Yellowstone Ulusal Parkı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ABD'nin Wyoming Eyaleti'nde bulunan dünyanın ilk ulusal parkı olarak koruma altına alınan Yellowstone, 70 bin yıldır püskürmek için bekleyen yanardağı, yüzlerce metre yükseklikte sıcak su fışkıran kaynakları, jeotermallerleriyle bir doğa harikası. 70 bin yıldır patlamak için bekleyen ‘Yellowstone Yanardağı’nı içinde barındıran yaklaşık 8987 km büyüklüğünde. Sayıları 10000'i aşan dünyadaki sıcak su kaynaklarının yarısı burada bulunuyor. 1872 yılından beri milli park statüsünde olan Yellowstone, başta boz ayılar olmak üzere bir çok canlı için doğal bir yaşam alanı. Dünyanın en büyük gayzerlerine ev sahipliği yapıyor.
    forum.havaforum.com/attachment/2454/Yellowstone, yüzyıllardır korunan el değmemiş bembayaz travertenler, güneş ışınlarının yansımasıyla yanardağ çanaklarının etrafında
    oluşan muhteşem renk tonlamalarıyla görenleri büyüleyen farklı bir atmosfer.


    HER GÜN YÜZLERCE KÜÇÜK DEPREM OLUYOR

    Yellowstone Ulusal Parkı içinde bulunan Yellowstone Çanağı, 2 milyon yaşında. 70 bin yıldan beri hiç püskürmemiş olan yanardağın çanağı sık sık depremler yarattığı, etkin bir jeotermal sistemi bulunduğu ve yüzeyi hızlı değiştiği için, birçok bilim adamı tarafından etkin bir yanardağ olarak kabul ediliyor. Bilim adamları yanardağın ,yakın bir jeolojik zamanda, bir tahmine göre önümüzdeki bin yıllar içinde püskürebileceğini söylüyor. Püskürme sırasında basınç dalgası dünyanın etrafında çok kez dönecek, gökyüzünün kül ve toz yüzünden kararmasına bağlı olarak da dünyada yıllarca volkanik kış yaşanacak.




    Ancak şunu da belirtmeliyim ki 70 bin yıldır küçük patlama olmuyor. Aslında 640 bin yıldır büyük patlama olmuyor ve bu yanardağın yapılan araştırmalara göre ortalama patlama süresi 600 bin yıl. 2004 yılından beri yapılan incelemelerde Yellowstone'da bir hareketlilik gözlendi Yanardağı her yıl yükseliyor. 640.000 yıl önce gerçekleşen patlama sonrası 30 küçük patlamanın olduğu ve o zaman diliminden sonra yanardağın bir daha patlamadığı yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır. Yellowstone 10 km boyunda ve 30 metre eninde devasa bir oluşum yüzeyinin 8 km altında dev bir magma odasının olduğu da yapılan araştırmalar arasında yer alıyor. Son günlerde magma odasında basıncın fazlasıyla yükseldiği ve yanardağın tehlike arz etmeye başladığı öne sürüldü.
    Son 3 yılda tabakanın 23 cm yükseldiğini belirten araştırmacılar küçük bir patlamanın çok fazla zarar vermeyeceğini ancak yükselmenin bu şekilde devam etmesiyle gerçekleşecek olan patlamanın büyük hasarlara yol açabileceğini belirtmiş. Ayrıca Yellowstone Ulusal Parkı içinde bulunan Yellowstone Çanağı, 2 milyon yaşında. 70 bin yıldan beri hiç püskürmemiş olan yanardağın çanağı sık sık depremler olduğu, etkin bir jeotermal sistemi bulunduğu ve yüzeyi hızlı değiştiği için, birçok bilim adamı tarafından etkin bir yanardağ olarak kabul ediliyor.

    forum.havaforum.com/attachment/2455/
    Peki Patlarsa Ne olacak?
    Amerika’nın 3’te 2’si yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
    – Bitki ve doğal çevrenin yok olması
    – Dış dünyada birçok hastalığa sebebiyet




    Canlı kalacak varlıkların solunum yollarında ölümcül hastalıklar tehlikesi baş gösterebilir. Hava sahası tamamen kapatılabilir uçuşlar tamamen iptal edilebilir. Bu sonuçlar Amerika’nın bir kısmının yok olmasına oranla küçük tehlikeler gibi duruyor ama detaylı bir şekilde bakarsak bu yanardağ Dünya’nın en büyük yanardağlarından biri ve oluşacak büyük bir patlama sadece Amerika’yı değil tüm insanlığı etkileyecek düzeyde…


    Kaynaklar: http://www.aynurozgur.com/ulke…ilk%20ulusal%20park%C4%B1...
    http://www.bilgiustam.com/yell…anardagi-patlamaya-hazir/

  • yellowstone supervolkani,patladiginda atmosfere yayacagi kül ve toz bulutu yuzunden dunyanin buyuk bolumunun gün isigini alamayacagini iddia edenler var

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Buzul çağını başlatabilir eğer patlarsa Atmosfere yayacağı kül duman o kadar çok olacak ki gün ışığını engelleyecek deniliyordu izlediğim bir belgeselde.