğü için kuzeye, yani İskandinav bölgesine iter. Bazen güney koluna takılan soğuklar Karadeniz üzerinden bize gelir ama hem gücü az olur, hemde sadece Karadeniz bölgesini etkiler.

    Buna mukabil Ural blokajı döngünün olmazsa olmaz bir parçasıdır. Vorteksi zayıflatır ve spv bölünmesine sebep olur. Bu da güçlü soğukların güney enlemlere inişi demektir.

    Yani kısa vadede bizim için olumsuz görünen Ural blokajı, uzun vadede güney enlemler için avantaja döner. Dikkat ederseniz Türkiye demiyorum, çünkü soğuklar her zaman Türkiye ye inmeyebilir.

    Örnek sinoptik bugünün sinoptiği. Ekranın sağ üst köşesinde, Rusya topraklarında gördüğünüz yüksek basınç, Ural yüksek basıncıdır.

  • Harika anlatmışsınız hocam çok sağ olun şimdi anladım.

  • PDQEZ.jpg

    SnowManN

    Yukarda arkadaş detaylı açıklamış sinoptiğe örnek olarak bu tarz diyebiliriz. Kısaca yüksek basıncın ülkemizin doğusundan yada batısından kuzeye sürekli tırmanışı sonucu oluşan rezil bir patern ama + sonuçlarıda oluyor spv vb.. Geçen sene bu patern sonbaharı komple yemişti bu yüzden sıcak tarafta kalmıştık o yüzden pek sevmeyiz.

  • SnowManN

    Yukarda arkadaş detaylı açıklamış sinoptiğe örnek olarak bu tarz diyebiliriz. Kısaca yüksek basıncın ülkemizin doğusundan yada batısından kuzeye sürekli tırmanışı sonucu oluşan rezil bir patern ama + sonuçlarıda oluyor spv vb.. Geçen sene bu patern sonbaharı komple yemişti bu yüzden sıcak tarafta kalmıştık o yüzden pek sevmeyiz.

    Şimdi anladım çok teşekkürler ikinize de ve evet hocam geçen sene kurumuştuk neredeyse ama bu sefer öyle zararı dokunmadı gibi çok güney kolu bize çok yakın değil diye galiba


    Composite Plot

  • Şimdi anladım çok teşekkürler ikinize de ve evet hocam geçen sene kurumuştuk neredeyse ama bu sefer öyle zararı dokunmadı gibi çok güney kolu bize çok yakın değil diye galiba

    Israrcı bi durumu yok 1-2 ay gibi o yüzden ayrıca geçen seneye göre çok çok farklı gidişat var. Ural yb'si ara ara mekanına yerleşsede pek bi zararı bu sene bize dokunmaz gibi en azından uzun süreli, benim izlenimlerim bu şekilde. Evet hep kolunu bizim üzerimizden uzatacak diye bir kuralda yok tabi ben geçen seneden örnek verdim anlaşılsın diye ozaman hep öyleydi. Bu 3 günlük anomalyde ekstra olarak orta/doğu karadeniz civarında sıkışmış ull vardı.

  • Ecmwf'ye göre Eylül ayı anomalysi bu şekilde tamamlandı. Ülkemizin büyük çoğunluğu normaller altında kalmış. 1991-2020 ortalaması yani yeni normaller. Eski normallere görede çok büyük fark yok bazı yerler dışında.

    pE0yh.jpg

  • 10 sene sonra o efsane 2012 kışının ayak sesleri daha sert bir şekilde duyulmaya başlanıyor.Pek çok veri bizden tarafta şimdilik.Gelecek ay ki veriler ile son düzlüğe gireriz.

    Bu hafta Accuaweather tahmininin de açıklanması beklenmekte hakkımızda hayırlısı olsun.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • 10 sene sonra o efsane 2012 kışının ayak sesleri daha sert bir şekilde duyulmaya başlanıyor.Pek çok veri bizden tarafta şimdilik.Gelecek ay ki veriler ile son düzlüğe gireriz.

    Bu hafta Accuaweather tahmininin de açıklanması beklenmekte hakkımızda hayırlısı olsun.

    Gene bize warm derlerse kendileri kaybeder ^^ Son birkaç senedir performansları baya düştü zaten.

  • Elime yeni veriler geldi sıcak sıcak paylaşayım dedim bu harita Aralık, Ocak, Şubat kar yağışı anomalisi buna göre Ukrayna, Balkanlar ve ülkemiz kar yağışına doyacak .

    resim

  • Severe-weather'in sitesinde yayınlanan Ecmwf'nin verilerinden elde edilen kış için kar haritası bu şekilde yayınlandı. ;)

    zA7LF.png

    ECMWF verilerinden hazırladıkları kar yağışı anomali haritasında ülkemizde özellikle doğusunda normallerden daha az kar yağışı bekliyorlar.


    ecmwf-kış-kar yağışı-tahmin-avrupa-avrasya


    ECMWF'nin geçen ayın verileriyle hazırlanmış tahmini bu şekildeydi. Neredeyse 180 derece dönmüş. Ülkemiz ve Balkanlar için normaller altı ve İskandinavya'nın güney kesimlerinde ise normallerden daha çok kar yağışı anomalisi beklerlerken bu tahminlerinde tam terslerini yapmışlar kısacası sadece neredeyse renk skalalarının yerlerini değiştirmişler.

