GFS ve ECMWF Yorumlamaları (Mart-Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim 2016)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)



  • Yukarıdaki skew-t diyagramlarında görüldüğü gibi hem hava ve çiy noktası sıcaklığı, hem de tepe enverziyonunun düşük seviyelerde olması nedeniyle bulut tepe sıcaklığının -10 derecenin üzerinde olmasından dolayı İstanbul'un en yüksek noktasında dahi kar yağması mümkün değildir. İlk 2 örnek dew point faktörüyle zaten kafadan kayıp. Hiç bakmaya gerek yok. Üçüncü örnekte ise dew point -0,2 olmuş fakat bulutun tepe noktası 850mb seviyesinde yaklaşık olarak 1.500 metre yukarıda, o seviyedeki sıcaklık da -7 civarında yani bulutun kar kristali üretme yeteneği hiç yok ve oluşacak yağış çok hafif bir yağış, bu şartlarda sadece yağmur çiseler başka da birşey olmaz.

  • İyi haber verilecek durumda olsalar veririm ama elimde olan birşey değil. Demirel zamanında demiş ya hani benzin vardı da biz mi içtik diye, ben de diyorum ki kar vardı da biz mi yedik.


  • Bay Hava iyi süslemişsin ama üzgünüm akşam ve gece saatlerinde kar yağışı olacak.


    Thick 500-1000 / 700 / 850 değerleri kar için uygun.. sen neden bahsediyorsun ? örtü olmaz tamam ama hiç kar yağmayacak demen komik :)

  • Bay Havanın en son -10 geyiği yaptığı 5 Şubat sisteminde sadece buz yağışı olabileceğini söylemişti ve lapa lapa kar yagisi olmustu.

    O sistemde üst seviyeler nemliydi bulut tepe sıcaklığı da -10 derecenin altındaydı bu örnekte ise 850mb'den yukarısı kupkuru.

  • Yaklaşık olarak Kayışdağ ve Aydos zirvesine denk gelen 950 hPa birçok modele göre 0-1 dereceye inecek. U-WRF, Euro-4, Gfs dek veriyor ve Skew-T'de de sığ bir kararsızlık katmanı var. Yüksekler için ne sıcaklık ne de yağış sorunu var. Ama aşağılara ilgili bir şey söylemiyorum. Kıyıların 3 derecenin bile altına ineceğini sanmıyorum.

  • Abiciğim sıcaklık sorunu değil mesele bulutun kar kristali üretme sorunu var. Baksana 850mb'den yukarısına kupkuru. Oluşacak yağış da çisentiden öte bir yağış değil zaten. Aşağısında da yukarısında da kar olmaz. 700 mb seviyesinde nem biraz fazla olurdu şubattaki sistemin sonlarındaki gibi düşen dew pointle beraber kar taneleri 3.000 metre seviyelerindeki bulutlardan yere doğru salına salına inerdi, kıyılar olmasa bile Aydos Çamlıca falan kar görebilir derdik. Şimdi diyemiyoruz, zorlamanın anlamı yok.

  • http://weather.uwyo.edu/cgi-bi…M=0700&TO=0700&STNM=17064


    7 Şubat'a ait balon ölçüm sonuçlarında tepe enverziyonu ve bulut tepe yüksekliği seviyesinin 750mb seviyesine yaklaştığını, çiy noktası sıcaklığının -3 dereceye düştüğünü, 830mb seviyesinden itibaren de sıcaklığın -10 derece altına indiğini dolayısıyla da bulutun kar kristali üretme kabiliyeti olduğunu görüyoruz. Bu mevzu geyik falan da değildir. Öğrenmesi bedava. İster dikkate alırsınız ister almazsınız. Benim de yanıldığım zamanlar oluyor ve bundan sonra da olacaktır hiçbirimiz mükemmel değiliz fakat ders niteliğindeki bu tip sistemlerden gereken dersleri çıkarmazsanız aynı hataları tekrar etmekten kurtulamazsınız. Bir arkadaş da thickness değerlerinin uygunluğundan bahsetmiş, bir de üstüne üstlük sen neden bahsediyorsun deyip afra tafra yapmış, eyvallah thickness değerleri uygun olmasına uygun da diğer faktörleri ne yapacağız. Kar tahmini yapmak için pekçok parametreyi gözününde bulundurmak lazım. Tek başına thickness değeri hiçbir anlam ifade etmez.

  • Hocam 300 mt için nereyi/nereleri önerirsiniz bir de hangi gün için sabah/gece bir zaman dilimi verebilir misiniz?

    aydos kayisdagi alemdagi camlica sali aksami ozellikle carsamba rahat kar alir.ugur mumcu civarlari carsamba aksam saatlerinden sonra gece yagisin kky zaman zaman kara da donme ihtimali olabilir.