Sıcaklığa Etki Eden Faktörler(Bakı Etkisi)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bakı Etkisi

    Bakı, bir alandaki yükseltilerin (dağlar, tepeler) güneş ışınlarını alış açısı, güneşe bakış yönüdür. Mikro iklim açısından sıcaklığı belirleyici önemli etkileri vardır bakının.
    Bir yamacın güneş ışınlarını alış açısı şuna bağlıdır

    • Bölgenin enlemi yani matematik konumu. Örneğin Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri arasında yer alır, bu nedenle bu ülkede bulunan tepelerin bakısı her zaman güneye doğrudur. Çoğu zaman güneye bakan yamaçlar aynı bölgedeki kuzeye bakan yamaçlardan daha sıcaktır. Özel konum bazen bu dengeyi değiştirebilir. Güney yarımkürede yer alan bir ülkeden örnek verirsek Avusturalya’daki dağların bakısı kuzeye doğrudur.
    • Bölgenin özel konumu.

    Bir yerin bakısı: kalıcı kar sınırı, ağaç üst sınırı ve tarımın üst sınırı üzerinde etkilidir. Güneş ışınlarını daha dik alan bakı tarafında güneşlenme süresi uzun, güneş ışınlarının geliş açısı daha diktir. İki yamaç arasındaki bitki örtüsü bakıya göre farklılık gösterebilir.

  • ozaman tam ekvatorda bakı etkisi yoktur diyebilir miyiz hocam ? yada varsa neden vardır nasıl vardır ?

    Askında şabanım bu konu bence o ülkenin fiziki şartları ( dağlar ovalar yaylaları ve ağaçların yapısına bile ) etki eden bir unudur olarak düşünüldüğünde Ekvator'da güneş ışınlarının daha dik gelmesi beklenir .bakının biraz da ülkemizde daha fazla görülmesi sanırım .cennet ülkem :) cennet ...!! ;)

  • Bakı yamaçların temel özellikleri:

    1.Dağların Güneş’e dönük yamaçları, güneş ışınlarını daha büyük açıyla alır.Işınların yere düşme açısı ve aydınlanma süresinin daha uzun olması, güneş’e dönük yamaçlardaki ısınmanın daha fazla olmasına neden olur.
    2.Güneşe dönük yamaçlarda, bitkilerde olgunlaşma daha çabuk oluşur.Buharlaşma fazla olur,bu nedenle tarım ürünlerinin su ihtiyacı daha fazla olur,toprakta su açığı artar.
    3.Kar örtüsü daha erken erir.
    4.Ormanın, tarımın üst sınırı ve kalıcı kar sınırı daha yüksektir.
    5.Yerleşmeler daha sıktır.
    6.Yıl boyunca dönenceler dışında,Kuzey Yarım Kürede dağlarının güneye bakan, Güney Yarım Kürede ise dağların kuzeye bakan yamaçlarında, bakının etkisiyle sıcaklık daha fazladır.

    7.Dönenceler arasında bakının etkisi mevsimlere göre değişir.
    8.Güneş ışınlarının dik düştüğü yerlerde ve kutup noktalarında bakı şartları oluşmaz.

    Ekinoks tarihlerinde bakı şartları
    9.Ekinoks tarihlerinde,Güneş ışınlan Ekvator'a dik açı­larla düştüğünde Ekvator'da bakı şartlan oluşmaz.

  • ozaman tam ekvatorda bakı etkisi yoktur diyebilir miyiz hocam ? yada varsa neden vardır nasıl vardır ?
    (acaba sorduğum soru saçma mı diye düşünmedim değil ama sonra bilmemek değil öğrenmemek ayıp diyerek sordum :) )
    ----Sorduğum sorunun cevabını buldum :D :D :D
    http://www.cografyamvehayat.com/sicaklik.ht

    kuzey yarım kürede güney yamaçlara, güney yarım kürede kuzey yamaçlara vuruyorsa mantıken ekvatorda dik olarak vurduğu için baki etkisi olmuyor

  • Arkadaşlar ülkemizde Karadeniz'de bakı etkisi daha fazla olur çünkü güneye doğru indikçe güneş ışınları dikleşir bakı etkisi azalır.