    Tabii ki Ekim güncellemesi çok daha iyi...

  • Yabancı bir meteoroloji sitesinde gördüğüm tahmini kendi görüşlerimle ve diğer modellerle uyumlu gördüğüm için paylaşmak istedim.Güzel açıklamalar ve araştırmalar var,tahminin ve sitenin linkini buraya bırakıyorum incelemek isteyenler için;


    Düğünde davetliler başlarını yukarı kaldırdılar, karşılaştıkları manzarayla şoke oldular
    Dün akşam saatlerinde Gaziantep’teki bir düğünde akıllara durgunluk veren bir olay meydana geldi. Salonun üst katındaki atölyede çalışan işçinin, alçıpan…
    www.mynet.com

    mkweather.com



    D) TÜRKİYE VE KAFASYA BÖLGESİ: Sırasıyla Türkiye ve Kafkas ülkeleri veya en güneybatı Rusya için soğuk ve kuru koşullara sahip küçük bir kümelenme öngörülmektedir. Kış aylarındaki kuru koşullar, şiddetli donların etkisi ile sonuçlanan gecelerde minimum sıcaklıkları sıfırın altına itmelidir. Bununla birlikte, esas olarak Aralık ayında, modeller şimdi görmese de, kışın ilk yarısında bazı kar fırtınaları olabilir. Güneyden gelen sıcak dönemler gibi kuzeyden gelen soğuk dönemlerin olduğu bir bölge olacak, ancak kuru ve daha soğuk/nötr desenlerin önde olması gerekiyor.


    Türkiye için ayrılan kısmını da vaktim kısıtlı olduğu için çeviriden olduğu kadar paylaşayım..

  • Baskentli hocamında geçtiğimiz hafta paylaştığı yine aynı kaynağa ait, Mkweather sitesine ait Asya Kış Tahmini 2021-2022


    ximage-701-1024x614.png.pagespeed.ic.aoOiCinFB-.webp


    D) DOĞU ASYA, HİMALAYA BÖLGESİ, TÜRKİYE VE KAFKASYA:‎‎ ‎‎ Doğu Asya, Kuzey Hindistan, Güneydoğu Asya'da ‎‎ ‎‎kuru muson benzeri koşullar ‎‎ ‎‎tahmin edilmektedir ve ‎‎ ‎‎kuru‎‎ ‎‎ koşulların Türkiye ve Kafkasya'yı vurması gerekmektedir. Bu bölgedeki nispeten‎‎ ‎‎ daha iyi kış koşulları, 2021/2022 Kışı'nın ilk yarısında, Doğu Asya'daki soğuk patlamalar ve Hindistan'daki Batı rahatsızlıkları ile birlikte, kışın olası bir zirvesiyle (Çin, ‎‎ ‎‎Kore ve Japonya'da şiddetli donlar, Kuzey Hindistan'da yer donları, sisler ve yağışlar) gelmelidir. ‎‎ ‎‎Türkiye, Sibirya'dan gelen alternatif soğuk hava kütleleri ve Orta Doğu'dan gelen sıcak hava kütleleri sayesinde hem soğuk hem de sıcak olmalıdır,‎‎ ‎‎ ‎‎ancak çok kuru hava soğuk geceler ve şiddetli donlar anlamına gelmelidir.‎‎ ‎‎ ‎‎Doğu Asya ve Kuzey Hindistan ve Güneydoğu Asya'da kışın ikinci yarısı erken sıcak hava dalgaları ve kuraklık getirmelidir.‎‎ ‎‎ ‎‎Doğu Asya, Türkiye ve Kafkasya'da‎‎ ‎‎ -30°C'nin‎‎ ‎‎ altındaki donlar Aralık sonu / Ocak başında ‎‎şaşırtmalı, ancak kış sonunda ‎‎+25°C‎‎ yaz ölçülmelidir;‎‎ ‎‎Hindistan ve Kuzey Güneydoğu Asya'da,‎‎ kışın başlarında sıcaklıklar‎‎ ‎‎ 0 ° C'ye‎‎ kadar düşmelidir, ancak geç kış ilk tropikal ‎‎ ‎‎+30 ° C'yi‎‎ vaat eder. ‎‎AO/NAO muhtemelen La Nina, MJO gibi Doğu Asya üzerinde daha güçlü bir etkiye sahip olacaktır.‎‎ Hindistan'da, ‎‎ ‎‎negatiften pozitif IOD'ye geçiş, tropikal aktivitede Bengal Körfezi'nden Umman Denizi kıyısına ,‎‎ ancak kuzey Hindistan tropikal sistemler tarafından sadece marjinal olarak vurulacak. ‎


    Genel olarak Doğu Avrupa'da kışın ilk yarısında daha iyi kış koşulları beklerlerken, Türkiye için kış genelinde ara sıra hem kuzeyden gelen soğuk atakların hem de güneyden gelen sıcak havaların etkili olmasını ve genel olarak kurak bir sezon bekliyorlar.

    Türkiye'yi Avrupa tahminlerinde soğuk ve kurak beklerlerken, Asya tahminlerinde sıcaklık bakımından ortalamalarda yağış konusunda ise yine normallerin altında yağış bekliyorlar...


    Winter 2021/2022 forecast for Asia: Early extreme Arctic and Siberian blasts and blizzards, late dry and warm conditions » (mkweather.com)